Alegeri parlamentare 2012. În Maramureş candidează Liviu Pop, acuzat de ANI de conflict de interese

Listele cu candidaţi din judeţul Maramureş se înscriu în linia obişnuită la nivel naţional: câte un candidat suspectat de conflict de interese, un altul care şi-a schimbat partidul peste noapte sau cu un scandal în activitatea politică trecută.
Romania TV
24 nov. 2012, 16:53
Alegeri parlamentare 2012. În Maramureş candidează Liviu Pop, acuzat de ANI de conflict de interese

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Baia Mare, se înfruntă doi evlavioşi: viceprimarul din Baia Mare Mircea Dolha (PSD) şi inginerul Vlad Oneţ (PDL). Dolha a fost judecat timp de 6 ani pentru trafic de influenţă. După achitarea sa definitivă, Dolha a rostit o rugăciune pentru duşmani, compusă de către un episcop sârb, Nicolae Velimirovici. „Doamne binecuvintează pe prietenii şi pe duşmanii mei! Sluga blesteamă pe vrăjmaşi căci nu ştie, iar Fiul îi binecuvintează căci ştie că vrăjmaşii nu pot să se atingă de viaţa lui. De aceea el păşeşte liber între ei şi se roagă lui Dumnezeu pentru aceştia”, a rostit Dolha solemn. La rândul său, Oneţ şi-a trecut în prezentarea de pe site-ul său faptul că „mă închin cu smerenie în fiecare duminică slăvind pe Dumnezeu prin cânt în corul Catedralei Sfintei Treimi”.

În colegiul 2 Baia Mare, USL îl sprijină pe deputatul în funcţie Florin Tătaru, care a fost ales în 2011 după ce Florin Cherecheş a renunţat la Parlament în favoarea primăriei Baia Mare. Adversarul lui Tătaru este Ovidiu Talpoş de la Noua Republică. Pentru mandatul din colegiul 3 Chioar-Codru, consilierul judeţean Călin Vasile Andrei Matei (USL) şi inginerul agronom Ioan Mătieş.

Competiţia pentru colegiul 4 Lăpuş îi opune pe doi foşti colegi de partid. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Man, lider al organizaţiei judeţene candidează împotriva fostului coleg Doru Leşe (PNL). Deputatul Leşe a trecut în barca liberalilor la sfârşitul lunii septembrie, la capătul unor dispute cu Man. Motivul invocat de Leşe în plenul Camerei a fost destul de neobişnuit. „Vreau să vă precizez că datorită excesului de democraţie din PDL demisionez din acest grup parlamentar şi mă alătur grupului parlamentar al PNL”, declara Leşe.

Gheorghe Şimon este susţinut de PSD în colegiul 5 Borşa-Vişeu, deşi iniţial organizaţia judeţeană dorea să-l vadă senator. Conducerea centrală l-a impus pe Sorin Bota, aşa că pesediştii din Maramureş au negociat cu PNL să-i dea un colegiu la Cameră, din moment ce deputatul de Borşa Pavel Horj oricum nu mai doreşte să candideze. Adversarul lui Şimon este fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, Vasile Timiş (PDL).

Camelia Negruţ, preşedinta organizaţiei PC, candidează în colegiul 6 Sighetul Marmaţiei, împotriva omologului său de la organizaţia PNŢCD, Ioan Doru Dăncuş. În colegiul 7 Mara-Cosău, deputatul Vasile Berci (PNL) este pus în situaţia de a-şi apăra mandatul în faţa lui Alexandru Deac (PDL), fost şef al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş.

Calculele ARD şi USL ar putea fi date peste cap de procesul de redistribuire a mandatelor, fiind posibil ca unul din locurile de deputat să revină UDMR. Aşa s-a întâmplat în 2008, când Beres Stefan a devenit deputat din partea Uniunii în colegiul 6, deşi s-a clasat doar al patrulea.

La Senat, în colegiul 1 candidează Titus Paşca, senator PNL în două legislaturi, 1996-2000 şi 2008-2012. În ultima sa declaraţie de avere, apare şi soţia sa, cu veniturile încasate în calitate de consilier juridic la biroul senatorial al lui Paşca. Invitat de către presa locală să comenteze situaţia de conflict de interese în care se afla, senatorul a dat un răspuns neaşteptat: „Deci nu nevasta nu eşti rudă. Vă rog frumos să vă interesaţi”. Adversarul său de la ARD este Ciprian Rogojan, mult mai cunoscut sub numele de Cici de la trupa Sistem. Se poate spune că Cici are deja „pile” mari în PDL, fiind ginerele fostului ministru al Economiei Ion Ariton, preşedintele PDL Sibiu.

În colegiul 2, candidează Sorin Bota (PSD). Bota a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada guvernării Năstase şi semnătura sa apare pe catastrofalul contract dintre statul român şi Bechtel pentru constuirea autostrăzii Transilvania. ARD se prezintă în colegiul 2 cu Bogdan Aiacoboaie, fost director la mai multe televiziuni locale.

În colegiul 3, regăsim un candidat ministru. Este vorba de Liviu Pop (PSD), ministru delegat pentru Dialogul Social. Fostul preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a devenit ministru în cabinetul lui Ponta declarând că nu intenţionează să se înscrie într-un partid politic. După demisia ministrului Ioan Manga, ca urmare a unui scandal de plagiat, Pop a preluat interimatul la Educaţie, până la numirea Ecaterine Andronescu.

Pe 9 noiembrie, în prima zi a campaniei electorale, ANI a dat publicităţii un comunicat în care doi miniştri erau acuzaţi de incompatibilitate. În cazul unui al treilea, Liviu Pop, acuzaţiile constau în conflict de interese şi abuz în serviciu. Concret, lui Pop i se impută faptul că a emis un ordin de ministru prin care profesorilor li se reţine automat din salariu cotizaţia sindicală, fapt care ar fi avantajat FSLI, pe care Pop a condus-o înainte de a fi ministru. În acelaşi colegiu, candidează deţinătorul mandatului, Gheorghe Bîrlea (PDL), preşedintele comisiei parlamentare pentru statut.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
De câte ori trebuie să mănânci la vârsta de 50 de ani. Sfatul pentru longevitate al unui nutriționist o să te șocheze
Capital.ro
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la curte. Vecinii te pot reclama imediat
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vești bune pentru șoferi. Scapă de o problemă enervantă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești