ALEGERI LOCALE 2016. 23 de dosare penale privind votul în baza vizei de flotant

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, le-a prezentat marți deputaților PNL o situație a anchetelor penale aflate în derulare urmare a sesizărilor primite în contextul alegerilor locale din 5 iunie, cu privire la cetățeni care au votat în mai multe localități din țară, pe liste suplimentare, în baza unor vize de flotant. La nivel național pe astfel de spețe sunt în lucru 23 de dosare.

21 iun. 2016, 15:55
ALEGERI LOCALE 2016. 23 de dosare penale privind votul în baza vizei de flotant

Ministrul de Interne a precizat, la finalul întâlnirii avute cu grupul PNL din Camera Deputaților, că discuțiile au vizat și sesizările legate de vizele de flotant în baza cărora s-a votat în unele localități din țară.

I-am asigurat că Poliția Română împreună cu Evidența Populației au identificat toate aceste vize de flotant premergător procesului electoral. Au făcut obiectul verificărilor înaintea exprimării votului. Și, dacă vă reamintiți, MAI a și comunicat în acel moment. S-au întocmit mai multe dosare penale, au fost aplicate undeva aproape de 300 de sancțiuni contravenționale, tocmai ca urmare a faptului că au fost constatate nereguli cu privire la stabilirea reședinței în mai multe județe la nivel național. (…) S-au verificat și în timpul campaniei electorale, iar în ultimele zile, vineri și sâmbătă, înaintea exprimării votului, au fost făcute verificări pentru fiecare caz în parte. Sunt 23 de dosare penale în care se fac cercetări, la nivel național, și peste 270 de contravenții„, a afirmat Petre Tobă, la finalul întâlnirii de la Camera Deputaților la care au participat și alți lideri liberali, printre care și primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, potrivit Agerpres.

Întrebat despre situația din județul Olt, ministrul de Interne a precizat că acolo a fost făcută „o singură constatare și este întocmit un singur dosar penal în care se efectuează cercetări”.

Este vorba de un singur dosar penal, într-o singură localitate și este vorba despre emiterea unor adeverințe cu privire la posibilitatea de a-și stabili reședința pe raza comunei respective„, a precizat Tobă.

El a subliniat că întâlnirea cu deputații liberali a fost extrem de utilă.

A fost o prezentare făcută din partea Ministerului Afacerilor Interne vizavi de modul în care MAI, AEP, STS au organizat alegerile locale și toate celelalte măsuri pentru ordinea și liniștea publică vizavi de procesul electoral. A fost încă un bun prilej pentru a arăta că, inclusiv statistic, cred că a fost cea mai sigură campanie electorală, cel mai sigur proces electoral din ultimii ani care s-a derulat în România. Bineînțeles că la nivel local au fost și multe sesizări. Mare parte a acestor sesizări, pe care doamnele și domnii deputați mi le-au prezentat, au făcut obiectul verificărilor pe timpul campaniei electorale. Unele dintre ele sunt sesizări de noutate. I-am rugat să le trimită la MAI și i-am asigurat de toată disponibilitatea de a verifica și de a aplica toate măsurile legale„, a declarat Petre Tobă.