ALEGERI PARLAMENTARE PARŢIALE. Opt mandate de parlamentar sunt în joc la alegerile din 25 mai

Trei mandate de senator şi cinci de deputat sunt disputate de partidele politice în această perioadă. Mandatele vacantate din decembrie 2012 încoace se pot dovedi foarte importante în contextul în care USL nu mai există, iar coaliţia guvernamentală adunată în jurul PSD are o majoritate mai fragilă decât cea de 70% asigurată cândva de PSD, PNL şi partidele-satelit.

06 mai 2014, 09:26
ALEGERI PARLAMENTARE PARŢIALE. Opt mandate de parlamentar sunt în joc la alegerile din 25 mai

În pofida faptului că România are un Parlament supradimensionat ca urmare a unei legislaţii electorale stupide, legea obligă Guvernul să organizeze alegeri în colegiile care s-au vacantat. Demisiile nu au lipsit deoarece funcţia de parlamentar nu este cea mai tentantă sinecură pentru politicienii români, existând funcţii chiar mai bănoase decât aceasta. Cu o singură excepţie, mandatele au fost vacantate ca urmare a faptului că politicienii respectivi au preferat să lase baltă promisiunile fluturate în faţa alegătorilor în 2012 şi să-şi rezolve treburi mai presante.

SENAT

Colegiul 7 Bucureşti: În 2012, postul de senator a fost adjudecat de fostul premier Victor Ciorbea care, sătul să tot spere la un reviriment al PNŢCD, a ales să candideze ca liberal. La începutul acestui an a demisionat pentru a ocupa postul de Avocat al Poporului. Straniu este că numirea lui Ciorbea s-a făcut cu largul concurs al PSD, în condiţiile în care PNL intrase în opoziţie.

Pentru acest colegiu, liberalii l-au împins în luptă pe preşedintele PNL sector 4, Andrei Creci. Principalii contracandidaţi sunt Alfred Laurenţiu Antonio Mihai (Alianţa PSD-UNPR-PC) şi purtătorul de cuvânt al PDL Adriana Săftoiu. Interesant este că Săftoiu are deja la activ o demisie din Parlament, la finalul legislaturii trecute, invocând dezamăgirea încercată ca parlamentar şi sentimentul neputinţei de a face ceva util pentru alegători. Între timp, Săftoiu pare că şi-a schimbat opiniile după cum şi-a schimbat şi partidul, revenind de la PNL la prima sa dragoste, PDL-ul, partid pe care l-a criticat foarte vocal în perioada guvernării Boc. Din partea PMP, candidează un fost deputat PDL, Cristian Ilie.

Colegiul 8 Bucureşti: În acest colegiu, alegătorii sunt chemaţi la urne pentru că Dan Voiculescu a vrut să tergiverseze procesul referitor la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Astfel, procesul era aproape de final la ICCJ, iar demisia sa din calitatea de parlamentar, la o lună după ce fusese ales, a obligat instanţa să retrimită dosarul la Tribunalul Bucureşti. Manevra o folosise cu succes şi în legislatura trecută.

Dispus să ocupe fotoliul de la Senat al lui Dan Voiculescu este fostul tenisman Ilie Năstase (Alianţa PSD-UNPR-PC), aflat la a doua aventură politică după candidatura nereuşită din 1996 la Primăria Generală. Din partea PNL candidează Cristina Pastramă, iar democrat-liberalii îl susţin pe europarlamentarul Petru Luhan. Un alt fost sportiv propune PMP, pe fosta jucătoare de tenis de masă Ruxandra Dragomir.

Colegiul 2 Gorj: În 2012 a fost câştigat de Toni Greblă (PSD), ce a fost numit ulterior judecător la Curtea Constituţională. Pesediştii l-au trimis acum să candideze pe ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, în timp ce liberalii mizează pe primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu. Tot un primar susţine şi PDL, pe Liviu Cotojman, edilul din Roşia de Amaradia. Preşedintele PPDD, Simona Man, râvneşte şi ea la funcţia lăsată vacantă de Greblă.

