Alegeri parlamentare 2012. Stelian Fuia şi soţia şefului RAAPPS, printre candidaţii din Călăraşi

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, Raluca Surdu, soţia şefului RA-AAPPS, parlamentari în funcţie, dar şi primari de comune se regăsesc pe listele parlamentare din judeţul Călăraşi.

RomaniaTV.net
16 nov. 2012, 10:52
Alegeri parlamentare 2012. Stelian Fuia şi soţia şefului RAAPPS, printre candidaţii din Călăraşi

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1, Daniel Florea (PSD) va candida împotriva fostului prefect Emil Muşat care va reprezenta ARD, în timp ce, în colegiul 2, Valeriu Steriu (PSD) îl va avea de înfruntat pe Vasile Iliuţă (ARD).

Primar al comunei Vâlcelele, Vasile Iliuţă, a fost acuzat de liberalii din Organizaţia de Tineret a PNL că ar fi agresat o liberală care conducea caravana electorală în comună. Primarul din Vâlcelele a explicat, însă, că tânăra s-ar fi smucit şi a căzut. În 2008, numele edilului a fost legat de o urmărire penală pentru fals. Iliuţă ar fi fost învinuit de un om de afaceri din zonă că a depus spre decontare un cec pe care l-a completat singur, fără să predea marfa convenită în relaţiile de afaceri dintre cei doi.

În colegiul 3, liberalul Daniel Motreanu va reprezenta USL împotriva lui Adrian Iuraşcu, cel care va candida din partea Forţei Civice. Iuraşcu a ieşit în evidenţă în urmă cu cinci ani când a cerut retragerea distincţiei Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, acordată lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, ca urmare a verdictului pronunţat de CNSAS cu privire la activitatea desfăşurată de acesta „în slujba Securităţii”. Adrian Iuraşcu a fost de asemenea unul dintre martorii incidentului derulat în campania electorală din 2004 şi în care Traian Băsescu a fost acuzat că ar fi lovit un copil. Iuraşcu a declarat că înregistrarea incidentului ar fi „o făcătură”.

În colegiul 4, Aurel Niculae (PNL) îl va înfrunta pe Stelian Fuia care va candida pentru un nou mandat de deputat din partea ARD. Fostul ministru al Agriculturii în guvernarea PDL, Fuia a demisionat din partid în vara acestui an, motivându-şi gestul prin că intenţionează să creeze o nouă „platformă” politică. Asupra lui Fuia au planat suspiciuni cu privire la unele tranzacţii pe care acesta le-a încheiat cu statul. Fuia a fost acuzat că în timpul mandatului de director al Institutului pentru plante aromatice Fundulea activele institutului au ajuns la firma surorii sale precum şi la angajaţii săi.

Colegiul 5 îi va avea drept candidaţi pe Raluca Surdu (PNL), soţia şefului Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Pentru a ajunge în Parlament, soţia şefului RA-APPS va trebui să se impună în faţa reprezentantului ARD, Viorel Pironea.

Conform declaraţiei de avere disponibilă pe site-ul ANI, vicepreşedinta PNL Călăraşi câştigă pe an 51.916 lei, din slujba de consilier juridic la RA-APPS, şi deţine, împreună cu soţul ei, două case şi un apartament, precum şi cinci terenuri agricole. Anul trecut, Alianţa pentru o Românie Curată scria într-o sesizare ANI postată pe site, că în declaraţiile de avere ale familiei Surdu există neconcordanţe în privinţa unui teren care nu apărea în câteva declaraţii de avere ale lui Georgian Surdu.

În cele două colegii aferente Senatului bătăliile politice se vor da între Liviu Tomoiagă (PNL) şi Georgel Muşat (ARD), în colegiul 1 şi între Iulian Dumitrescu(PNL) şi Daniel Obadă (ARD) în colegiul 2