ALEGERI PARLAMENTARE 2012: Românii îşi votează aleşii. Secţii fără lumină din cauza viscolului

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Alegerile se desfăşoară cu zeci de drumuri blocate de zăpadă, de copaci şi de stânci căzute pe carosabil. Într-o localitate din Mureş votul a fost suspendat din cauza buletinelor distribuite greşit. În plus, au avut loc două incidente grave: un bătrân a făcut infarct la o secţie şi o femeie a fost mutilată de un câine când voia să-şi exprime votul. Procesul electoral s-a derulat cu dificultate în multe judeţe ale ţării din cauza ninsorii şi viscolului. Condiţiile meteorologice l-au împiedicat să voteze, la prima oră, şi pe preşedintele PDL, Vasile Blaga. 

RomaniaTV.net
08 dec. 2012, 20:30

UPDATE 20.25 Poliţiştii din Alba desfăşoară cercetări în urma unei sesizări primite de la reprezentanţii USL, care reclamă faptul că alegătorii din zona municipiului Sebeş au primit SMS-uri cu îndemnuri la vot, transmite Mediafax. Reprezentanţii USL Alba au depus, duminică, o sesizare asemănătoare şi la BEJ, prin care reclamă faptul că oamenii din zona Sebeş au primit, în ziua alegerilor, îndemnuri la vot din partea PPDD.

UPDATE 17.51: Două femei s-au păruit şi îmbrâncit, duminică, în faţa Secţiei de votare 80 din localitatea ilfoveană Voluntari în urma unei dispute privind opţiunile electorale, Poliţia anunţând ambulanţa după ce una dintre ele a suferit un puseu de tensiune. Una dintre femei a primit îngrijiri medicale de la un echipaj al Ambulanţei Bucureşti Ilfov.

UPDATE 17.51: Alimentarea cu energie electrică este întreruptă, duminică seară, în aproximativ 100 de secţii de votare din 26 de localităţi din judeţul Prahova afectate de viscol, astfel că votarea se desfăşoară la lumina lumânărilor, felinarelor sau lanternelor.

UPDATE 17.18: Un bărbat în vârstă de aproape 101 ani, din Piteşti, a votat duminică, fiind primit cu aplauze de cei din secţia de votare, şi a declarat că votează de când avea 21 de ani, spunând că românii trebuie să iasă la vot pentru ca majoritatea să decidă.

UPDATE 16.50  Procesul electoral la secţia de votare nr. 156 din localitatea vasluiană Sârbi a fost întrerupt după ce cei nouă membri ai secţiei de votare s-au retras într-o altă încăpere pentru a mânca, transmite Mediafax. Secţia a fost redeschisă după aproximativ o jumătate de oră, printr-un ordin al preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Vaslui, la sesizarea USL. „Am fost sesizaţi despre faptul că secţia de votare din localitatea Sârbi şi-a suspendat procesul electoral pe motiv că membri secţiei au decis să servească masa. În consecinţă am sunat la preşedintele secţiei de votare şi am dispus reluarea imediată a procesului electoral, lucru care de atfel s-a şi întâmplat”, a declarat  preşedintele BEJ Vaslui, Adrian Chiriac.

UPDATE 15.40 Secţiile de votare din judeţul Braşov au primit lanterne pentru cazul în care procesul electoral ar putea să fie întrerupt spre seară, din cauza unor eventuale întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi pentru a se evita folosirea lumânărilor sau candelelor care ar putea provoca incendii. „Din informaţiile noastre, în municipiul Braşov toate secţiile au fost dotate cu lanterne şi sperăm ca şi în judeţ să fi fost asigurate. Dacă vor fi întreruperi de energie, vom evita astfel folosirea lumânărilor, lămpaşelor sau a altor obiecte cu flacără care pot produce incendii în secţii”, a spus reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente în Biroul Electoral Judeţean Braşov, Claudiu Petra.

