ALEGERI LOCALE 2020. Ce se întâmplă dacă ai febră când mergi la vot. Precizările ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat ce se întâmplă dacă ai febră atunci când mergi la vot. 

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 12:16
ALEGERI LOCALE 2020. Ce se întâmplă dacă ai febră când mergi la vot. Precizările ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă comună la care au participat şi ministrul de Interne şi şeful AEP şi în care au fost anunţatemăsuri în perspectiva alegerilor locale, că dacă alegătorul are temperatură peste 37,3, este prioritar şi va merge către o urnă şi cabină de vot dedicată, care va fi utilizată doar pentru astfel de cazuri şi care se va dezinfecta după fiecare participant. Urna mobilă va fi trimisă mai întâi la votanţii non-COVID.

„V-am spus că va fi o lună de foc, care va începe prin măsuri de revenire la normalitate, redeschiderea restaurantelor, începutul şcolii, alegerile de pe 27 septembrie. Am avut un ordin comun cu MAI tocmai pentru a explica desfăşurarea şi normele de aplicat în campanie electorală. Acum avem un ordin comun care stabileşte acele norme din ziua alegerilor. Ţin să menţionez situaţii deosebite, în care alegătorul vine şi prezintă la triaj temperatură peste 37,3. El este prioritar şi va merge către o urnă şi cabină de vot dedicată. Se alege una din urne şi va deveni din acel moment urnă şi cabină de vot dedicată, pentru cei care prezintă simptome sau febră. Se va dezinfecta după fiecare participant. Urna mobilă va merge întâi la cei care au patologie non-COVID, urmând secundar cei care se află în izolare sau în carantină”, a explicat Nelu Tătaru. 

Ministrul Sănătăţii a declarat recent că luna septembrie este o lună grea în lupta cu pandemia de coronavirus, din cauza campaniei electorale şi a deschiderii anului şcolar. Nelu Tătaru speră ca la jumătatea lunii octombrie să fim pe o pantă descendentă

Nelu Tătaru a precizat că, dacă vor fi respectate regulile şi precauţiile, de la jumătatea lunii octombrie România ar putea intra pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19.

„Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a declarat ministrul Sănătăţii la TVR.

 Citeşte şi Nelu Tătaru: Noi pregătim spitalele pentru 2000 de cazuri noi pe zi

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că numărul de 1.713 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 include şi cazuri neraportate din zilele anterioare. El recomandă păstrarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, în condiţiile în care există focare în derulare apărute în urma unor evenimente private, în spitale, instituţii publice sau la agenţi economici.

 
„Ţin să menţionez că aceste alegeri se vor desfăşura în contextul pandemiei, în faza a doua a primului val. Trebuie să vedem că avem o creştere a numărului de cazuri, astăzi numărăm 1.713 cazuri noi în contextul în care au fost raportate şi cazuri de pe zilele anterioare, dar în contextul în care avem în continuare 471 de cazuri în Terapie Intensivă, în care avem în continuare 49 de decese. Ţin să reamintesc că sunt anumite precauţii care trebuie respectate: distanţare fizică, portul măştii, dezinfectant”, a declarat, miercuri, Nelu Tătaru.