Alegeri PNL 2021. Florin Cîţu, portret de candidat. Care e ascensiunea politică a premierului „modern”, ce pozează în „Superman” şi are un trecut controversat

A mai rămas doar o zi până la Congresul PNL 25 septembrie 2021, care va decide cine va prelua şefia partidului. Marea bătălie se dă între Florin Cîţu, actualul premier al României şi Ludovic Orban, cel care i-a predat ştafeta în fruntea Executivului în urmă cu aproape un an.

25 sept. 2021, 08:55
Alegeri PNL 2021. Florin Cîţu, portret de candidat. Care e ascensiunea politică a premierului „modern”, ce pozează în „Superman” şi are un trecut controversat

Alegeri PNL 2021. Nu mai puţin de 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl sprijină pentru a-i lua locul lui Ludovic Orban. Deşi fără să o susţină cu subiect şi predicat, Klaus Iohannis îi dă votul de încredere premierului Cîţu, cu care a participarea împreună la diverse evenimente.

Alegeri PNL 2021. Florin Cîţu, potret de candidat. Care e ascensiunea politică a premierului „modern” cu trecut controversat

Florin Cîţu pozează în politicianul cool, cu studii în Statele Unite, care adoră răsăriturile în Vama Veche şi geaca de piele. Cîţu şi-a construit cu strictă atenţie imaginea de premier, vrând să fie politicianul moder al României.

Actualul şef al Guvernului se pare că nu calcă pe cele mai drepte drumuri şi asta o demonstrează chiar încercarea de a candida la şefia PNL. Pentru a putea intra în cursă, Cîţu a avut nevoie de o derogare de vechime, având în vedere că nu avea perioada minimă de cinci ani de când este membru de partid, aşa cum prevede statutul formaţiunii.

De altfel, tinerețea plină de peripeţii a candidatului Florin Cîțu a lovit puternic, când s-a aflat că, la 28 de ani, Cîțu a condus beat și a stat două zile la pușcărie.

Cîţu a trăit nu mai puţin zece ani în SUA, ţară în care şi-a făcut studiile universitare. În 1996, a obţinut o diplomă de licenţă în economie şi matematică la Grinnell College, din statul Iowa. A urmat apoi un program de master la Iowa Sate University, studiind politică monetară aplicată, macroeconomie şi econometrie, iar ulterior a făcut şi doctoratul, în acelaşi domeniu, fără a-şi da însă lucrarea de disertaţie.

La scurt timp, a început să lucreze ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande unde, în perioada ianuarie 2002 – octombrie 2003. În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef, iar, în 2008, a fost acuzat că a avut legătură cu atacul speculativ asupra leului, însă această problemă a fost ascunsă sub preş destul de repede.

Acesta a intrat în politică în 2016, an în care s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare din partea liberalilor, la invitaţia Alinei Gorghiu, preşedinta de la acea vreme a partidului.

În încercarea de a ajunge la alegeri anticipate, Iohannis și Orban l-au propus premier de sacrificiu. Cabinetul său n-a mai ajuns la vot. Cîțu s-a retras cu o oră înainte de ședință.

În ceea ce priveşte viaţa personală, premierul este foarte discret la acest capitol. CV-ul din 2011 consemna că la acel moment era căsătorit.

Moţiunea cu care Florin Cîţu candidează la şefia PNL se numeşte „România liberală” şi are 28 de pagini. Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre Congresul PNL: Iohannis m-a desemnat de trei ori premier! Nimeni nu va intra în sală dacă nu are certificat verde


loading...