UPDATE 15.00 Armata a intervenit, duminică, pentru a-i transporta cu un camion la secţia de votare din comuna dâmboviţeană Cândeşti pe membrii Biroului Electoral, în condiţiile în care stratul de zăpadă în zonă atinge 40 de centimetri, transmite Mediafax.”Am apelat la Armată, este vorba de secţia 169 Valea Mare, comuna Cândeşti, unde s-a ajuns după circa trei ore. Membrii acestei secţii de votare au ajuns cu un camion, după ce s-a intervenit cu utilaje de deszăpezire, iar maşinile chiar şi cele 4X4 nu au răzbit, întrucât erau şi copaci căzuţi pe carosabil”, a declarat preşedintele BEJ Dâmboviţa, Elena Ilie. „Stratul de zăpadă atinge în aceste zone 40 de centimetri, iar vântul o viscoleşte, drumurile fiind aproape impracticabile. Mai multe zeci de secţii de votare din Dâmboviţa sunt şi la această oră fără curent electric. Cele mai multe astfel de probleme sunt în nordul judeţului”, a declarat preşedintele BEJ Dâmboviţa.

UPDATE 14.26: Secţiile de votare din Dâmboviţa care sunt nealimentate cu energie electrică vor primi lanterne, lămpi şi felinare, a decis conducerea Prefecturii Dâmboviţa. Zeci de secţii de votare din judeţul Dâmboviţa sunt în continuare nealimentate cu energie electrică, însă nu există secţii închise, procesul electoral desfăşurându-se normal.

UPDATE 13. 45 Senatorul PSD Mircea Geoană a votat, duminică, la Dăbuleni, unde candidează pentru cel de-al treilea mandat, şi a stat la coadă cel puţin 15 minute, el spunând că a stat „la coada dreptăţii” şi că speră ca după aceste alegeri „să se mai risipească din fricile care îi bântuie pe foarte mulţi români”.

UPDATE 13.44 Un număr de 65 de localităţi din judeţul Prahova sunt afectate de avariile produse la reţeaua de electricitate din cauza vântului puternic şi a ninsorii, iar peste o sută de secţii de votare nu au curent electric, însă procesul electoral nu a fost întrerupt.

UPDATE 13.25 Efective ale MApN au intervenit în trei judeţe, la solicitarea MAI, pentru a ajuta la derularea normală a procesului electoral, a declarat ministrul Corneliu Dobriţoiu. „Am primit doar trei solicitări de la colegii de la MAI şi am intervenit cu autocamioane de transport pentru a ajuta personalul secţiilor de votare să ajungă în secţii, în scopul derulării procesului electoral. Avem peste 4.000 de oameni în stand-by, plus tehnica aferentă pentru a putea interveni în sprijinul autorităţilor locale acolo unde ni se va cere. Până acum s-a intervenit în Timiş, Gorj şi Dâmboviţa”, a explicat Corneliu Dobriţoiu, la România TV.

UPDATE 13.07: Două secţii de votare din comuna clujeană Aluniş nu au înregistrat, duminică, până la ora 10.00, niciun votant, în timp ce la secţia de la Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud, au votat, până la prânz, două persoane, care au parcurs pe jos cinci kilometri, prin viscol şi zăpadă.


UPDATE 12.50: Procesul de vot la secţia de votare de la Auckland, în Noua Zeelandă, s-a încheiat, la ora 10.00, ora României (ora 21.00, ora locală), nefiind înregistrate incidente sau alte situaţii deosebite, informează MAE.

UPDATE 12: 33 Gigi Becali, candidat PNL în sectorul 6 al Capitalei, şi Mihai Răzvan Ungureanu, candidat ARD la Arad, au votat, de asemenea.

UPDATE 12:17: Vasile Blaga a votat, după ce a fost nevoit să se întoarcă din drum. El nu a reuşit să ajungă la secţia de votare din Sânicolau Mare din cauza viscolului. Maşina în care se afla preşedintele PDL a rămas blocată pe drumul dintre Timişoara şi Sânicolau din cauza nămeţilor.

UPDATE 11:57 Paisprezece localităţi din judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică, din cauza viscolului, fără ca acest lucru să afecteze însă procesul electoral, toate secţiile de votare din judeţ fiind deschise, potrivit autorităţilor locale.

UPDATE 11:23 În ţară mai sunt patru secţii de votare închise din cauza vremii nefavorabile. Secţiile închise sunt în Cândeşti (Dâmboviţa), Vadul Dobrei (Hunedoara), Godeanu (Mehedinţi) şi Gad (Timiş).

