Alegeri în SUA. Republicanii lui Donald Trump, favoriți. Cum arată rezultatele preliminare

Marți, 8 noiembrie, s-au deschis secțiile de votare la alegerile intermediare (n.r. - midterms) din SUA. Americanii votează pentru Congres - Camera Reprezentanților și Senat. Potrivit celor mai recente sondaje, republicanii sunt favoriți. Miercuri, rezultatele vor fi anunțate în România.

08 nov. 2022, 23:57
Alegeri în SUA. Republicanii lui Donald Trump, favoriți. Cum arată rezultatele preliminare

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 06:00 pe Coasta de Est (13:00 ora României).

Republicanii se așteaptă la o victorie „en fanfare”. Astfel, după aproape opt ore de la deschiderea urnelor, tabăra lui Ron DeSantis și a lui Donald Trump figurează cu victorii aprope sigure în 17 state, iar democrații în sub 10.

Harta de mai jos prezintă opțiunile de vot ale americanilor. Teritoriile marcate cu galben încă sunt disputate. Niciun candidat nu e favorit categoric.

Republicanii se bazează pe victorii de răsunet în Texas (n.r. – nemarca pe hartă), Florida, Nevada și Georgia, în timp ce tabăra adversă mizează pe statul Pennsylvania, dar și pe California și Washington.

În cadrul scrutinului sunt supuse votului toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, unde mandatele sunt reînnoite la fiecare doi ani.

Senatul are 100 de membri aleşi, iar mandatele lor durează şase ani. Mai mult de o treime, adică 35 de locuri, care vor fi reînnoite la aceste alegeri. Cei aleşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

Dacă republicanii vor câștiga, multe dintre proiectele lui Joe Biden, președintele democrat, ar putea fi blocate. Inclusiv măsurile cu privire la războiul din Ucraina.

 

Subiectele fierbinți în contextul alegerilor din SUA

 

Prioritatea numărul 1 la alegerile din acest an reprezintă măsurile de combatere a inflației explozive. Potrivit sondajelor din presa internațională, peste 60% dintre americani cred că republicanii sunt mai abili pentru a gestiona această situație.

De asemenea, un alt aspect important pentru cetățeni, la care conduc republicanii în opțiunile electorilor, este criminalitatea. Numărul de cazuri grave a crescut, iar oamenii lui Donald Trump ar avea un avantaj și în această direcție, potrivit sondajelor.

O altă temă disputată reprezintă „dreptul la avort”. Aici beneficiază de o susținere mai mare democrații, care s-au poziționat categoric față de acest subiect. Republicanii sunt mai rezervați din acest punct de vedere, cunoscuți pentru viziunea mai conservatoare. Totuși, tema avortului nu mai reprezintă un subiect central pentru cetățenii din SUA.

În plus, problema migrației rămâne disputată. Republicanii promit să se opună migrației necontrolate. Conservatorii îi acuză pe democrați că au făcut prăpăd, iar majoritatea respondenților celor mai recente sondaje dau dreptate taberei lui Trump.