ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ce premieri îşi doresc candidaţii la Cotroceni. Variantele Maior, Băsescu şi Morar

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În timp ce unii candidaţi au anunţat pe cine ar vrea să desemneze prim-ministru în cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale, alţii s-au rezumat la a indica cine ar fi potrivit pentru o asemenea funcţie. Un tandem preşedinte-premier nu este bătut în cuie în cazul lui Victor Ponta sau al Elenei Udrea, în timp ce Klaus Iohannis spune că ar merge pe mâna lui Cătălin Predoiu, iar premierul de vis al Monicăi Macovei ar fi Daniel Morar. Pentru Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, Victor Ponta este premierul ideal, dar surpriza vine de la Dan Diaconescu.

15 oct. 2014, 06:11
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ce premieri îşi doresc candidaţii la Cotroceni. Variantele Maior, Băsescu şi Morar

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta a decis să nu intre în cursa prezidenţialelor cu un tandem preşedinte-premier, însă a lansat ideea că ar prefera un prim-ministru din afara PSD.

„Îmi menţin ideea că primul-ministru nu trebuie şi probabil nu va fi unul dintre liderii PSD pentru că într-adevăr o conducere politică trebuie să reprezinte cât mai mult din sectoarele societăţii. În acelaşi timp, trebuie să fie o personaă şi, indiferent cine va fi acea personaă, eu o voi sprijini. Pentru că sistemul constituţional (…) este construit în aşa fel încât, dacă preşedintele şi primul ministru lucrează împreună, poţi să mişti ţara, dacă preşedintele şi prim ministrul se sabotează, de pierdut are România. Sper să schimbăm acest sistem în 2015, să nu mai avea asemnea căsnicii din obligaţie”, declara Victor Ponta, înainte de începerea campaniei electorale.

Două nume din afara PSD au fost vehiculate pentru a-i succeda lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, dacă acesta va ajunge la Cotroceni. Primul este George Maior, directorul SRI şi fost senator PSD, iar al doilea este Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi fost premier.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Victor Ponta nu a exclus ca fiecare dintre cei doi să fie premier. După anunţul lui George Maior că va demisiona de la şefia SRI după alegerile prezidenţiale, Ponta  spunea că va discuta despre posibilitatea numirii acestuia în funcţia de premier la momentul potrivit.

„Eu cred ca domnul Maior, despre care sigur ca vorbesc cu oarecare doza de subiectivitate pentru ca ne stim foarte bine si avem o relatie foarte buna personala, dar dincolo de aceasta parte strict subiectiva, cred ca domnul Maior si ca senator inainte si din momentul in care a devenit director al SRI a reprezentat un echilibru si un prestigiu pentru SRI foarte important pentru Romania, in ansamblu. Stiu ca este foarte apreciat, mult mai apreciat decat presedintele tarii de exemplu, la Washington, la Bruxelles, la Berlin, in relatiile cu partenerii nostri strategici si nu pot decat sa spun ca a fost, ca si domnul Melescanu, ca si domnul Ungureanu, atunci cand a fost director al SIE, si a indeplinit foarte bine o sarcina dificila. In rest, ce va fi dupa alegeri, eu cred ca la pregatirea pe care o are si la experienta pe care deja a dobandit-o, nu o sa fie somer – asa cred eu. Despre posibilitatea ca Maior sa devina premier o sa discutam la momentul potrivit”, afirma premierul.

Cât îl priveşte pe Călin Popescu Tăriceanu, Ponta a afirmat în mai multe rânduri că nu îi este greu să îl vadă ocupând încă o dată funcţia de prim-ministru.

„Domnul Tăriceanu ar fi foarte bun prim-ministru. În niciun caz n-am discutat cu el, nici cu colegii. Avem timpul să luăm decizia”, spunea Victor Ponta în septembrie. 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014În interiorul PSD, numele vehiculat ca succesor al lui Ponta la Palatul Victoria a fost cel al lui Liviu Dragnea. De altfel, actualul premier a fost întrebat dacă vicepremierul Dragnea se poate împăca cu ideea că nu el va fi avansat în Executiv, fiind preferat un prim-ministru din afara partidului. „Da. Dragnea e partenerul meu politic din 2010 şi toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat împreună. Deocamdată am câştigat toate bătăliile pe care le-am dat împreună”, explica Ponta.

În vară, Victor Ponta reacţiona dur la discuţiile din partid privind înlocuitorul său în frunta Guvernului, avertizându-l pe Liviu Dragnea că va fi dat afară din PSD dacă, până la alegerile prezidenţiale, se ocupă să preia postul de prim-ministru.