UPDATE 11.14: Preşedintele Traian Băsescu urmează să voteze la ora 13.00, la Liceul Xenopol din Capitală. El va fi însoţit de soţia sa, Maria Băsescu.

UPDATE11:52 Primul-ministru, Victor Ponta, a anunţat că toate secţiile de votare sunt deschise. La ora 10, şase secţii erau închise din cauza condiţiilor meteorologice.

(w400) Victor Pon

UPDATE 10:30 Prezenţa la vot în primele trei ore ale alegerilor parlamentare este estimată la 3,68%. Calculele aparţin USL, statistica oficială pentru prezenţa la urne până la ora 10 urmând să fie anunţată de Biroul Electoral Central.

UPDATE: Crin Antonescu, candidat în colegiul 2 senatorial din Teleorman, a declarat la ieşirea de la urne: „Vremea nu ne-a fost favorabilă, dar mizez pe dorinţa românilor de a vota”.

(w400) Crin Anton

UPDATE: Dan Diaconescu a votat, duminică dimineaţă, la secţia de votare 46 din Târgu Jiu, unde s-a creat busculadă, preşedintele Biroului electoral cerând evacuarea jurnaliştilor strânşi în jurul candidatului PPDD pentru a permite şi altor alegători să voteze.

(w400) Dan Diacon

UPDATE 10.36 Bărbatul din Ploieşti care făcuse infarct în secţia de votare, a murit.

UPDATE 10:29 Adriean Videanu a votat în cartierul bucureştean Timpuri Noi. „E important să avem alegeri corecte şi care să legitimeze viitoarea putere indiferent care va fi ea”, a precizat preşedintele PDL Bucureşti.

UPDATE 10:27 Votul a fost suspendat în judeţul Mureş pentru distribuirea de buletine de vot din alt colegiu. Procesul a fost suspendat în secţia 276, iar votul va fi reluat abia după ce buletinele de vot vor fi distribuite în mod corect.

UPDATE 10:18 Elena Udrea, candidat în colegiul 4 deputaţi din Roman, a declarat că a votat cu gândul la Europa. „Am votat cu dorinţa ca faptele să fie cele care să construiască în ţară, să fim mai puţin sensibili la vorbe. Am votat ca aici în Roman să avem parte de dezvoltarea oraşului, am votat pentru construcţie, am votat pentru ca ziua de mâine să fie mai bună pentru Roman şi romaşcani. Sunt parte a unei echipe care a construit aici peste trei ani şi vreau să continuăm să construim. Votul meu a fost cu speranţă pentru oraşul din centru Moldovei”, a adăugat fostul ministru al Dezvoltării Regionale.

UPDATE 10:08 O busculadă s-a creat la secţia de votare numărul 46 din Târgu Jiu în momentul în care Dan Diaconescu a venit să voteze. Jurnaliştii au fost evacuaţi pentru a permite şi altor alegători să voteze.

 UPDATE 10.07 Preşedintele PNL Crin Antonescu şi colegul său de alianţă Liviu Dragnea s-au prezentat la vot la Liceul Agricol din Alexandria.

UPDATE 10.00 Cinci secţii de votare din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş sunt închise din cauza ninsorii, potrivit unui anunţ al MAI. Dintre acestea, două sunt în judeţul Timiş şi câte una în Dâmboviţa, Hunedoara şi Mehedinţi, toate fiind în zone de munte, greu accesibile. La fiecare dintre acestea au intervenit echipaje ale MAI, pentru deblocarea situaţiei.

UPDATE 09.50 Un bărbat a făcut infarct într-o secţie de votare din PloieştiAmbulanţa a intervenit pentru a-i acorda primul ajutor, medicii efectuând manevre de resuscitare.

UPDATE 09.47 Zeci de secţii de votare din judeţul Vaslui, majoritatea din comuna Voineşti, au rămas fără energie electrică din cauza viscolului, însă în niciuna dintre secţii nu a fost oprit procesul de votare.

