ALEGERI PREZIDENŢIALE. Dragnea: Ministerul de Externe va lua toate măsurile legale pentru votul diasporei

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la Oradea, că Ministerul de Externe va lua toate măsurile legale, în baza hotărârilor Biroului Electoral Central, pentru buna desfăşurare a votului în diaspora, cea mai mare dificultate fiind înlăturată prin posibilitatea completării declaraţiei pe proprie răspundere şi în afara secţiei de votare, transmite Agerpres.

09 nov. 2014, 11:45
ALEGERI PREZIDENŢIALE. Dragnea: Ministerul de Externe va lua toate măsurile legale pentru votul diasporei

„Ştiu că (Traian Băsescu, n.red.) a cerut demisia domnului ministru Corlăţean. Nu am înţeles exact de ce îi cere demisia domnului ministru Corlăţean. Premierul Victor Ponta a avut o discuţie foarte clară la Ministerul de Externe. A spus că Ministerul de Externe trebuie şi va lua toate măsurile pentru ca fiecare român din diaspora să poată să-şi exercite dreptul de vot. Sunt absolut convins că Ministerul de Externe va lua toate măsurile în baza deciziilor, hotărârilor de la Biroul Electoral Central, pentru că BEC hotărăşte care sunt regulile”, a afirmat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a subliniat că principala cauză pentru care s-a votat încet nu numai în diaspora, ci şi acolo unde au fost mulţi cetăţeni pe listele suplimentare, a fost decizia BEC-ului de a se completa acea declaraţie pe proprie răspundere în faţa membrilor din biroul secţiei de votare.

„Noi am solicitat, în timpul zilei de duminică, la Biroul Electoral din străinătate, să încerce ca în BEC să se scoată obligativitatea completării acelei declaraţii în interiorul secţiei şi să se poată completa afară. Din momentul acela s-a fluidizat, pentru că şi noi eram interesaţi ca votul să decurgă mult mai bine. După ce BEC-ul a luat acea decizie, pe la ora patru-cinci după amiază, lucrurile au început să meargă mult mai bine. Şi sunt sigur că vor lua toate deciziile organizatorice pentru acest lucru”, a menţionat Liviu Dragnea.

În plus, a evidenţiat acesta, în diaspora au votat mai mulţi cetăţeni, aproape dublu decât cei care au votat în turul unu în 2009. În ce priveşte înfiinţarea mai multor secţii de vot, Liviu Dragnea a spus că PSD ar agrea să se înfiinţeze mai multe secţii, se caută o soluţie legală, dar există câteva articole în lege care nu permit acest lucru.

Preşedintele executiv al PSD a amintit că şi în România au fost cozi la anumite secţii de vot, mai ales acolo unde votau studenţii. „Noi am rugat studenţii, prin colegi mai tineri, să voteze şi în alte secţii din Bucureşti. O secţie de vot are o capacitate între 1.500-2.000 de votanţi maxim. Indiferent câte cabine de vot are. Bucureştiul este foarte mare şi se poate vota oriunde în Bucureşti”, a afirmat Dragnea.