„Nu discută nimeni despre pielea ursului din pădure. Până pe 16 noiembrie, dacă e vreunul care vrea să fie preşedinte PSD, prim-ministru, îl dăm afară. Simplu, îl dăm afară, că înseamnă că nu e cu noi„, spunea Ponta,  precizând însă că nu va fi cazul pentru o astfel de măsură deoarece Dragnea este un politician inteligent.

Categoric a fost Ponta în ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, dacă acesta i-ar fi propus pentru funcţia de premier: „Pe Traian Băsescu nu l-aş numi niciodată. Dacă el va câştiga alegerile parlamentare în 2016 cu majoritate absolută, ceea ce ar însemna că e dorinţa poporului, aş demisiona şi preşedintele interimar l-ar numi pe Băsescu”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Klaus Iohannis ar coabita cu democrat-liberalul Cătălin Predoiu, dacă ar câştiga Cotroceniul. Deşi tandemul Iohannis-Predoiu nu se face simţit în campania electorală, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a fost desemnat oficial premier al alianței PNL-PDL, odată cu alegerea lui Iohannis ca prezidenţiabil.

Klaus Iohannis a declarat totuşi, la o reuniune de partid, că îl va numi pe pe Cătălin Predoiu în funcția de prim-ministru.

Eu vă spun că este nevoie de schimbarea guvernului și imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale abia aștept să am ocazia să îl numesc pe Cătălin Predoiu prim-ministru”, anunţa Klaus Iohannis.

În ceea ce priveşte o posibilă colaborare cu Victor Ponta, Klaus Iohannis nu a exclus o asemenea variantă: „S-a discutat mult despre această coabitare. Unii folosesc termenul de coabitare, alții folosesc termenul de colaborare. Atunci când voi fi la Palatul Cotroceni, nu voi face nicio înțelegere cu PSD. Nu voi semna niciun document care parafează o înțelegere între mine și PSD. Da, voi colabora instituțional cu cine va fi premier, cu cine va fi premier la acel moment. Putem să uităm un posibil pact de coabitare. Nu va exista așa ceva, nici dacă premier ar fi Cătălin Predoiu. Avem cazul nefericit de Pact de coabitare între Victor Ponta și Traian Băsescu despre care nu știm nimic. Nu știm de ce s-a făcut”

În vară, întrebat într-o emisiune televizată, dacă este pregătit să lucreze cu un premier în persoana lui Victor Ponta, Iohannis răspundea: „Evident că da”. „În situaţia în care aş ajunge la Preşedinţie şi Victor Ponta rămâne prim-ministru, această colaborare ar fi una instituţional corectă, din punctul meu de vedere, dar fără sinergii deosebite”, a spus prezidenţiabilul ACL.

De altfel, într-un interviu acordat recent pentru Gândul, secretarul general al PNL, Marian Petrache, preciza şi el că Klaus Iohannis va coabita „100%” cu Victor Ponta, dacă liberalul va câştiga Preşedinţia României.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Elena Udrea nu s-a decis asupra unui posibil premier, dar spune că, dacă va ajunge președintele României, nu va coabita cu prim-ministrul Victor Ponta.  „Vă asigur că, după ce voi fi președintele României, Victor Ponta nu va mai fi prim-ministru și voi fi cel care îl va trimite pe Victor Ponta acasă”, a anunţat Udrea.

Candidatul PMP declara zilele trecute că va face cunoscută opţiunea sa pentru postul de premier între turul I şi turul II al prezidenţialelor.

Va fi cu siguranţă un lider puternic, care să vrea si sa poata construi alaturi de mine România Frumoasa pe care eu o propun romanilor. Aştept însă turul al II-lea pentru a face o propunere, tocmai pentru că vor avea, probabil, loc nişte negocieri„, a spus Udrea.

Cu altă ocazie, Udrea dezvăluia profilul celui pe care şi-l doreşte prim-ministru: „Eventual să nu facă parte din clasa politică, să aibă experiență, să cunoască cum să promoveze toate domeniile de activitate, să depolitizeze instituțiile de stat, să înceapă demersurile pentru modificarea Constituției României”.

În ceea ce-l priveşte pe directorul SRI, George Maior, Udrea a admis că acesta ar fi un premier foarte bun. „Faţă de alte variante, în acest moment, cred că ar fi o varianta bună. Dar nu ştiu cu cine să facă acest parteneriat domnul Maior”, a spus Udrea. „Despre domnul Maior părerea mea este una bună, a fost un om care în funcţia de director al SRI a ţinut în afară jocului politic această instituţie şi a reuşit să întărească această instituţie, atât în plan intern, cât şi internaţional. Ca prim-ministru, el însuşi este o persoană echilibrată, deşi a fost numit de Traian Băsescu pe principiul serviciile să fie conduse de un politician al Opoziţiei, deci venea de la PSD în momentul în care a fost numit acolo, a reuşit să fie un om care nu a amestecat deloc eventualele preferinţe politice pe care le-ar fi avut cu ceea ce avea de făcut în fruntea instituţiei. Asta dovedeşte un mare echilibru”, a mai arătat Elena Udrea.