UPDATE 09:06 Vasile Blaga, preşedintele PDL nu a putut vota până la această oră din cauza viscolului. Liderul democrat-liberal se află în drum spre secţia de votare.

UPDATE 09:05 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a votat în Bucureşti. „O dată la patru ani de zile pot şi românii să voteze. Cred că se vor convinge că e important să iasă la vot. În Bucureşti nu vor fi probleme. Apa se scurge la canale, asta binenţeles datorită primarului”, a precizat Oprescu

UPDATE 8.40 Liberalii Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban şi Andrei Chiliman s-au prezentat la vot la liceul Mihail Sadoveanu. Am votat pentru victoria USL. Am votat cu convingerea că acesta este un moment în care România trebuie să pornească pe un nou drum„, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

(w400) Călin Pop

UPDATE 8.37 12 secţii de votare din judeţul Timiş rămân în continuare închise din cauza viscolului, majoritatea fiind în zona de graniţă cu Serbia.

UPDATE 8.35 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a cerut Ministerului Apărării Naţionale să sprijine intervenţia pe drumurile acoperite cu zăpadă, pentru deblocarea oamenilor şi a drumurilor care duc spre secţiile de votare.

UPDATE 8.15 Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, mai multe drumuri sunt blocate, iar accesul la secţiile de votare este greu accesibil. Pentru a remedia problema, armata va interveni în zonele cu probleme.

UPDATE 8.10 Şi în judeţul Alba ninsorile au împiedicat deschiderea a trei secţii de votare, la Căpud, Valea Ighelului şi Gârboviţa, în condiţiile în care preşedinţii şi membrii acestora nu au putut ajunge din cauza zăpezii.

În Arad, cele două secţii de votare care nu au putut fi deschise la ora 7.00 s-au deschis cu 30 de minute mai târziu.

UPDATE 8.05 Membrii unei secţii de votare din judeţul Cluj au fost implicaţi într-un accident rutier produs pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile. O singură persoană a fost dusă la spital de ambulanţă, pentru investigaţii, iar restul persoanelor implicate au primit îngrijiri la locul accidentului şi au putut merge fără probleme la secţia de votare.

UPDATE 7.55 Dana şi Andrei Năstase s-au prezentat şi ei devreme la vot. Cei doi spun că au votat pentru ca lucrurile să se schimbe, aşa cum şi-ar dori şi fostul premier, Adrian Năstase, aflat în închisoare după ce a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii”.

(w400) Dana şi A

UPDATE 7.50 Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, a fost foarte matinal în ziua votului. „Am venit să votez pentru o ţară în care conducătorii să fie mai buni cu românii. Cred că procentul la urne va fi bun, chiar dacă plouă acum de dimineaţă. Văd un Parlament mai bun, parlamentari care să ţină mai mult cu ţara”, a spus Onţanu.

UPDATE 7.46: MAI precizează că 39 de secţii de votare din judeţul Timiş nu au fost deschise, duminică dimineaţă, pentru că preşedinţii acestora nu au putut ajunge din cauza viscolului.

UPDATE 7.40: Până la deschiderea secţiilor de votare din România, cetăţenii români au început deja să voteze în secţii de votare din străinătate, arată un comunicat MAE. Votul a început în secţia nr.170 din Auckland – Noua Zeelandă, la 8 decembrie 2012, ora 20.00 – ora României.

Împreună cu secţiile din România, secţii de votare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa s-au deschis în ţări precum Bulgaria (1 secţie), Cipru (4 secţii), Finlanda (1 secţie), Grecia (5 secţii), Lituania (1 secţie), Republica Moldova (19 secţii), Turcia (4 secţii), Egipt (1 secţie), Israel (3 secţii), Africa de Sud (2secţii).

UPDATE 7.36: În Harghita, sunt secţii de vot fără curent electric. Şapte secţii de votare din zona Odorhei au fost deschise la lumina lămpilor cu gaz sau a lanternelor deoarece furnizarea energiei electrice a fost oprită din cauza ninsorilor abundente. Procesul de votare a început la ora 7.00, însă, conform programului.

De asemenea, trei secţii de votare din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt nealimentate cu energie electrică, duminică dimineaţă, din cauza zăpezii şi a viscolului, dar au fost deschise şi funcţionează cu sisteme proprii de iluminat.

