FUM ALB la Vatican: Noul Papă este argentinianul Jorge Mario Bergoglio VIDEO

Conclavul cardinalilor de la Vatican a ales, miercuri seară, după cinci runde de vot pe parcursul a două zile, noul Papă. Acesta este cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, care a ales numele de Francisc. Numele noului Pontif a fost anunţat în cadrul ceremoniei numite "Habemus Papam", de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, în calitate de protodiacon al Bisericii Romano-Catolice.

13 mart. 2013, 16:26

UPDATE: 21: 40  – Papa Francisc  a mai spus că lumea trebuie să urmeze calea iubirii şi a fraternităţii. A mulţumit mulţimii pentru primirea călduroasă şi a adăugat „Noapte bună şi vă doresc o odihnă liniştită”. Papa Francisc a părăsit balconul în aplauzele oamenilor din piaţa San Pietro.

UPDATE 21: 26 – Papa Francisc şi-a început discurscul cu o glumă: „Fraţii mei cardinali au mers până la capătul lumii pentru a găsi un Papă. Mulţumesc!”. El s-a rugat pentru fostul papă Benedict al XVI-lea, rostind Tatăl Nostru şi Ave Maria. „Rog poporul să se roage alături de mine”, a spus noul Papă. 

UPDATE 21:10 – Noul papă este argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care a ales numele de Francisc I. Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani şi este arhiepiscopul de Buenos Aires. Este primul iezuit şi primul sud-american care a devenit Papă.

UPDATE 21:09 – S-au aprins luminile la balconul unde va apărea noul Papă. Se apropie momentul anunţului.

UPDATE 20:58 – Imediat după rezultatul votului, cardinalul decan Giambattista Re i s-a adresat alesului: „Accepţi alegerea ta drept Papă? Cu ce nume vrei să fii chemat?”. Apoi, cartonaşele cu care s-a votat au fost arse şi a ieşit fumul alb.

UPDATE 20:48 – Noul Papă se îmbracă cu veşmintele create special pentru el. În piaţa San Pietro sunt reprezentanţi ai forţelor armate italiene, precum şi primarul Romei, Gianni Alemanno.

UPDATE 20:45 – La Vatican a fost pus în practică planul de siguranţă. Mii de credincioşi se îndreaptă către piaţa San Pietro: se estimează că în faţa bazilicii se află peste 70.000 de oameni.

UPDATE 20:34 – În Piaţa San Pietro a apărut Garda Elveţiană a Vaticanului şi fanfara Vaticanului care sărbătoreşte alegerea noului Papă.

UPDATE 20:23 – Vaticanul a anunţat pe contul oficial de Twitter: HABEMUS PAPAM

UPDATE 20:20 – Fumul alb continuă să iasă pe coş, după zece minute de la apariţie.


UPDATE 20:10 – Fum alb la Vatican! Conclavul cardinalilor a ales noul Papă. În momentul în care a apărut fumul alb, mulţimea din piaţa San Pietro a intrat în delir. Piaţa este plină de credincioşi, iar clopotele au început să bată pentru a sărbători evenimentul. „Trăiască papa, trăiască papa” strigă oamenii prezenţi la Vatican.

UPDATE 20:00 – La Vatican nu a apărut încă fumul care anunţă dacă a fost ales sau nu noul Papă. Până acum au fost 5 runde de voi – unul marţi şi patru miercuri. Media ultimelor trei conclavuri este de 5,33 runde de vot – conclavul care l-a ales pe Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat media.

UPDATE: 19:06 – Până când va fi ales Papa, sunt prevăzute patru voturi pe zi, două dimineaţa şi două seara, însă fumul negru va apărea doar de două ori pe zi – unul în jurul orei 12:45 şi unul în jurul orei 19:45. Dacă Papa este ales, fumul alb poate apărea după runda respectivă de vot – circa 11:45 dimineaţa sau 18:45 seara.

UPDATE 18:54 – Rezultatul votului se lasă aşteptat, iar lumea şi-a îndreptat atenţia către un pescăruş care s-a aşezat fix pe coşul care va scoate fumul. Acesta este al doilea pescăruş pe ziua de azi care se odihneşte pe coş. El are deja cont pe Twitter şi mii de fani – @SistineSeagull. „Îmi petrec timpul la Conclav. Iubesc viaţa!”, scrie „pescăruşul” pe Twitter şi se autodescrie drept „volatil”. Semnificaţia pescăruşului în Biblie este forţa libertăţii, care uneşte cerul şi marea şi este opus leviatanului, monstrul brutalităţii puterii.


UPDATE 18:30 – A început cel de-al patrulea vot de miercuri. Votul ar trebui finalizat în jurul orei 18:50, potrivit La Repubblica, iar dacă va fi pozitiv, ar fi o coincidenţă extraordinară cu alegerea lui Ratzinger: în 2005, fumul alb a apărut exact la acea oră.

Cei 115 cardinali electori au intrat în Capela Sixtină la ora 17 (ora 16 locală), iar de la ora 17:30 a început votul. Ca şi miercuri dimineaţă, ei vor avea două runde de vot.

Dacă Papa va fi ales în prima rundă, fumul alb ar putea apărea în jurul orei 18:30. Dacă nu, rezultatul se va vedea abia în jurul orei 20.

Faptul că după trei tururi de scrutin la Conclav n-a fost ales un nou papă este ceva ”foarte normal”, a dat asigurări miercuri purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, după ce marţi seara şi miercuri dimineaţa pe coşul de la Vatican a ieşit fum negru, relatează AFP.

”Doar la Conclavul din 1939 Papa – Pius al XII-lea – a fost ales la cel de-al treilea tur de scrutin”, a reamintit părintele Lombardi în cadrul unei întâlniri cu presa, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a mai spus că nu este vorba de ”un semn al divizărilor dintre cardinali”, ci de ”discernământul” lor, dacă alegerea celui de-al 266-lea papă din istorie ia un anumit timp.

Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi, în Capela Sixtină de la Vatican. Cardinalii electori nu au ajuns marţi şi miercuri dimineaţă la o decizie, din cauza disensiunilor, pentru alegerea succesorului fostului Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, care a demisionat invocând motive de sănătate.

Favoritul este de departe cardinalul Angelo Scola de Milano, iar celălat nume vehiculat este cel al cardinalului Odilo Pedro Scherer.

Cu toate acestea, comentează BBC online, niciunul dintre ei nu are o personalitate la fel de puternică încât să determine votul din prima încercare aşa cum a avut Joseph Ratzingercând a fost ales în 2005.

Angelo Scola, Odilo Scherer şi Marc Oullet sunt cele trei nume de pe lista scurtă a favoriţilor pentru Sfântul Scaun.