Alegeri parlamentare 2012. Lupta vedetelor politice ale Prahovei. Cap de afiş- Roberta Anastase

Majoritatea parlamentarilor care candidează din nou în colegiile Prahovei au schimbat partidul pe listele căruia au fost aleşi în urmă cu patru ani. Dintre cei doisprezece senatori şi deputaţi trimişi în Parlament la alegerile din 2008, jumătate se vor prezenta din nou în faţa alegătorilor. Printre aceştia figurează şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

RomaniaTV.net
26 nov. 2012, 14:50
Alegeri parlamentare 2012. Lupta vedetelor politice ale Prahovei. Cap de afiş- Roberta Anastase

În Colegiul 1 „Valea Prahovei”, pentru Camera Deputaţilor, fostul deputat liberal Cristian Burlacu va candida din partea PDL împotriva fostului său coleg de partid, preşedintelui PNL Prahova, Mircea Roşca. Pedelistul Burlacu iese în evidenţă  prin declaraţia sa de avere. Potrivit Mediafax, în ciuda faptului că nu deţine conturi sau depozite bancare, nu are nici terenuri, nici case, nici autoturisme, candidatul democrat-liberal a împrumutat patru firme cu 92 de mii de euro şi a acordat alte 238 de mii de euro către anumite persoane fizice. De cealaltă parte, Mircea Roşca este cunoscut mai ales prin prisma greşelilor gramaticale pe care le-a comis în discursurile sale, imaginea fiindu-i afectată şi din cauza fratelui său, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru tentativă de omor.

În Colegiul 2 „Câmpina” confruntarea electorală va avea loc între Virgil Guran, liderul liberal local şi democrat-liberalul Alexandru Anghel, fiul deputatului ales în urmă cu patru ani în acest colegiu. Consilier judeţean din partea PNL, Virgil Guran a candidat fără succes în această vară la primăria Câmpinei. La capitolul avere, Guran se poate lăuda cu patru terenuri, un apartament şi trei case, la care se adaugă peste 120 de mii de franci eleveţieni în conturi. Beneficiind de sprijinul tatălul său, actualul deputat Florin Anghel, care a bifat trecerea pe la patru partide (PNŢCD, PUR, PNL, PNDC şi PDL), Alexandru Anghel va reprezenta PDL în confruntarea cu Guran.

Actualul deputat PNL, fost viceprimar al Ploieştiului, Graţiela Gavrilescu va candida în Colegiul 3 împotriva fostului director al Poştei Române, Daniel Dumitru Neagoe, care va reprezenta ARD. Candidatul democrat-liberal intră în alegeri la finalul unui mandat la şefia Poştei foarte controversat. După înlocuirea din funcţie a lui Neagoe, un raport al Corpului de Control al Guvernului indica faptul că modul în care a fost gestionată compania de stat a dus la pierderi de peste 480 de milioane de lei. 

În colegiul 4, USL va fi reprezentat de către Sebastian Ghiţă. Finanţator al echipei de baschet „Asesoft” Ploieşti şi patron al unei televiziuni şi al unui trust de presă, Ghiţă o va avea drept contracandidată pe fosta şefă a spitalului din Slănic, Sofia Mihăilescu, democrat-liberala deţinând până în acest an şi funcţia de consilier judeţean.

Pentru mandatul de deputat în colegiul 5 „Valea Teleajenului” deputatul Mihai Apostolache, ales în 2008 pe listele PSD va candida pentru un nou mandat, de această dată din partea PDL, partid la care a aderat în urmă cu doi ani. Apostolache îl va avea ca adversar politic pe liberalul Sorin Teju.

În colegiul 6, actualul senator UNPR Sorin Chivu va reprezenta USL în lupta electorală cu consilierul judeţean PDL Dragoş Gunia. Cunoscut în Ploieşti drept „regele parcărilor”, datorită faptului că firma sa închiriase toate parcările municipiului, Sorin Chivu a candidat în anul 2000 şi la primăria reşedinţei Prahovei. Senatorul UNPR iese în evidenţă prin averea impresionantă: o casă de 500 de mtri pătraţi în Bucov, un teren în Bucureşti, un spaţiu comercial în Ploieşti şi lingouri de aur în valoare de 100 de mii de lei, dobândite în acest an. Potrivit Mediafax, în declaraţia de interese Chivu menţionează mai multe contracte încheiate cu autorităţi locale, respectiv un contract încheiat în 2003 cu Consiliul Local Ploieşti, pentru care există şi un litigiu în instanţă, un contract încheiat cu Poliţia Locală Ploieşti în februarie 2012 şi care expiră la sfârşitul acestui an, un alt contract cu APIA Buzău, încheiat în martie 2012 pentru o perioadă de un an, un altul cu Servicii de Gospodărire Urbană, încheiat în iulie 2012 şi care se va încheia la finalul anului 2013.

