Alegeri într-o comunitate amărâtă din Călăraşi. „Vin maşini de la Primărie, ne dau 20 de lei, o pâine şi ne spun cu cine să votăm”

Azi sunt alegeri prezidențiale în Cartierul Oborul Nou, Călărași. Un amestec uman de musulmani, neoprotestanți și, mai ales, de nevoiași. Sunt oameni nefericiți, care trăiesc într-o Românie în care politicienii cărora le-au dat votul în ultimii 30 de ani i-au trădat de fiecare dată. Ei sunt cei care nu sunt respectați, pentru că n-au mers la școală, drept urmare nu performează ca majoritatea societății.

10 nov. 2019, 10:55
Alegeri într-o comunitate amărâtă din Călăraşi. „Vin maşini de la Primărie, ne dau 20 de lei, o pâine şi ne spun cu cine să votăm”

„La noi nu vine nimeni să ne întrebe de viața noastră. Cu câteva zile înainte de alegeri, apar în cartier mașini d-ale primăriei. Merg din poartă în poartă și ne zic cu cine să votăm. Ne dau câte 20 de lei sau vin cu câte o pâine, câte o sticlă de ulei”, spune o mamă a 9 copii.

Comunitatea din Oborul Nou este formată din aproximativ 250 de familii, mai toate cu copii. Ei sunt romii turci care trăiesc într-un ghetou din case dărăpănate de la începutul anilor 2000.

Citeşte şi ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Ion Iliescu nu iese din casă, fostul preşedinte a cerut urna mobilă

Unii dintre ei sunt musulmani, alții neoprotestanți. Majoritatea, însă, nu mai cred în niciun Dumnezeu. Le este greu să-și păstreze credința când sunt afundați în sărăcie și ignorați de autorități.

În locul credinței lor îi învăluie razele soarelui și mirosul gunoiului pe care Primăria nu vine să-l colecteze.

Fără apă, fără curent, fără nimic

La baza caselor sunt găuri făcute de șobolani, iar când urci privirea în locul unde ar trebui să existe ferestre la unele case e doar un spațiu prin care se strecoară aerul și noaptea. Căci n-au curent. De două săptămâni nu mai au nici apă.

Pentru unii nu există nici măcar siguranța că nu vor fi dați afară din locuințele lor, având în vedere că le-au construit fără autorizație pe terenul primăriei. De aceea ei n-au buletine, ci doar cărți de identitate provizorii. Or, problema cu acestea, spun locuitorii, este că oriunde te duci lumea nu te ia în serios „cu o bucățică de carton” – fie că e vorba de spital, școală sau primărie.

Mai multe amănunte pe libertatea.ro.