UPDATE 7.28: O secţie de votare din judeţul Arad nu a putut fi deschisă duminică la ora 7.00 întrucât doar doi membri din nouă au reuşit să ajungă la secţie, din cauza zăpezii.

UPDATE 7.03 Două sute de secţii de votare din judeţul Timiş nu au putut fi deschise la ora 7.00 din cauza viscolului. BEC a fost informat cu privire la această situaţie şi va analiza situaţia, urmând să decidă ce se va întâmpla în aceste secţii.

La alegerile parlamentare din 2012 s-au înscris 2.500 de candidaţi. Aceştia se bat pe 315 locuri de deputaţi şi 137 de locuri de senatori.

VEZI CINE SUNT CANDIDAŢII LA CAMERA DEPUTAŢILOR ŞI PENTRU SENAT DIN COLEGIUL TĂU

UPDATE 20.00 Urnele s-au deschis la ora 20.00 (ora României), la secţia nr. 170, din Auckland (Noua Zeelandă).

Candidaţii care au hotărâri DEFINITIVE de colaborare cu Securitatea

Au drept de vot cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, dacă aceasta a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. În schimb, nu pot vota alienaţii mintal şi deţinuţii care şi-au pierdut drepturile electoral prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul.
Alegătorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, că domiciliază în zona arondată secţiei de votare respective şi au fost omişi din copia de pe lista electorală permanentă vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat. Votul se exercită în mod secret, fiind interzis accesul concomitent a două sau mai multe persoane în aceeaşi cabină de vot. De asemenea, nu este permisă fotografierea buletinului de vot.

CE PĂŢEŞTI DACĂ EŞTI PRINS CĂ ŢI-AI FOTOGRAFIAT VOTUL

În vederea exercitării dreptului de vot, vor fi deschise 18.456 de secţii de votare în ţară, între care 1.239 în Bucureşti şi 295 în străinătate. Românii vor vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie doar cu cartea de identitate, excepţie făcând românii din străinătate, care îşi pot exercita dreptul de vot cu paşaportul însoţit de document emis de autorităţile străine care să dovedească reşedinţa în ţara în care vor să voteze sau cu cartea de identitate românească însoţită de dovada de reşedinţă în ţara în care îsi exercită dreptul de vot, pentru cei din Uniunea Europeană.

UNDE ŞI CÂND POT VOTA ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE. VEZI lista şi adresele secţiilor de votare pentru Diaspora

Serviciile de evidenţă a persoanelor eliberează acte de identitate sâmbătă, de la ora 8.00 până la ora 16.00, iar duminică, de ziua alegerilor parlamentare, de la ora 8.00 până la ora 21.00.

Şecţiile de votare se vor deschide duminică la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.  Acelaşi interval orar pentru vot este valabil şi pentru secţiile de votare deschise în afara teritoriului României, cu menţiune că se va ţine cont de ora locală.

Astfel, primii români care vor vota sunt cei din Noua Zeelandă, unde urnele s-au deschis de sâmbătă, la ora 20.00 ora României ( 7.00 ora locala). Peste hotare, votul se va încheia luni la ora 7.00, când se vor închide secţiile de votare din Statele Unite şi Canada.

Pe parcursul întregii zile, RTV.NET va prezenta rezultatele parţiale la urne, iar seara, la încheierea votului, pe RTV.NET şi la România TV, într-o ediţie specială moderată de Cătălin Striblea, aflaţi scorul obţinut de fiecare formaţiune politică, dar şi ce rezultate au obţinut cei mai importanţi lideri politici ai momentului în colegiile în care au candidat.

ABERAŢIILE UNINOMINALULUI care ne fac unici în Europa

După 9 decembrie, în Parlamentul României pot ajunge oameni care s-au clasat pe locurile 2, 3 sau chiar 4 în colegiile în care au candidat şi nimeni nu ştie câţi parlamentari vom avea din iarnă. Totul a devenit posibil când partidele au convenit să introducă votul uninominal, dar să păstreze regula proporţionalităţii reprezentării în Parlament în raport cu numărul de voturi obţinut de fiecare partid.