Preşedintele PNL Ploieşti,Alexandri Nicolae, director al companiei Conpet, fost prefect, fost subprefect şi fost deputat în legislatura 2004-2008 îl va întâlni în colegiul 7 pe consilierul judeţean Dan Ciolac, reprezentantul ARD, în timp ce în colegiul 8, lupta electorală se va da între pesedistul Vlad Cosma, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova şi pedelistul Cristian Apostol, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

În colegiul 9, actualul deputat PDL, George Ionescu,  va candida pentru al doilea mandat împotriva reprezentantului PC, Alexandru Mihai Ştefănescu. Patron al uneia dintre cele mai mari firme de taxi din Ploieşti, George Ionescu deţine împreună cu familia sa şase case, cinci terenuri intravilane şi un teren agricol. 

Locul de candidat al fostului vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Sever Voinescu, va fi luat de către un apropiat al Robertei Anastase. Preşedintele PDL Ploieşti, Adrian Dobre, fost prefect şi candidat la şefia CJ Prahova, va candida în colegiul 10 împotriva preşedintelui PSD Ploieşti, profesorul universitar Ion Eparu. 

Candidatura în colegiul 11 este rezervat de PDL pentru Roberta Anastase. Fostul şef al Camerei Deputaţilor este unul dintre cele mai controversate personaje politice ale Prahovei. Fosta Miss România, intrată în politică în 1991, la vârsta de 15 ani, Anastase a beneficiat în lansarea carierei sale şi de influenţa pe care tatăl său o are în judeţ. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a trecut printr-un imens scandal în urmă cu doi ani, cu ocazia votării legii pensiilor, aprobată în urma unei numărători incorecte. Pentru a obţine încă un mandat de deputat Anastase va trebui să-l înfrângă pe şeful Tineretului Liberal Prahova, Paul Dumbrăveanu.

În colegiul 12, USL va fi reprezentat de către Andrei Sava. Ales în urmă cu patru ani din partea PDL, Sava va cere de această dată votul alegătorilor din partea PSD, fapt ce a stârnit unele conflicte în organizaţia judeţeană a social-democraţilor. Contracandidatul lui Sava este fostul subprefect Cătălina Bozianu care va participa la alegeri sub sigla ARD.

La Senat, fostul democrat-liberal Georgică Severin, suspendat din partid în urmă cu doi ani pentru că a votat împotriva cabinetului Boc va candida în colegiul 1, din partea PSD împotriva managerului Spitalului din Câmpina, Matei Alexandru, reprezentantul PDL.

În colegiul 2, PSD îl propune pe Daniel Savu. Fost ofiţer SRI, fost director în Primăria Ploieşti şi fost candidat la parlamentare în urmăp cu patru ani, Savu o va avea de înfruntat pe Simona Schelbach. Preşewdinte al Colegiului Medicilor Prahova şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Schelbach va candida din partea ARD, după ce şi-a înaintat demisia din PNL în primăvara acestui an.

Tot un medic se regăseşte şi pe listele colegiului 3. Ion Luchian, şeful secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean Ploieşti şi fost şef al Direcţiei de Sănătate Piublică Prahova, va candida din partea PNL împotriva lui Gabriel Sandu, care va reprezenta ARD după ce de-a lungul timpului a făcut parte din Uniunea Forţelor de Dreapta şi PNL.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Semcu, va candida din partea ARD în colegiul 4 împotriva fostului prefect, Radu Oprea, care va reprezenta USL, în timp ce în colegiul 5 fostul primar al Ploieştiului, Adrei Volosevici (PDL) îl va avea contracandidat pe fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, actualmente consilier local, Augustin Mitu (PSD).