Alegeri prezidențiale 2024. Se va repeta scenariul din 2000? Alfred Bulai explică ce șanse are George Simion

2024 va fi un an încărcat din punct de vedere politic. Vor fi organizate alegeri locale, parlamentare, europarlamentare, dar și prezidențiale.

01 apr. 2023, 22:37
Alegeri prezidențiale 2024. Se va repeta scenariul din 2000? Alfred Bulai explică ce șanse are George Simion

Sociologul Alfred Bulai este de părere că în turul II al alegerilor prezidențiale, PSD ar putea fura voturi de la AUR. Sociologul a explicat la DC News că în cazul în care candidatul PSD va intra în turul II cu candidatul AUR, PSD va da viitorul președinte, folosind strategia din 2000 – „varianta Vadim”, când Ion Iliescu a fost votat masiv de români pentru a fi evitat dezastrul.

„Singura sursă de câștig electoral poate veni din zona AUR. În turul II sunt șanse mari ca PSD să fure voturi de la AUR. Dacă AUR intră în turul II lucrurile sunt clare, câștigă PSD-ul pentru că merge pe „varianta Vadim””, spune Alfred Bulai.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Cine îl va urma pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Primele pariuri oficiale

Întrebat dacă „mai ține strategia Vadim” în contextul în care în Franța există un partid de extrema dreaptă plasat pe poziția secundă, iar românii se pot gândi că un candidat de extremă nu ar putea produce daune majore, țara noastră fiind deja membru al UE, profesorul Bulai crede că liderul AUR George Simion e „departe de a fi performant”.

Citește și: George Simion, după ce a fost acuzat că e „omul rușilor”: „Creșterea AUR din sondaje și proiectele din Parlament deranjează” | EXCLUSIV

Pe de altă parte, Bulai crede că o alianță „împotriva firii” între PSD și PNL ar da fără discuție viitorul președinte.

„Deocamdată cei de la AUR au o zonă limitativă foarte serioasă legată de modul în care s-au impus și cum reacționează. Nu au un Vadim. George Simion e departe de a fi performant, e departe de a fi pregătit. În general cea mai complicată situație de a manipula voturile e la prezidențiale, pentru că e un număr mare de oameni care votează și e foarte greu să poți influența voturile precum la o comună dintr-un județ.

Din punctul meu de vedere e clar că e posibil să avem mai multe scenarii, cel mai simplu ar fi o alianță împotriva firii PNL-PSD iar candidatul acestei alianțe are cam toate șansele să devină președinte. Nici USR și nici AUR nu au pe cineva care să fie atât de spectaculos încât să monopolizeze scena”, a conchis Bulai.