ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Cum văd străinii rezultatele votului din România

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Majoritatea publicaţiilor şi agenţiilor străine de ştiri apreciază că o victorie a lui Victor Ponta va însemna stabilitate economică. Media aminteşte, însă, şi de problemele de la votul din străinătate.

03 nov. 2014, 08:29

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Alegerile prezidenţiale din România au ajuns în atenţia presei internaţionale, care şi-a exprimat părerile cu privire la votul pentru alegerea unui nou preşedinte.

Majoritatea publicaţiilor şi agenţiilor străine de ştiri apreciază că o victorie a lui Victor Ponta va însemna stabilitate economică. Presa din străinătate aminteşte, însă, şi de problemele de la votul din diaspora, potrivit România TV

Potrivit Agence France-Presse, alegerile prezidenţiale sunt un test crucial pentru România. Şi asta pe de o parte din cauza crizei din Ucraina, iar pe de alta din cauza atitudinii guvernului ungar, care a încălcat în ultimul timp principii democratice.

Agenţia franceză precizează că mai multe scandaluri au afectat campania electorală şi evocă chiar o reglare de conturi între preşedinte şi premier. După doi ani de coabitare paralizantă, România trebuie să implementeze rapid o serie de reforme, în special în administraţia publică.

La rândul său, site-ul BBC evocă o campanie electorală marcată de acuzaţii dure. „Romania este cea de-a doua ţară cea mai săracă din Uniunea Europeană, care a aderat în 2007. Este, de asemenea, şi una dintre cele mai corupte ţări din UE, potrivit Transparency International”, scrie site-ul publicaţiei, redând şi frânturi de interviuri realizate cu români din diaspora de către unele agenţii de ştiri. „Am fost hrănit cu politică în ţara mea”, a afirmat, pentru Reuters, un român din străinătate. „Când o să începem să trăim şi noi mai bine? Pentru mine nu s-a întâmplat acest lucru”, s-a întrebat Marin Tudose, un român de 48 de ani. Elena Pascu, o altă româncă din străinătate, a spus că „speră ca viitorul preşedinte al României să le ofere şi tinerilor o şansă”.

O mare parte din presa străină s-a concentrat pe miza economică a acestor alegeri. De exemplu, agenţia Bloomberg notează că popularitatea lui Victor Ponta are la bază iniţiative precum creşterea pensiilor şi a salariilor. În plus, premierul se poate baza pe o creştere economică record faţă de 2008. Bloomberg citează un analist economic britanic, potrivit căruia o victorie a lui Ponta ar garanta stabilitatea politică.

Şi agenţia Reuters apreciază că o victorie a lui Ponta ar putea aduce mai multă stabilitate României, după ani de recesiune şi reduceri de cheltuieli.

La rândul său, site-ul francez Le Nouvel Observateur a atras atenţia că scrutinul a fost urmărit cu atenţie de mediul de afaceri, după creşterea economică importantă de anul trecut.

Televiziunea italiană RAI News apreciază că românii îşi pun mari speranţe în viitorul preşedinte. Cu atât mai mult cu cât, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, niciunul dintre candidaţi nu a fost acuzat de legături cu Securitatea.

Între timp, Associated Press, preluată de cotidianul britanic Daily Mail, evocă incidentele de la votul din diaspora, unde s-au format cozi enorme. De asemenea, cotidianul german Frankfurter Algemaine Zaitung atrage atenţia că alegerile de ieri s-au încheiat cu un eşec. Asta din cauză că mii de alegători din străinătate nu au reuşit să voteze.