CAMERA DEPUTAŢILOR

Colegiul 9 Galaţi: Este singurul colegiu vacantat nu ca urmare a unei demisii, ci datorită unei demiteri. Aurel Nechita (PSD) a fost scos din Parlament de către instanţă, după ce s-a dovedit că acesta s-a aflat mai mulţi ani în stare de incompatibilitate. Pe 25 mai candidează în colegiu Laura Marin (PSD), inspector şcolar judeţean, economistul Sorin Dănăilă (PNL) şi preşedintele PDL Galaţi, Doruleţ Resmeriţă. Interesant este că Resmeriţă este candidat şi pe lista PDL pentru europarlamentare, dar pe locul 22, loc neeligibil.

Colegiul 3 Hunedoara: Acesta era colegiul liberalului Dan Radu Ruşanu. Acesta a renunţat la vrabia deputăţiei din mână pentru cioara vopsită a preşedinţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară. S-a dovedit că încă o dată că banii smintesc uşor minţile necoapte pentru că furnicarul de interese şi manevre de la ASF l-a dus pe Ruşanu direct în arest, fiind reţinut de către DNA în scandalul în care a fost antrenat şi fostul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu.

Acum liberalii speră să aibă mai mult noroc cu Sorin Ştefoni, însă acesta trebuie să-i învingă pe 25 mai pe Sorin Marica (PSD), primar în Sălaşu de Sus şi pe Ioan Ciolea (PDL), consilier local în comuna Pui.

Colegiul 4 Ilfov: În 2012, deputat a fost ales Radu Hellvig (PNL), dar a demisionat pe 3 septembrie 2013 pentru a prelua un mandat de europarlamentar rămas vacant. Acum liberalii îl susţin pe Daniel Gheorghe. Din partea PSD candidează fosta atletă Gabriela Szabo, ministru al Tineretului şi Sportului în guvernul Ponta III. Până acum convingerile politice ale fostei sportive s-au dovedit a fi variabile deoarece în 2008 era liberală, implicându-se în campania electorală pentru realegerea primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Candidatul PDL în sectorul 4, este Dumitru Vasile.

Colegiul 2 Satu Mare: Locuitorii acestui colegiu sunt puşi într-o situaţie cel puţin stranie. În 2012, au decis să-l trimită în Parlament pe Ovidiu Silaghi (PNL), după ce fusese ministru al Transporturilor în primul guvern Ponta, perioadă de numai câteva luni, dar suficient de lungă pentru a se pricopsi cu un dosar penal pentru trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Nelu Iordache. Când procurorii au cerut Parlamentului să permită începerea urmării penale, Silaghi a demisionat din Parlament în favoarea unei alte funcţii cu imunitate, cea de europarlamentar.

Acum Silaghi se prezintă senin în faţa aceluiaşi electorat pe care l-a lăsat baltă acum jumătate de an, în septembrie 2013, pentru a-şi cere înapoi mandatul. Totuşi, s-a schimbat ceva: Silaghi este acum pesedist, nu liberal. Asta deşi chiar PNL vroia să-l pună din nou deputat de Satu Mare, însă cel pe care Antonescu vroia să-l pună şi a doua oară ministru al Transporturilor le-a tras clapa cu doar câteva zile înaintea depunerii candidaturii. Silaghi se bate acum cu Dan Diaconescu, liderul PPDD, care stă cu posteriorul în două ambarcaţiuni, deoarece se visează şi deputat de Satu Mare şi europarlamentar, el fiind chiar primul pe lista PPDD pentru Parlamentul European. Adversarii acestora sunt Ileana Blidar (PDL), Nagy Szabolcs (UDMR) şi Laura Bota (PMP), mai cunoscută pentru pictorialele sexy în care apărea pe vremea când era membru PDL.

Colegiul 3 Timiş: În 2012, colegiul a fost câştigat de Maria Grapini (PC), dar aceasta vizează acum un post în Parlamentul European, acolo unde are translator pentru limba română pe care o vorbeşte. Pentru succesiunea ei s-au înscris Viorel Coifan (PNL), ce a mai fost prezent în Parlamentul României, medicul Florin Bîrsăşteanu (PSD), omul de afaceri Dumitru Vasile (PDL) şi fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu (PMP).