Alegeri parlamentare în Turkmenistan: Puterea s-ar putea transfera de la tată la fiu

Turkmenii votează duminică pentru a-şi alege parlamentarii, printre care în mod sigur fiul preşedintelui Gurbangulî Berdîmuhamedov, care ar putea în viitor deveni succesorul tatălui său, liderul absolut al acestei foste republici sovietice bogate în gaz şi petrol.

25 mart. 2018, 08:05

În total, 284 de candidaţi s-au înscris în cursă pentru 125 de locuri în parlament, printre care şi fiul preşedintelui, Serdar Berdîmuhamedov, 36 de ani, care luptă pentru un loc din partea regiunii Axhal ce se învecinează capitalei. Însă, este aproape sigur că el va câştiga cu o mare diferenţă de voturi.

Secţiile de votare au deschis la orele 02:00 GMT şi ar urma să se închidă la orele 14:00 GMT, potrivit Comisiei Electorale.

Opoziţia nu este recunoscută în mod instituţional în acest stat, în care niciun scrutin nu a fost considerat liber şi echitabil de observatori occidentali şi unde Gurbangulî Berdîmuhamedov a fost reales în februarie 2017 cu peste 97% din voturi.

Potrivit Constituţiei, supusă în 2016 unui amendament pentru a prelungi mandatul prezidenţial de la cinci la şapte ani, preşedintele este în acelaşi timp şef al statului şi al guvernului.

În caz de incapacitate, el este înlocuit de preşedintele parlamentului. Potrivit observatorilor, Serdar Berdîmuhamedov ar putea fi numit rapid în acest post. Recent, el a fost membru al delegaţiei turkmene care s-a deplasat în Kazahstanul vecin, unde a fost fotografiat în timpul unei întrevederi cu preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev.

Turkmenistanul, una dintre cele cinci republici ale Asiei Centrale foste membre ale Uniunii Sovietice, este un stat în care domneşte „cultul secretului” şi care dispune de enorme rezerve de gaz şi de petrol, râvnite atât de China, cât şi de Rusia şi UE.

Gurbangulî Berdîmuhamedov, care s-a autoproclamat „tatăl turkmenilor”, şi-a dezvoltat cultul personalităţii după modelul predecesorului său Saparmurat Niazov, şi beneficiază, la fel ca acesta, de o statuie în aur la Aşhabad.