ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. PSD a stabilit CEX-ul în care se anunţă contracandidatul lui Iohannis

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a convocat ședința Comitetului Executiv al PSD, în cadrul căreia se vor analiza sondajele de opinie și se va stabili candidatul la prezidențiale.

17 iul. 2019, 08:56
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. PSD a stabilit CEX-ul în care se anunţă contracandidatul lui Iohannis

Şedința CEX de analiză a sondajelor va avea loc, marţi, la Palatul Parlamentului. Principalii candidați pentru calitatea de prezidențiabil din partea PSD sunt Viorica Dăncilă și Gabriela Firea.

CEX-ul PSD va lua o primă decizie, dar aceasta va fi oficializată în cadrul Congresului PSD din data de 3 august. O primă reuniune social-democrată va fi a Biroului Permanent al PSD, începând cu ora 11,00, urmată de o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al partidului, programată pentru ora 12,00.

Preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat săptămâna trecută că, în cazul în care partidul îi va cere, va candida la alegerile prezidenţiale, dar, „în acest moment, opţiunea sa este de a merge ‘în spatele altui candidat'”.

„Nu am luat încă în calcul acest lucru, am considerat că voi merge cu un candidat, iar eu, ca prim-ministru, preşedinte al PSD, îl voi sprijini cu toate forţele, cu tot partidul, astfel încât să câştige alegerile prezidenţiale, dar nu vreau să se creadă că sunt un om laş. Dacă partidul îmi va cere acest lucru şi va crede că este singura soluţie, voi accepta ceea ce spune partidul, dar, în acest moment, eu cred că este bine să avem un candidat şi eu să sprijin acel candidat. Pentru noi este important să mergem cu persoana care are încrederea partidului, care va fi susţinută de către toate organizaţiile, care va crea acel val de încredere de care vorbim, atât din partea membrilor noştri, simpatizanţilor noştri, dar şi a altor cetăţeni, pentru că eu sper într-un scor bun”, a afirmat Dăncilă, întrebată dacă nu ar fi normal ca preşedintele PSD să fie şi candidatul partidului la prezidenţiale, chiar dacă exercită funcţia de prim-ministru. 

Premierul Viorica Dăncilă a discutat miercuri la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema numirii noilor miniştri de la Interne şi Externe, dar şi a vicepremierului pentru parteneriate strategice, au precizat surse guvernamentale.

Sursele citate au arătat că Iohannis i-a transmis Vioricăi Dăncilă că o va anunţa în momentul în care va lua o decizie referitoare la remanierea propusă de Guvern.

Luni, în urma şedinţelor de conducere de la PSD şi ALDE, s-a hotărât schimbarea din funcţie a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru cele două portofolii fiind validaţi ca propuneri senatorul Nicolae Moga şi fostul europarlamentar Ramona Mănescu.