Alegeri legislative în Kârgâzstan: Peste 2.000 de candidaţi şi 14 partide au intrat în cursă

Secțiile de votare s-au deschis duminică în Kârgâzstan pentru alegeri legislative în acest stat considerat ca fiind cel mai democratic din fosta Asie Centrală sovietică.

04 oct. 2015, 07:35
Alegeri legislative în Kârgâzstan: Peste 2.000 de candidaţi şi 14 partide au intrat în cursă

Scrutinul a fost declarat deschis la orele 02.00 GMT în această țară cu aproape șase milioane de locuitori, la care se prezintă 14 partide și peste 2.000 de candidați, a anunțat Comisia Electorală Centrală (CEC).

Printre favorite, Partidul Social-Democrat din Kârgâzstan (SDPK), apropiat președintelui prorus Almazbek Atambaev, va înfrunta alte patru formațiuni politice pentru a-și împărți cele 120 de locuri ale Consiliului Suprem (parlamentul țării).

Cu o populație majoritar musulmană, Kârgâzstanul, care a fost scena a două revoluții după 2005, este singura țară din Asia Centrală care organizează alegeri considerate libere și corecte de către observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

La fel ca vecinii săi din Asia Centrală, țara a cunoscut un președinte cu tendințe autoritare, Askar Akaev, aflat la putere din epoca sovietică și îndepărtat în 2005.

Succesorul său, Kurmanbek Bakiev a fost și el destituit în 2010, un an marcat de sângeroase violențe etnice între kârgâzii majoritari și minoritatea uzbecă, principala victimă a atacurilor.

Ulterior, țara l-a ales în mod pașnic pe Almazbek Atambaev, care urmează o politică prorusă în scopul dezvoltării economiei sale, una din cele mai sărace din regiune și pe care recenta criză economică din Rusia o pune la grea încercare.