Alegeri prezidenţiale 2019. Dacian Cioloş şi Rareş Bogdan, primă măsură pentru diaspora după votul de duminică

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a atras atenția duminică seară că legea electorală trebuie modificată de urgență, astfel încât români idin diaspora să fie reprezentați în Parlamentul de la București de un număr de senatori și deputați proporțional cu prezența lor la vot.

24 nov. 2019, 18:04
Alegeri prezidenţiale 2019. Dacian Cioloş şi Rareş Bogdan, primă măsură pentru diaspora după votul de duminică

„Salut participarea-record la vot a românilor din Diaspora. Consider că este o urgență amendarea legii electorale, astfel încât aceștia să fie reprezentați de un număr de parlamentari proporțional cel puțin cu participarea lor la vot. Astăzi, voturile din Diaspora înseamnă aproximativ 10% din totalul voturilor, dar Diaspora are doar 1,5% din locurile din parlament. Este o încălcare flagrantă a principiului egalității cetățenilor și, implicit, cu cel al egalității între voturile acestora. Or, ce fel de vot egal este acesta? Românii, oriunde s-ar afla, trebuie încurajați să voteze, pentru că astfel ei păstrează legătura cu țara, iar țara păstrează speranța că într-o zi se vor întoarce”, a precizat Cioloș.

De asemenea, şi europarlamentarul Rareş Bogdan consideră că diaspora trebuie să fie reprezentată de mai mulţi parlamentari.

„OBLIGATORIU: minim 10 deputati si 5 senatori! Minim! Nu in plus, nu va speriati, ci redistribuiti pentru circumscriptia Diaspora, in conformitate cu norma legala de reprezentare parlamentara”, scrie liberalul.