Alegeri în Marea Britanie: S-au închis urnele. Scorul dintre laburişti şi conservatori, extrem de strâns

ALEGERI MAREA BRITANIE. Urnele din Marea Britanie s-au închis. Pentru prima oară în ultimii 41 de ani, scorul dintre laburişti şi conservatori este extrem de strâns, iar în joc nu este doar viitorul Guvern şi Parlament al Regatului Unit, ci şi rămânerea în Uniunea Europeană. La miezul nopţii, vor fi date publicităţii primele rezultate ale exit poll-urilor.

07 mai 2015, 20:45
Alegeri în Marea Britanie: S-au închis urnele. Scorul dintre laburişti şi conservatori, extrem de strâns

ALEGERI MAREA BRITANIE. Liderii principalelor partide din Regat au sosit dis-de-dimineaţă la urne. Primul a fost liderul laburist Ed Miliband, care aspiră la funcţia de premier. Actualul prim-ministru, David Cameron, care doreşte un nou mandat, a venit cu soţia la secţia din Oxfordshire.

Nicola Sturgeon, lidera Partidului Naţional din Scoţia, a votat la Glasgow. De altfel, partidul ei ar putea fi marea surpriză a acestui scrutin. Dacă în Scoţia alegerea e cât se poate de clară, în restul ţării părerile sunt împărţite.

ALEGERI MAREA BRITANIE. Oamenii mai înstăriţi merg din nou pe mâna lui Cameron, în timp ce tinerii şi muncitorii îl vor pe Miliband ca premier. Cum conservatorii şi laburiştii au fost umăr la umăr de la începutul campaniei, Cameron a transmis un mesaj votanţilor chiar în ziua scrutinului.

„Dacă vreţi să-i opriţi pe Ed Miliband şi pe naţionaliştii scoţieni să ajungă la putere şi să ne distrugă economia, dacă vreţi să aveţi un guvern puternic şi stabil trebuie să votaţi Partidul Conservator la nivel local”, a spus David Cameron.

Pentru a guverna ţara, partidele tradiţionale vor trebui să facă alianţă cu una dintre formaţiunile mai mici: UKIP, liberal-democraţi, verzi sau naţionaliştii scoţieni. Cameron are o singură opţiune – liberal-democraţii cu care guvernează şi acum -, în timp ce Miliband pare să aibă mult mai mulţi prieteni în politică.

Citeşte şi ALEGERI MAREA BRITANIE: Milioane de alegători, la cel mai INCERT scrutin din ultimele decenii