ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Iohannis îi propune lui Ponta o dezbatere pe teren neutru înainte de TURUL II

Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, susţine că formatul propus de contracandidatul său, Victor Ponta, pentru dezbateri este inadmisibil şi îi cere acestuia să mandateze echipa care să negocieze cu staff-ul său condiţiile de desfăşurare a unei confruntări electorale reale, pe un teren neutru şi cu teme propuse de jurnalişti.

RomaniaTV.net
04 nov. 2014, 11:56
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Iohannis îi propune lui Ponta o dezbatere pe teren neutru înainte de TURUL II

„Constat că domnul Victor Ponta îşi menţine aceeaşi atitudine arogantă cu care ne-a obişnuit şi în ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare şi aşteptate de către toţi românii interesaţi să afle proiectele celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni. Domnul Ponta şi-ar dori ca dezbaterile să aibă loc într-un format stabilit de către echipa sa, cu moderatorii şi temele sale preferate. Acest lucru este inadmisibil într-o democraţie consolidată. Nu poate decide un singur candidat detaliile şi condiţiile în care ar urma să se desfăşoare o astfel de dezbatere electorală. Temele se stabilesc în mod firesc prin negociere de către echipele de campanie ale ambilor candidaţi intraţi în turul doi şi nu se transmit prin fax de către un candidat care a stabilit deja ordinea şi conţinutul întrebărilor”, spune Iohannis, într-un comunicat de presă.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II: Iohannis se teme de dezbaterea cu Ponta

În acest context, el precizează că refuză aceste dezbateri.

„Eu şi echipa mea nu avem cum să girăm un astfel de comportament nedemocratic şi prin urmare nu putem accepta un simulacru de dezbatere, care nu este echitabilă pentru toate părţile implicate. Refuzăm această nouă tentativă de a pune pumnul în gura presei prin impunerea unui format prestabilit de PSD, după ce săptămâna trecută Victor Ponta şi membrii Guvernului său au fost pe punctul de a aviza favorabil propunerea legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, care introducea pedepse severe pentru jurnaliştii care îşi fac meseria şi informează onest cetăţenii”, arată candidatul ACL.

Klaus Iohannis îi cere lui Ponta să mandateze echipa sa de campanie care să poarte negocieri cu membrii staff-ului său pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale, „o confruntare de idei corectă, în care niciunul dintre noi nu porneşte cu un avantaj ilegitim”.

IRES: Cine sunt votanţii lui Ponta, Iohannis, Tăriceanu, Udrea şi Macovei. Ce studii au şi de unde provin

„Singura variantă corectă este să avem o dezbatere organizată pe un teren neutru, în care temele să fie stabilite de către jurnalişti, iar nu de către candidatul Victor Ponta, o confruntare la care să aibă acces toată presa şi toate televiziunile din România, inclusiv televiziunea publică”, conchide el.

Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, premierul Victor Ponta, i-a propus luni contracandidatului său, liberalul Klaus Iohannis, să participe la patru dezbateri televizate săptămâna viitoare, care ar urma să aibă loc astfel: luni, 10 noiembrie, la România TV – dezbatere pe teme de politică economică şi socială; marţi, 11 noiembrie, la Realitatea TV – dezbatere pe teme de politică externă şi siguranţa naţională; miercuri, 12 noiembrie, la B1TV – dezbatere pe tema dezvoltării instituţiilor politice şi a statului de drept; joi, 13 noiembrie, la Antena 3 – dezbatere pe tema viziunii prezidenţiale de dezvoltare a României.