ALEGERI LOCALE 2016. „Duminica Orbului” revine după 26 de ani. Istoria primelor alegeri libere postcomuniste VIDEO

ALEGERI LOCALE 2016. Românii sunt din nou aşteptaţi la urne, după 26 de ani, în "Duminica Orbului". A cincea duminică după Paști când, potrivit Bibliei, orbul din naştere a primit de la Mântuitorul Iisus Hristos lumina ochilor, a coincis cu primele alegeri libere postcomuniste. Pe 20 mai 1990 aproape 15 milioane de români au format cozi la secţiile de votare pentru a participa la primele alegeri democratice după căderea regimului Ceauşescu.

04 iun. 2016, 18:24

ALEGERI LOCALE 2016. Pentru a doua oară în istoria postcomunistă, românii sunt chemaţi la urne în „Duminica Orbului”. Sărbătoarea creştină aminteşte de una din minunile lui Iisus Hristos, care a redat lumina ochilor unei persoane. Textele biblice punctează că persoana căreia i-a fost redată vederea a fost luminată şi sufleteşte, fiind înzestrată să înţeleagă mai bine ceea ce se întâmplă în jurul său. După anii 90, sintagma alegerilor din „Duminica Orbului” a căpătat tot mai mult sensul că alegătorii au votat orbește, pentru că nu le-a deschis nimeni ochii, consemnează enciclopedia online  wikipedia. 

Citeşte şi: BEC a acreditat 14 instituţii pentru efectuarea de exit-poll-uri. Vezi cine numără voturile la Bucureşti

Rezultatele primelor alegeri democratice din România postcomunistă

Cea mai mare prezenţă la vot din istoria recentă a României a fost înregistrată pe 20 mai 1990. Numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 14.826.616 din totalul de 17.200.722 înscrişi pe liste, adică 86,19% din electorat. Procesul de votare a început la ora 6 dimineaţa şi s-a încheiat la ora 23.00 şi s-a desfășurat în 12.372 secţii de votare. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 14.378.693, iar 447.923 (3,02%) au fost declarate nule.

Peste 85% dintre alegători l-au votat pe Iliescu

Ion Iliescu, candidatul Frontului Salvării Naţionale, a obţinut 12.232.498 voturi, ceea ce a reprezentat 85,07%. Pentru Radu Câmpeanu, candidatul Partidului Naţional Liberal au votat 1.529.188 alegători, respectiv 10,64%, iar pentru Ion Raţiu, candidatul Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat au votat 617.007 alegători (4,29 la sută din electorat).

Alegerile din 1990 au fost singurele în urma cărora preşedintele ţării a fost ales din primul tur de scrutin, la următoarele câştigătorul fiind decis de al doilea tur de scrutin. Atât mandatul preşedintelui României, cât şi mandatele parlamentarilor aleşi la 20 mai 1990 au fost de doi ani, pe perioada Adunării Constituante, aşa cum se prevedea în Legea Electorală, arată Agerpres.

Ion Raţiu a rămas în mentalul colectiv cu definiţia democraţiei

Democraţia însemnează o înţelegere că omul este în centrul societăţii. Toate instituţiile se învârt în jurul lui. Democraţia însemnează că-l asculţi pe om şi apoi îi respingi punctul de vedere. Chintesenţa democraţiei se poate exprima printr-o singură frază: Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine„, spunea Ion Raţiu despre ce înseamnă democraţia în ultimele dezbateri electorale din mai 1990.

Citeşte şi: EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2016. România TV, singura televiziune de top care va prezenta exit poll

Definiţia lui Raţiu despre democraţie şi conceptul ei nu a prins românii de atunci. FSN-ul condus de Ion Iliescu a obţinut 67,53% din mandatele parlamentare, la mare distanţă fiind PNL şi UDMR cu aproape 7%.
 
În primul exit-poll postdecembrist, Ion Iliescu era prezentat câştigător cert după ce potrivit chestionarelor realizate, 84,6 dintre respondenţi susţinuseră că-l votaseră pe cel care avea să mai fie de două ori ales preşedinte, în 1992 şi 2000. La mare distanţă în preferinţele alegătorilor se aflau Radu Câmpeanu (10,7% ) şi Ion Raţiu (4,7%), nota Adevărul.
 
 
„Am văzut la televizor aceste rezultate ale prognozei pentru alegerea preşedintelui României. Eu nu cred că sunt corecte. Nu-mi pot imagina că poporul român a votat în proporţie de 83 la sută pentru domnul Iliescu şi avem nenumărate dovezi că rezultatele date sunt frauduloase: s-au construit urne noi, declarându-se că cele existente erau prea pline. Ce s-a introdus în acestea nu ştim. Multe buletine de vot erau gata ştampilate cu «Votat»“, declara Ion Raţiu.

Câţi români sunt aşteptaţi să voteze pe 5 iunie 2016

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi pe cinci iunie pentru a alege o nouă administraţie locală, însă cele mai multe sondaje arată că prezenţa la vot va fi de sub 50%.

Citeşte şi: Gabriela Firea are intenţie de vot cât Nicuşor Dan, Cătălin Predoiu şi Robert Turcescu la un loc (Sondaj IRES)

Cei mai mulţi ochi sunt aţintiţi spre Capitală. De altfel, primarul general al Bucureştiului este al doilea cel mai votat om din România. Această poziţie i-ar putea conferi o anvergură care l-ar propulsa în liga aspiranţilor la cea mai înaltă funcţie în stat.

Cum au votat bucureştenii în 2012

Sorin Oprescu a câştigat detaşat lupta electorală din urmă cu patru ani, iar mulţi comentatori politici îl dădeau câştigător în cazul în care nu ar fi fost cercetat de DNA pentru corupţie.

Numărul total al alegătorilor conform listelor electorale Bucureşti – 1.802.773

Numărul celor care s-au prezentat la vot – 812.264

Grad de participare: 45%

Sorin Oprescu: 430 de mii de voturi – 55%

Silviu Prigoană: 134 de mii de voturi 17%

Nicuşor Dan: 66 de mii de voturi – 8.48%