ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Alina Gorghiu (ACL): Se încearcă prin orice mijloace deturnarea procesului de vot

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a susţinut că sunt o serie de "nereguli" în desfăşurarea alegerilor şi că acestea demonstrează faptul că se încearcă prin orice mijloace deturnarea procesului de vot, informează Agerpres. Gorghiu a atras atenţia că la secţia de vot din Stuttgart au fost furate trei ştampile, situaţie care, în cazul că s-ar multiplica, ar putea atrage suspiciuni asupra corectitudinii cu care personalul MAE şi-a făcut treaba în secţiile de votare.

RomaniaTV.net
16 nov. 2014, 17:43
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Alina Gorghiu (ACL): Se încearcă prin orice mijloace deturnarea procesului de vot

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Gorghiu a precizat duminică, într-o conferinţă de presă, că ACL a făcut sesizare şi plângere la Parchet pentru abuz în serviciu împotriva prefectului de Sibiu, deoarece, începând cu ora 14,00, acestuia i s-a cerut tabelele cu persoanele care votează pe listele suplimentare şi nu le-a pus la dispoziţie.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor a arătat că ACL a verificat dacă Ministerul Afacerilor Externe a făcut o solicitare cu privire la prelungirea votului în diaspora, adăugând că nu există niciun fel de cerere în acest sens.

„Este uşor ridicol să facă această solicitare MAE, pentru că (…) MAE este cel care ar trebui să fie iniţiatorul ordonanţei de urgenţă prin care să se modifice o singură propoziţie în art. 44 din legea 370/2004 şi vorbim de o simplă corectare a acesteia, astfel încât votarea în intervalul 7,00-21,00 să se prelungească de la 7,00 la 23,00 sau 24,00, astfel încât toţi cetăţenii să-şi poată exercita dreptul la vot„, a declarat Gorghiu.

De asemenea, ea a subliniat că până la ora 16,30 au fost depuse 110 plângeri penale pentru vot multiplu. Astfel, ea a indicat că în Bistriţa Năsăud au fost depuse opt plângeri penale, în Braşov – patru, Cluj – opt, Galaţi – 16, Hunedoara – două, Iaşi – două, Maramureş -18, Mureş – două, Neamţ – două, Vâlcea – două. În plus, Gorghiu a precizat că au fost depuse în acest sens şi 441 de sesizări către birourile electorale judeţene şi parchete pentru completarea greşită a CNP-urilor.

Ea a remarcat că la Stuttgart s-a semnalat lipsa a trei ştampile de vot, pentru care urma să se facă o sesizare.

Colegii noştri din acele secţii şi-au schimbat strategia şi pentru că nu au cum să împiedice exercitarea dreptului de vot fac un pas să suprime aceste ştampile, să le facă să dispară astfel încât lumea să nu poată să mai voteze. Atrag atenţia celor care sunt din MAE în aceste secţii, consulate, ambasade să nu lase asemenea practici să se multiplice, pentru că ar fi un lucru foarte grav să ajungem să credem sau să existe suspiciuni că personalul MAE face aceste lucruri astfel încât să servească un candidat„, a mai declarat Gorghiu.

La rândul său, prim-vicepreşedintele ACL Cătălin Predoiu a făcut apel la reprezentanţii secţiilor de votare să nu încalce legea. „Ştim că la această oră PSD la rândul său ştie că va pierde alegerile, de aceea ce se întâmplă nu numai în sud, dar şi în alte zone ale ţării este o încercare disperată de a manipula votul. Fac apel către toţi preşedinţii secţiilor de votare, locţiitorii preşedinţilor secţiilor de votare să nu încalce legea, să nu-şi rişte libertatea pentru miza altor persoane„, a spus Predoiu.

El a arătat că ACL a formulat 408 contestaţii şi 98 de plângeri penale. „Fac un apel către Parchetul General să fie disponibil să proceseze acest plângeri potrivit cu celeritatea cerută de natura lor. Fac un apel către toţi cei implicaţi în procesul electoral să nu manipuleze votul”, a adăugat Predoiu.