ALEGERI LOCALE 2020. Cozi la mai multe secţii de votare din ţară. Prezenţă la urne mai mare decât în urmă cu 4 ani

Românii au venit în număr mare să îşi exprime dreptul la vot. Trăim vremuri istorice, iar votul de astăzi va fi special, în condiții de pandemie. În secţiile de votare se intră doar cu masca, mâinile se dezinfecteaza, iar la intrare se verifică temperatura.

RomaniaTV.net
27 sept. 2020, 09:15

Cozi uriaşe la Liceul Tudor Vladimirescu din Capitală. Zeci de oameni aşteaptă să voteze

E aglomeraţie în ziua alegerilor locale La Liceul „Tudor Vladimirescu” din Capitală. Zeci de oameni au umplut curtea unităţii de învăţământ, motiv pentru care coada se întinde şi pe strada din apropiere.

Cozi s-au format şi la şcoala Gimnazială 142 din Sectorul 6 al Capitalei.

La fel de aglomerat a fost şi la şcoala Gimnazială 309 din sectorul 6.

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi alege viitorii primari, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni pentru următorii patru ani. Secţiile de vot din România s-au deschis la ora 7 şi se vor închide la ora 21.

Încă de la primele ore, românii au mers la vot în număr mare la urne astfel încât, din cauza măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, s-au format cozi. 

Curtea Liceului Jean-Monnet, la care votează mai mulţi oameni importanţi în stat, a fost plină duminică dimineaţă la deschiderea secţiilor de votare. La un moment dat peste 40 de persoane au așteptat la cozi infernale pentru a putea intra la vot. Au apărut așadar și primele nemulțumiri deoarece oamenii constată că se îngreunează procesul de votare. Primul votant de la secția Jean-Monnet a fost un domn în vârstă de 82 de ani, dar pe parcusul dimineții au venit oameni de toate vârstele să voteze.

 

Aglomeraţie este şi în Ilfov. De exemplu, în localitatea Tunari era coadă de peste 100 de persoane în faţa şcolii din localitate, care adăposteşte mai multe secţii de votare, încă dinaintea deschiderii urnelor. 

 

Un alt incident a avut loc în această dimineaţă la Mehedinţi, în comuna Livezile. Sute de oameni s-au înghesuit la intrarea în secţia de votare, uitând parcă de regulile de distanţare ce trebuie respectate în contextul pandemiei.

 

 

Citeşte şi: ALEGERI LOCALE 2020. Cine sunt candidaţii la Primăria Generală a Capitalei şi la primăriile de sector

La alegerile locale 2020 fiecare cetăţean român cu drept de vot poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul sau reşedinţa. Alegătorul votează doar la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Alegeri locale 2020. Ce reguli trebuie să respecte cetăţenii la urne din cauza COVID-19

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică. Astfel, alegătorii vor trebui să respecte anumite reguli sanitare la urne pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Conform regulilor de protecţie sanitară, se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spaţiile destinate secţiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane. Numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu trebuie să fie mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar şi la ieşire. În fiecare secţie vor fi puse la dispoziţie flacoane cu dezinfectant.

Citeşte şi: Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să iasă la vot duminică: Mergeţi în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva

 

Alegeri locale 2020. Masca de protecţie e obligatorie

Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie şi să îşi dezinfecteze mâinile atât la intrarea, cât şi la ieşirea din secţia de votare.

Dacă se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază va asigura distanţarea de minimum un metru între persoane.

Citeşte şi: ALEGERI LOCALE 2020. De ce acte ai nevoie pentru a vota la alegerile din 27 septembrie. Cum votează cei care au buletinul expirat