ALEGERI LOCALE 2016. AEP propune ca scrutinul să aibă loc pe 5 IUNIE. CALENDARUL şi BULETINUL DE VOT

ALEGERI LOCALE 2016. Autoritatea Electorală Permanentă propune ca alegerile locale din acest an să aibă loc la data de 5 iunie. Autoritatea a lansat în dezbatere publică șase proiecte de hotărâre de Guvern, unul dintre acestea vizând stabilirea datei pentru organizarea alegerilor locale, iar o alta calendarul acțiunilor din perioada electorală.

20 ian. 2016, 15:56
ALEGERI LOCALE 2016. AEP propune ca scrutinul să aibă loc pe 5 IUNIE. CALENDARUL şi BULETINUL DE VOT

ALEGERI LOCALE 2016. Potrivit proiectului ce vizează calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale.  cel târziu până la 22 martie, trebuie numerotate circumscripțiile electorale județene și a circumscripției electorale a municipiului București, iar până la 24 martie a celor din fiecare județ și din fiecare sector al Capitalei.

Până la 25 martie ar trebui adusă la cunoștință data ședinței pentru tragerea la sorți a judecătorilor în Biroul Electoral Central, care ar trebui să aibă loc pe 26 martie, iar o zi mai târziu să fie ales președintele BEC și locțiitorul acestuia.

BEC ar trebui completat cel târziu până la 28 martie cu președintele și vicepreședinții AEP, cu câte un reprezentant al partidelor politice, al organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și al grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților.

ALEGERI LOCALE 2016. Până pe 6 aprilie, partidele, alianțele și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale trebuie să comunice semnele electorale către Biroul Electoral Central.

Proiectul de hotărâre mai stipulează că cel târziu până la 12 aprilie trebuie comunicat de către AEP numărul de alegători rezultat din Registrul electoral și din listele electorale complementare.

Depunerea candidaturilor la alegerile locale va avea loc cel târziu până pe 26 aprilie. Candidaturile vor rămâne definitive la 4 mai.

Campania electorală pentru acest scrutin va începe pe 7 mai și se va încheia pe 4 iunie la ora 7,00.

Buletinele de vot vor fi tipărite până pe data de 26 mai.

Votul va începe pe 5 iunie, la ora 7,00, și se va încheia la ora 21,00.

ALEGERI LOCALE 2016. Celelalte proiecte de hotărâre prevăd numerotarea celor 42 de circumscripții electorale, stabilirea măsurilor tehnice necesare organizării și desfășurării scrutinului, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării alegerilor locale, preconizate pentru AEP la 11.218.000 de lei, și aprobarea modelelor și a condițiilor de tipărire ale buletinelor de vot.

AEP propune astfel şi modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot care este folosit la alegerile locale. VEZI ATAŞAT CUM ARATĂ BULETINELE DE VOT 

Cele șase proiecte de hotărâri ale Guvernului referitoare la alegerea autorităților administrației publice locale au fost lansate marți în dezbatere publică.