Alegeri prezidenţiale cu un singur candidat, în Republica Moldova

Zi importantă în Republica Moldova. Parlamentul de la Chişinău s-a reunit ca să-l voteze pe noul preşedinte al ţării. Unicul candidat se numeşte Nicolae Timofti şi vine din partea coaliţiei aflate la putere, Alianţa pentru Integrare Europeană.

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 21:12
Alegeri prezidenţiale cu un singur candidat, în Republica Moldova

Nicolae Timofti, candidatul propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, în vârstă de 62 de ani, este preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi activează de peste 30 de ani în sistemul judecătoresc.

UPDATE Republica Moldova are preşedinte. Nicolae Timofti a fost ales preşedinte cu votul a 62 de deputaţi. Comuniştii au lipsit de la vot.

UPDATE Parlamentarii de la Chişinău au început votul pentru alegerea preşedintelui

Procedura de votare se desfăşoară în holul Parlamentului unde a fost amenajată o cabină. Buletinul de vot reprezintă o foaie A5. Pe faţa buletinului este imprimată stema statului şi numele candidatului Nicolae Timofti. Cel care va vota împotriva lui Nicolae Timofti va trebui să ştergă cu pixul numele candidatului de pe buletinul de vot. După încheierea procedurii de vot, comisia specială va sigila urna, apoi va număra buletinele de vot în sala de conferinţe a Parlamentului, potrivit MEDIAFAX.

Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament cu votul a 61 de deputaţi, din cei 101. Timofti are 59 de voturi din partea deputaţilor PL, PLDM si PD, dar mai există patru deputaţi neafiliaţi, care au declarat că vor susţine, în anumite condiţii, candidatul propus de AIE. Deputatul neafiliat Mihai Godea şi-a anunţat joi intenţia de a vota pentru Timofti.

Opoziţia comunistă a anunţat că nu participă la şedinţă şi nici nu va recunoaşte legitimitatea şefului statului dacă va fi ales, deoarece acest parlament ar activa ilegal.

Dacă preşedintele nu este ales din primul tur, legislativul poate organiza o nouă tentativă în decurs de 30 de zile.

Şedinţa specială de alegere a preşedintelui are loc vineri, la ora locală 08.00 (08.00 ora României).

Iniţial, şedinţa extraordinară era programată pentru ora 15.00.

Comuniştii au autorizaţie pentru proteste între orele 12.00 şi 19.00.

Liberal-democratul Tudor Deliu este preşedinte al Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui, şi liberalul Valeriu Munteanu este secretar.

Republica Moldova nu are un preşedinte de peste doi ani şi jumătate, după ce, pe 11 septembrie 2009, preşedintele Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia. Marian Lupu ocupă funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova de pe 30 decembrie 2010.