Varianta Traian Băsescu-premier nu este însă una realistă, crede Udrea. „Nu va fi Traian Băsescu prim-ministru în mandatul meu de președinte, în primul rând pentru că Traian Băsescu a spus clar că nu va rămâne în zona administrației, iar în al doilea rând pentru că eu cred că România intră într-o etapă nouă, în care trebuie să formăm un guvern cu oameni din viitoarea majoritate parlamentară. În opinia mea, Traian Băsescu ar putea să fie un prim-ministru foarte bun, pentru că are zece ani în administrație, dar eu cred că viitoarea majoritate va putea să dea un prim-ministru bun”, a declarat prezidenţiabilul PMP.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Monica Macovei are un nume de vis pentru funcţia de premier.Numele de vis este Daniel Morar, dacă mă întrebați ce aș vrea. Nu am vorbit cu el. Este prima oară când spun un nume. Eu v-am spus ce mi-aș dori. Daniel Morar nu ar putea fi păcălit de nimeni”, a declarat Monica Macovei.

„Domnul Morar va opri acest furt din bani publici. Bani în România sunt, problema este că sunt furați. Evaziunea fiscală mare nu se duce nimeni după ea, se duc după micii antreprenori, îi sufocă”, şi-a mai justificat alegerea Macovei.

Dacă va fi însă ca la Palatul Victoria să rămână Victor Ponta, Monica Macovei susţine că nu va coabita cu acesta, dar va discuta şi negocia. „Cuvântul coabitare eu nu-l voi folosi. Sună urât, nu-mi place şi avem experienţa unei coabitări în 2013 între preşedintele Băsescu şi Ponta, inclusiv pe justiţie şi a fost o catastrofă. Eu aş spune: hai să lucrăm împreună!”, a explicat Macovei.

Fostul ministru a vorbit în acest context de două scenarii: „Ponta dacă are onoare, dar ştim că nu are, pleacă dacă pierde sau îl dă partidul jos. În această situaţie, preşedintele numeşte un nou prim-ministru (…). A doua variantă: rămâne Ponta. Da, voi lucra şi cu Ponta, sigur că e un dat. Voi lucra şi cu Ponta, voi lucra şi cu PSD-ul şi voi aduna pe toată lumea la masă, toate partidele din Parlament şi voi spune: acesta e programul meu, asta aş vrea să faceţi”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Călin Popescu Tăriceanu crede că Victor Ponta ar fi cel mai potrivit premier dacă el ar câştiga Preşedinţia. 

Întrebat într-o emisiune la România TV daca l-ar desemna pe Victor Ponta în funcţia de prim-ministru, Tăriceanu a răspuns tranșant. „Da, nu as avea nicio ezitare. Ar fi, in fond, nimic altceva decat recunoasterea votului popular. Victor Ponta a candidat din partea USL, care a obtinut o victorie”, a declarat presedintele Senatului.

Provocat zilele trecute într-un interviu să spună dacă l-ar accepta pe Traian Băsescu ca premier, dacă acesta ar fi propunerea majorităţii parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Fără să fac acest lucru cu plăcere sau încredere, dacă votul popular îl desemnează, trebuie să respect Constituţia”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Teodor Meleşcanu ar coabita şi el cu premierul Victor Ponta dacă ar fi ales preşedintele ţării.

Fara nici o indoiala! Exista o majoritate legitima in Parlamentul Romaniei, aceasta majoritate din Parlament a prezentat un candidat, domnul Victor Ponta este primul-ministru al Romaniei si cred ca trebuie sa ramana in aceasta functie”, a spus Meleşcanu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Dan Diaconescu, prezidențiabilul PPDD, a făcut, într-o emisiune electorală, o propunere inedită pentru functia de prim-ministru. „Mi-ar plăcea Prințul Charles să fie premier al României”, a spus Dan Diaconescu. Cum acest deziderat este imposibil de realizat, DD a anunţat că dorește să îl propună premier pe contracandidatul său din finală sau pe cel care iese pe locul trei în primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Probabil cel de pe locul trei va fi premier. Voi demisiona dacă mi se propune Traian Băsescu premier și vom face din nou alegeri”, a declarat Dan Diaconescu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Un candidat care a intrat cu un tandem în cursa prezidenţialelor este William Brânză, candidatul Partidului Ecologist Român (PER).

„Am anuntat inca de la inceput faptul ca o sa doresc un premier in persoana domnului Mircea Coşea. Este un bun economist si este presedintele de onoare al Partidului Ecologist Roman”, a declarat William Brânză.