ALEGERI LOCALE 2020. Românii îşi aleg astăzi viitorii primari, şefi de CJ şi consilierii judeţeni şi locali

ALEGERI LOCALE 2020. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi alege viitorii primari, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni pentru următorii patru ani. Secţiile de vot din România s-au deschis la ora 7 şi se vor închide la ora 21. Tot atunci vom afla rezultatele exit-poll-urilor la alegeri locale 2020. Cine este viitorul primar al Capitalei, cine sunt câştigătorii primăriilor de sector, dar şi viitorii primari din marile oraşe din ţară şi şefii de consilii judeţene aflaţi în această seară la RomaniaTV.net.
Romania TV
27 sept. 2020, 03:22
ALEGERI LOCALE 2020. Românii îşi aleg astăzi viitorii primari, şefi de CJ şi consilierii judeţeni şi locali

ALEGERI LOCALE 2020. Românii îşi pot exercita dreptul de vot în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.

Secţiile de votare se deschid duminică, la ora 7.00, şi se închid la ora 21.00. Alegătorii care, la ora 21.00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citeşte şi: ALEGERI LOCALE 2020. Cine sunt candidaţii la Primăria Generală a Capitalei şi la primăriile de sector

La alegerile locale 2020 fiecare cetăţean român cu drept de vot poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul sau reşedinţa. Alegătorul votează doar la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Cetăţenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic. Elevii din şcolile militare pot vota în baza carnetului de serviciu militar. Cetăţenii Uniunii Europene pot vota în baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI LOCALE 2020 Constanţa: Bătaie între trei parlamentari, un fost ministru, un fost prefect, un fost preşedinte ANPC 

 

Alegeri locale 2020. Ce reguli trebuie să respecte cetăţenii la urne din cauza COVID-19

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică. Astfel, alegătorii vor trebui să respecte anumite reguli sanitare la urne pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Conform regulilor de protecţie sanitară, se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spaţiile destinate secţiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane. Numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu trebuie să fie mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar şi la ieşire. În fiecare secţie vor fi puse la dispoziţie flacoane cu dezinfectant.

 

Citeşte şi: Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să iasă la vot duminică: Mergeţi în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva

Alegeri locale 2020. Masca de protecţie e obligatorie

Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie şi să îşi dezinfecteze mâinile atât la intrarea, cât şi la ieşirea din secţia de votare.

Dacă se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază va asigura distanţarea de minimum un metru între persoane.

Citeşte şi: ALEGERI LOCALE 2020. De ce acte ai nevoie pentru a vota la alegerile din 27 septembrie. Cum votează cei care au buletinul expirat 

 

Regulile pentru alegerilor locale 2020 în vreme de COVID

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire pot solicita acces prioritar în localul de vot, iar în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril va fi organizat accesul prioritizat al acestuia la urne. Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face treptat pentru a fi evitate aglomerările.

Citeşte şi: EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020 ARAD. Un inculpat în dosarul şpăgilor de la DRDP Timişoara candidează pentru preşedinţia CJ Arad 

 

Temperatura va fi luată înainte de intrarea în secţie de vot

La intrarea în sediul secţiei va fi organizat un filtru, asigurat de personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecţie sanitară şi flacon cu dezinfectant.

Alegătorii vor fi supuşi unui triaj observaţional şi li se va lua temperatura cu ajutorul unui termometru noncontact.

Dacă nu sunt evidenţiate temperatura de peste 37,3 grade C şi/ sau simptome respiratorii evidente (de exemplu tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie), alegătorul îşi va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secţiei de votare, păstrând distanţa de minimum un metru faţă de celelalte persoane şi evitând atingerea pe cât posibil a suprafeţelor. În cazul în care un alegător nu dispune de masca de protecţie, acestuia i se va pune la dispoziţie una, pe care o va purta pe tot parcursul prezenţei în interiorul sediului secţiei de votare şi în localul de vot.

Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI LOCALE 2020. Cum va influenţa teama de CORONAVIRUS votul de duminică. Ce spun analiştii 

 

Acces prioritar pentru persoanele de peste 65 de ani care suferă de anumite boli

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu vârsta de peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Accesul va fi dispus de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare prin măsuri organizatorice.

 

Buletinul nu trebuie atins de membrii biroului electoral al secţiei de votare

Alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secţiei de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală şi va poziţiona actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă, astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secţiei de votare să nu fie necesară.

Totodată, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea ”Votat”.

 

Peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri, mobilizaţi pentru alegerile locale 2020

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că a mobilizat peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structur pentru alegerile locale 2020. Dintre aceştia, 20.243 vor fi responsabili cu menţinerea ordinii publice la cele 18.794 de secţii de votare.

De asemenea, duminică, se vor organiza filtre rutiere în întreaga ţară pentru a preveni turismul electoral.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Planta care te-ar putea îmbogăți. În primii ani, scoți peste 15.000 de euro la hectar, dar apoi poți câștiga și 100.000
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Se anunță o mare criză de medicamente. România, în haos
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări