Alegeri parlamentare 2012. Duelul Braşovului: Petre Roman- Gheorghe Ialomiţianu

Zece din cei doisprezece parlamentari de Braşov vor cere electoratului din judeţ votul pentru noi mandate. Printre intrările surpriză în rândurile candidaţilor se numără fostul prim-ministru Petre Roman care va candida din partea USL pentru un post de deputat. Pentru a-l obţine însă, Roman va trebui să-l învingă pe fostul ministru al Finanţelor, pedelistul Gheorghe Ialomiţianu, care se bucură de influenţa pe care o are în judeţ primarul Braşovului, George Scripcaru. 

RomaniaTV.net
15 nov. 2012, 08:46
Alegeri parlamentare 2012. Duelul Braşovului: Petre Roman- Gheorghe Ialomiţianu

În cele opt colegii aferente judeţului Braşov pentru Camera Deputaţilor,  ARD şi USL au aruncat în luptă atât personalităţi politice, cât şi oameni din afara prim-planului politic.

În Colegiul 1 Făgăraş-Victoria liberalul Daniel Zamfir îl va avea contracandidat pe actualul senator Marian Rasaliu de la PDL.

În Colegiul 2 Săcele, consilierul local PSD Ioan Ochi se va confrunta cu consilierul judeţean PDL Andrei Szakal, în timp ce în Colegiul 3 Rupea-Codlea va candida pentru al doilea mandat de deputat Mihai Donţu din partea PNL, care este soţul fostului prefect Adriana Donţu şi care îl va avea contracandidat pe avocatul Valeriu Vătavu de la Baroul Sibiu.

În Colegiul 4 Zărneşti fostul ministru al IMM-urilor Constantin Niţă, preşedintele PSD Braşov, cadidează pentru al patrulea mandat, avându-l contracandidat pe deputatul democrat-liberal Gabriel Tiţa Nicolescu, în timp ce în Colegiul 5, care cuprinde centrul vechi al Braşovului, se vor confrunta actualul deputat PDL Gabriel Andronache şi fostul prefect Emil Niţă de la PSD.

Pentru Colegiul 6 Triaj-Noua a fost aprobată candidatura avocatului şi profesorului Ioan Adam de la PSD, care va concura cu Adrian Gabor de la PDL, fost viceprimar şi actual consilier judeţean, iar în Colegiul 7 Astra-Saturn va candida liderul PC Braşov, Ion Diniţă, care îl va avea ca adversar pe consilierul local Adrian Oprică propus de PDL.

În Colegiul 8, zona Bartolomeu, se vor confrunta fostul premier Petre Roman, din partea PNL, şi fostul ministrul al Finanţelor din Guvernul Boc Gheorghe Ialomiţianu de la PDL, care candidează pentru al doilea mandat de deputat.

Unul dintre liderii Revoluţiei din 1989, primul premier postdecembrist, fost preşedintel al partidului Democrat, fost ministru de Externe, Petre Roman va candida în premieră pentru o funcţie de parlamentar. Candidatura lui Roman vine din partea USL, după ce fostul premier s-a înscris în rândurile liberalilor.

Gheorghe Ialomiţianu a fost ministru al Finanţelor Publice în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, după ce a ocupat funcţii de conducere în Fiscul braşovean. A fost director general şi director executiv (1997- 2008) al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov şi lector la Universitatea „Transilvania” Braşov şi este autorul a 11 cărţi de contabilitate, finanţe şi fiscalitate.

La Senat, în Colegiul 1 Făgăraş-Rupea va candida consilierul judeţean Sebastian Grapă, fost purtător de cuvânt al PNL Braşov, care îl va avea contracandidat pe Horaţiu Braga susţinut de PDL.

În Colegiul 2 zona Săcele – Zărneşti, se vor confrunta vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Viorel Chiriac şi consilierul judeţean Mihail Veştea de la PDL.

După ce a pierdut susţinerea partidului, apoi a recâştigat-o în urma unei contestaţii, senatorul PNL Ioan Ghişe va candida pentru al doilea mandat în Colegiul 3, care cuprinde Centrul vechi şi zona Răcădău, unde îl va avea contracandidat pe prim-vicepreşedintele PDL Braşov Nicolae Vlad Popa, fost senator în perioada 2000 – 2004 şi europarlamentar între 2004 şi 2009.

Ioan Ghişe s-a făcut remarcat în această vară după ce Curtea Constituţională a decis ca în urma rezultatului referendumului Traian Băsescu să îşi reia atribuţiile. Ghişe a protestat, mai multe zile la rând, în faţa Palatului Cotroceni, apărând cu pancarte atârnate pe corp, inscripţionate cu mesajele „Poporul a decis, Băsescu e demis” şi „Popor român, eşti suveran”, informează Mediafax.

În Colegiul 4 Astra-Bartolomeu se vor confrunta un matematician şi un medic, fiind vorba despre actualul senator democrat-liberal Florian Staicu şi managerul Spitalului Judeţean Braşov, Marius Neculoiu, care candidează pentru prima dată.