Alegeri parlamentare 2012. Brânză, Badea, Viţă şi consiliera lui Lăzăroiu cer votul în diaspora

Cinci actuali parlamentari vor cere votului românilor din străinătate la alegerile de duminică. Printre aceştia figurează pedeliştii William Brânză şi Viorel Riceard Badea, care au trecut cu dificultăţi testul "Comisiei Macovei", fostul consilier prezidenţial Eugen Tomac, acuzat într-un raport al Curţii de Conturi că ar fi deturnat bani pentru campania electorală, precum şi fosta consilieră a lui Sebastian Lăzăroiu, Cristina Baturi. 

RomaniaTV.net
06 dec. 2012, 08:23
Alegeri parlamentare 2012. Brânză, Badea, Viţă şi consiliera lui Lăzăroiu cer votul în diaspora

Preşedintele PDL Diaspora, William Brânză, candidează pentru un nou mandat de deputat în acelaşi colegiu care l-a trimis în Parlament în urmă cu patru ani. Acuzat de-a lungul vremii în presă de anumite contracte „dubioase” derulate prin anumite firme de salubrizare, respins în primă fază de Comisia de Etică a ARD tocmai din cauza problemelor de imagine, Brânză a reuşit să prindă un loc de reprezentant al PDL. De altfel, William Brânză a ieşit în evidenţă şi datorită conflictului deschis pe care l-a avut cu cel cu care candidează în tandem. Viorel Badea şi William Brânză au avut un schimb de replici, senatorul catalogându-l pe şeful filialei drept „disperat” „mitoman”, „ipocrit”, „combinator” şi „traseist”, nu înainte însă de a-l alinta prin termenul „cheeseburger”.

Contracandidatul lui William Brânză în Colegiul 1 este pesedistul Victor Socaciu, nelipsit nici el din scandalurile de presă. Ce-i drept, Socaciu s-a bălăcărit în public nu pe teme politice, ci conjugale. După un divorţ cu scandal, Socaciu a ameninţat că îşi dă în judecată fosta soţie pentru calomnie după ce aceasta a declarat că deputatul i-ar fi spus că nu-i acordă divorţul decât în termenii acordării a 200000 de euro.

Tot în colegiul 1 candidează şi asistentul lui Corneliu Vadim Tudor în Parlamentul European, Silviu Ştefan Molnar, reprezentantul PPDD Mihai Aurelian, udemeristul Graban Zsolt Attila şi Daniel Alexandru, din partea Partidului Ecologist.

În colegiul 2, USL îl propune pe actualul preşedinte al organizaţiei PSD pentru republica Moldova, Victor Alexeev, care se va confrunta cu fostul consilier al lui Traian Băsescu. Candidatul ARD Eugen Tomac este de asemena fostul şef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în timpul guvernării Boc. Conform unui raport al Curţii de Conturi, Tomac ar fi facilitat acordarea unor contracte prin încredinţare directă unor firme cu conexiuni în PDL, prejudiciul făcut statului român ridicându-se la 4 milioane de lei. În urma acuzaţiilor, Eugen Tomac a demisionat din funcţia de secretar de stat, fiind recuperat de PDL prin acordarea unui post în Cancelaria Preşedintelui României.  Tot în colegiul 2 candidează Gheorghe Viţă (PPDD), Natalia Emciuc (PRM), Kovacs Richar (UDMR) şi George Sîngeorzan (Partidul Ecologist).

VEZI AICI COLEGIILE PENTRU DIASPORA ŞI ACTELE NECESARE PENTRU VOTUL ÎN STRĂINĂTATE

Deputatul PDL Mircea Lubanovici va candida pentru un nou mandat de parlamentar în colegiul 3, disputându-şi voturile cu intzerpreta de muzică populară Ionela Prodan Tănase, cea care va reprezenta USL. Din partea PPDD va intra în lupta electorală Hristescu George Celestino, PRM va fi reprezentat de Nicolae Guţu, UDMR de Abraham Zoltan Robert, iar Partidul National Democrat Crestin de Samoilă Pirău. 

În colegiul 4, PDL se va prezenta în faţa alegătorilor din diapora cu fosta consilieră a lui Sebastian Lăzăroiu. Cristina Baturi, de profesie notar, îl va avea drept contracandidat pe Ovidiu Alexandru Raetchi, un apropiat al lui Dan Voiculescu, sprijinit în această campanie de USL. pe listele colegiului 4 figurează de asemenea: Virginia Mircea (PPDD), Gruman Robert Csongor (UDMR) şi Niculiţa Ghiţă (Partidul Ecologist).

La Senat, Viorel Badea se luptă cu Cristian David

Fostul ministru al Internelor, Cristian David, actualmente senator de Vaslui este propunerea USL pentru postul de senator al colegiului 1. Membru PNL, David a fost acuzat în campania electorală din umră cu patru ani că ar fi fost prins în anul 1995 cu droguri de mare risc. Acuzaţiile au fost aduse de fostul şef al Agenţiei Naţionale Antidrog, Pavel Abraham, conform căruia, în urma unei percheziţii, în casa lui David s-ar fi găsit LSD, amfetamină şi cocaină. Fostul ministru al Internelor a negat la acea dată afirmaţiile lui Abraham.

Pentru a obţine postul de senator al diasporei, David va trebui să-l înfrângă pe câştigătorul din urmă cu patru ani: democrat-liberalul Riceard Viorel Badea. După o scurtă trecere pe la PNL în urma conflictului deschis pe care l-a avut cu colegul său de partid William Brânză, Viorel Badea a fost nevoit să se lupte şi cu Comisia de Etică a ARD, care i-a respins iniţial candidatura. Până la urmă, Badea a reuşit să prindă un loc pe listele alianţei, candidând din nou în tandem cu „cheeseburgerul” William Brânză.  În acelaşi colegiu PPDD îl propune pe Eugen Costinel Mihalache, PRM pe Mihaela Mihai Neagu, UDMR pe Nagy Zoltan Levente, iar Partidul Ecologist pe Ion Săvoiu. Partidul Popular Maghiar din Transilvania are de asemenea un candidat, pe Hantz Peter Bell. 

În colegiul 2, USL îl propune pe Adrian Anghel, ARD pe Eugen Roventa, iar PPDD pe Ilioi Doru Liviu. PRM va fi reprezentat de Ilina Carolina Floare, UDMR de Kovacs Peter, iar Partidul Ecologist de Dorel Sîngeorzan.