ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Întrebările cititorilor. Cum răspunde Cristian Preda

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cititorii RomaniaTV.net au adresat întrebări, în cadrul Forumului ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014, candidaţilor care intră duminică, 25 mai, în cursa pentru un fotoliu de eurodeputat. Cristian Preda (PMP), care candidează pentru un nou mandat în PE, a răspuns întrebărilor cititorilor.

RomaniaTV.net
22 mai 2014, 13:13
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Întrebările cititorilor. Cum răspunde Cristian Preda

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Candidaţii aflaţi pe primul loc pe listele partidelor au răspuns la două întrebări adresate de cititorii RomaniaTV.net.

Acestea sunt:
Cum veţi ajuta familiile tinere pentru a le facilita accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea unei afaceri?

Cum aveţi de gând să acţionaţi, la nivelul Parlamentului European, pentru a proteja România de o eventuală criza a gazelor, determinată de Rusia?

Citiţi aici mai multe despre ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014Europarlamentarul Cristian Preda, numărul unu pe lista PMP, a oferit următoarele răspunsuri:

1. Pentru Partidul Mișcarea Populară, ca și pentru Partidul Popular European la care aspiră să adere, susținerea tinerilor întreprinzători este esențială, atât ca obiectiv de sine stătător, cât și ca parte a strategiei economice pentru Europa bazată pe promovarea creșterii economice sustenabile și crearea de locuri de muncă.

Printre obiectivele politice majore din programul PMP figurează adoptarea unor mecanisme simple, flexibile și transparente pentru accesarea fondurilor europene. Dacă aceste mecanisme vor deveni o realitate, vor avea de câștigat toți potențialii beneficiari de fonduri europene și deci, implicit, tinerele familii ce vor să dezvolte o afacere.

Familiarizarea cu finanțările europene disponibile și condițiile ce trebuie să fie îndeplinite continuă să fie deficitară și cred că trebuie să sprijinim tinerii ce vor să demareze o afacere și în această privință. Cred că ar fi foarte utilă, de exemplu,  crearea unor formațiuni specifice în acest domeniu, inclusiv asupra modului în care trebuie completate cererile de finanțare.

Apoi, în platforma PMP pentru alegerile europene, noi afirmăm foarte clar că tinerii fermieri trebuie încurajați, fiindcă subvenția la hectar pentru un tânăr fermier de până în 40 de ani care își începe activitatea in domeniul agricol va fi mărită cu 25 % în primii 5 ani. Propunem, prin urmare,  introducerea unor sisteme de creditare private garantate de stat, care să permită co-finanțarea programelor europene.

În fine, aș menționa o propunere ce a fost făcută de tinerii din Partidul Popular European, și anume aceea de a crea o rețea a tinerilor antreprenori, susținută financiar de către UE, care să faciliteze schimburile de experiență și să stimuleze proiectele comune și investițiile transfrontaliere. Trebuie să avem în vedere și această dimensiune.

2. Asigurarea securității energetice a Europei a devenit o necesitate foarte presantă în urma crizei din Ucraina. Aceasta este cea mai importantă țară de tranzit în relația energetică dintre Europa și Rusia: mai bine de jumătate din gazul natural rusesc destinat Europei tranzitează prin Ucraina. O treime dintre aprovizionarea în gaz a Europei în ansamblu provine din Rusia. Printre statele membre, nivelul dependenței de Rusia variază foarte mult, după cum variază și capacitatea lor de a răspunde amenințărilor rusești.

În Parlamentul European, eu am fost partizanul unei poziții de fermitate față de acțiunile Rusiei în Ucraina. Am fost în favoarea unui regim puternic de sancțiuni pentru a forța Rusia să înceteze acțiunile sale ilegale din Ucraina și destabilizarea țării. Nu trebuie să rămânem doar cerșetori de gaz și trebuie să fim fideli principiilor noastre, susținând Ucraina în fața agresiunii rusești.

Totodată, tensiunile politice și militare în contextul crizei ucrainene obligă Uniunea Europeană să își întărească mecanismele de securitate energetică și să caute, pe termen scurt și pe termen lung, alternative la gazul rusesc. Consiliul European a reacționat, de altfel, foarte prompt, încă din luna martie, când a decis intensificarea eforturilor de a reduce dependența energetică în ceea ce privește gazul prin ameliorarea eficienței energetice, diversificarea surselor de aprovizionare, dezvoltarea resurselor locale europene și finalizarea interconexiunii rețelelor energetice. Comisiei Europene i s-a cerut să elaboreze un plan comprehensiv pentru reducerea dependenței energetice a Uniunii până în luna iunie 2014.

Trebuie să ne gândim foarte serios, în acest context, la exploatarea gazelor de șist ca mijloc de a reduce dependența energetică a Europei. Și cred că avem nevoie de o viziune clară pentru viitorul politicii noastre energetice, politică ce ar trebui să fie bazată mai mult pe ideea solidarității europene. Mi se pare, de aceea, foarte interesantă ideea avansată de Premierul polonez Donald Tusk, a unei uniuni a energiei, inspirată de modelul uniunii bancare europene, și bazată pe o instituție europeană care să cumpere gazul pentru toate cele 28 de state membre.

Parlamentul European a susținut întotdeauna o politică energetică comună și a dezvoltat, nu de azi de ieri, propria reflecție pe tema securității energetice a Uniunii. Rolul său va fi foarte important pentru a operaționaliza planul de reducere a dependenței energetice ce va fi propus de către Comisie. Iar sprijinul politic pe care îl  poate acorda Ucrainei, ca și celorlalte țări din Parteneriatul Estic va fi la fel de necesar și în noua legislatură.

CITEŞTE ŞI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. România TV va prezenta duminică EXIT-POLL-UL CSCI