ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CCR A RESPINS toate cele 12 sesizări pentru anularea primului tur

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, toate cele 12 contestaţii depuse pentru anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale. 

05 nov. 2014, 10:07
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CCR A RESPINS toate cele 12 sesizări pentru anularea primului tur

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cele 12 contestaţii depuse la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, inclusiv cea a lui Gheorghe Funar, au fost respinse de judecătorii CCR.

Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi. Judecătorii CCR au respins 11 contestaţii ca inadmisibile pentru că numai candidaţii sau partidele care i-au propus pot să facă sesizare, iar cealaltă, respectiv a candidatului independent Gheorghe Funar, ca neîntemeiată pentru că motivele invocate nu sunt de natură a determina schimbarea ordinii pe liste.

CCR se va întruni şi joi pentru a dezbate alte contestaţii. Până miercuri la prânz, CCR a mai primit alte şapte sesizări.

Înainte de şedinţa CCR de miercuri, preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat că toate cele 12 contestaţii depuse pentru anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale sunt pe tema ‘diaspora’, inclusiv cea a candidatului independent la prezidenţiale Gheorghe Funar

Printre cei care au cerut CC să anuleze rezultatele primului tur de scrutin sunt Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile din 2 noiembrie, Diana Fanea, Dragoş Nicolae Şaramet şi Irina Drăgan. Aceştia au reclamat modul în care s-a desfăşurat scrutinul la secţiile de votare din străinătate, neregulile, dar şi scandalurile care au însoţit alegerile prezidenţiale

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara marţi că CCR a primit o sesizare prin care se solicită verificarea modului în care au fost organizate alegerile prezidenţiale în străinătate.

„Am primit o sesizare, dar nu o cerere de anulare a scrutinului, ci doar o sesizare care a fost adresată mai multor instituţii ale statului, în care se cere să se verifice modul în care au fost organizate alegerile”, spunea Zegrean. 

Totodată, Augustin Zegrean anunţa că la Curtea Constituţională au venit mai multe contestaţii prin care se cere anularea alegerilor.

Citeşte şi ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 200 de sesizări privind neregulile din primul tur în DIASPORA, depuse la BEC

„Au venit cred că şapte (contestaţii – n.r.). Şi aici e o problemă, pentru că legea spune că pot face astfel de contestaţii numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidaţi. Deocamdată un singur candidat a depus o astfel de cerere. Toate cererile adresate cu acest obiect le vom analiza. Majoritatea le-am primit pe internet”, a arătat Zegrean.

El a explicat însă că alegerile nu pot fi anulate decât în măsura în care se demonstrează că au avut loc fraude care au influenţat rezultatul.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Printre cei care au formulat contestaţii se află şi candidatul independent la prezidenţiale Gheorghe Funar, care a invocat în cererea adresată pentru anularea scrutinului din 2 noiembrie faptul că nu s-ar fi asigurat egalitatea cetăţenilor în faţa legii.

„Cu ocazia turului de scrutin din data de 2 noiembrie a.c. nu s-a asigurat egalitatea cetăţenilor în faţa legii, milioanele de cetăţeni români aflaţi în străinătate fiind discriminaţi prin arondarea a circa 13.000 de cetăţeni cu drept de vot la o secţie de votare. Au fost astfel încălcate prevederile Constituţiei României, articolul 1, alin.5, articolul 16, alin.1, 2 şi 3, articolul 31, alin.1 şi dreptul de vot în cazul a peste trei milioane de cetăţeni români aflaţi în străinătate”, menţiona Funar, în cererea sa.

De asemenea, el susţinea că Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională nu au respectat prevederile articolului 31, alin.1 din Constituţia României, respectiv dreptul la informaţie.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Ca urmare a încălcării acestui drept constituţional, alegătorii nu cunosc nici azi care dintre cei 14 candidaţi a fost sau este ofiţer activ ori acoperit al unor Servicii Secrete româneşti sau străine, precum şi care dintre ei a dobândit a doua cetăţenie şi care este aceasta”, argumenta Funar.

Un alt motiv invocat de acesta se referea la faptul că s-ar fi încălcat dreptul de a fi ales al celor 14 candidaţi, prevăzut de Constituţie.