ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. TURUL II. Prezenţă IMPRESIONANTĂ la secţiile de vot din Austria UPDATE

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. Aproximativ 3.750 de persoane au votat în Austria, până la ora locală 13,00, cifra fiind de trei ori mai mare faţă de cea de la primul tur de scrutin, la aceeaşi oră, informează Ministerul Afacerilor Externe. În primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014, 3.550 de votanţi s-au prezentat în total la urnele din Austria.

16 nov. 2014, 11:58
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. TURUL II. Prezenţă IMPRESIONANTĂ la secţiile de vot din Austria UPDATE

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. TURUL DOI.

UPDATE. Circa 1.350 de persoane au votat la secţia organizată la Ambasada României de la Viena, aproximativ 1.400 la cea de la Institutul Cultural Român şi circa 1.000 la Graz.

”Ambasada României la Viena a luat toate măsurile necesare de natură logistică pentru fluidizarea procesului de vot şi a preîntâmpina neplăcerile cauzate de aglomeraţie. Astfel, la toate cele trei secţii de pe teritoriul Austriei sunt şapte cabine de vot şi tot atâtea ştampile, iar birourile secţiilor de votare sunt în formulă completă. Personalul ambasadei a fost suplimentat faţă de turul anterior şi este sprijinit de 12 voluntari, studenţi români care împart în exteriorul secţiei de votare formulare cu declaraţia pe proprie răspundere, oferă informaţii utile alegătorilor, îi sprijină în scopul completării declaraţiilor pe propria răspundere şi facilitează accesul în secţie al persoanelor cu copii mici şi al vârstnicilor”, precizează MAE.

De asemenea, adaugă sursa citată, pentru a veni în sprijinul părinţilor cu copii la sediul secţiilor de votare au fost organizate spaţii speciale unde aceştia să stea pe parcursul derulării procesului de votare.

Totodată, persoanelor aflate la rând le-au fost oferite băuturi calde din partea unor reprezentanţi ai Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi ai ambasadei.

”Prin măsurile luate de ambasada României la Viena faţă de primul tur de scrutin se apreciază că s-a înregistrat o creştere de aproximativ trei ori a ritmului de votare, precum şi o micşorare a timpului de aşteptare”, se mai arată în comunicatul MAE.

UPDATE ORA 10.00. Potrivit Ambasadei României în Austria, la secţia de votare de la ambasadă votaseră până la ora 10.00 – 749 de alegători, la secţia organizată la ICR Viena – 720 de alegători, iar la secţia din Graz – 500 de cetăţeni români.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, 3.550 de români au votat în Austria: Klaus Iohannis (2.179 voturi), Monica Macovei (564 voturi), Victor Ponta (302 voturi).

CITEŞTE ŞI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. COZI URIAŞE la unele secţii din DIASPORA VIDEO


Românii din Diaspora au ieşit în număr mare de vot. Alegătorii din Germania, Franţa, Londra, Belgia s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă de sâmbătă seară. Rândurile au început să se îngroaşe, duminică dimineaţă, şi la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin. Românii care stau la coadă la Consulatul din Torino se plâng că sunt ţinuţi „ca la grădina zoologică”. Şi cei din Londra se plâng de „organizarea deplorabilă”.

În primul tur al alegerilor prezidentiale 2014, mii de români din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul de vot. Din cauza numărului mic de secţii de votare, precum şi a personalului redus din comisiile electorale, la primul scrutin, de pe 2 noiembrie, s-au format cozi imense în faţa secţiilor găzduite de reprezentantele diplomatice ale României.

CITEŞTE ŞI: KLAUS IOHANNIS, mesaj pe Facebook cu o zi înainte de vot

VEZI ŞI: VICTOR PONTA: Vă mulţumesc pentru sprijin! Haideţi cu toţii la vot pentru o Românie unită şi puternică!

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI.  Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate si pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.

VEZI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA

Aceştia pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.

Ei isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

După evenimentele din primul tur, când mulţi dintre alegători nu au putut vota, BEC şi MAE au decis să pună la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere, acesta putând fi descărcat de pe site-urile celor două instituţii – www.bec2014.ro şi www.mae.ro.

DESCARCĂ FORMULARUL DE AICI 

Astfel, formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Pentru a evita totodată cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.

De asemenea, MAE a decis ca numărul de membri ai secţiilor de votare, de cabine de vot şi de ştampile să fie suplimentat până la numărul maxim admis, anume şapte. Biroul Electoral pentru Străinătate a precizat, vineri, că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare (21:00), pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

CITEŞTE ŞI ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Unde şi cum votezi. EXIT-POLL-URI şi REZULTATE. Votul în DIASPORA

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL 2. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a alege preşedintele ţării. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00, când vor fi difuzate primele cifre ale EXIT-POLL-urilor. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe liste suplimentare la orice secţie de votare. Pentru românii din străinătate au fost luat unele măsuri pentru a fi evitată aglomeraţia de la secţiile de votare.

În Noua Zeelandă, la Auckland, în primul tur, Iohannis a fost preferat de 66 de români, în timp ce pentru Victor Ponta doar 7 voturi au fost exprimate.

EXIT-POLL TURUL 2. EXIT-POLL TURUL 2. Potrivit ultimului SONDAJ CSCI,  54% dintre cei chestionați au răspuns că duminică vor pune ştampila pe Victor Ponta, în vreme ce 46% îl preferă pe Klaus Iohannis.

EXIT-POLL TURUL 2. Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 11-12 noiembrie, pe un eşantion de 1.500 persoane, prin interviuri. (eroarea tolerată este de +/-2,5%)

EXIT-POLL TURUL 2. După prima confruntare electorală din 2 noiembrie, în cursa pentru Cotroceni au rămas doi candidaţi din cei 14 înscrişi în competiţia prezidenţială – candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi cel al Alianţei Creştin – Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

Victor Ponta a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi) în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar Klaus Iohannis a obţinut 30,37% (2.881.406 voturi).

EXIT-POLL TURUL 2. În cel de-al doilea tur, pe 16 noiembrie, sunt aşteptate la vot 18.281.625 de persoane. Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

În cel de-al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea preşedintelui României.