Alegeri prezidenţiale în Brazilia: Lula şi Bolsonaro se vor înfrunta în turul doi

Scor strans în primul tur al alegerilor prezidentiale din Brazilia. Deşi fostul preşedinte de stânga Luiz Lula da Silva era dat in sondaje drept castigator din primul tur a obtinut cu putin peste voturile actualului presedinte de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.

03 oct. 2022, 08:53
Alegeri prezidenţiale în Brazilia: Lula şi Bolsonaro se vor înfrunta în turul doi

Fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva a obţinut 48,2 la sută din voturi, iar şeful statului în exerciţiu Jair Bolsonaro a obţinut 43,30 la sută la alegerile prezidenţiale de duminică din Brazilia, astfel că ei se vor înfrunta în turul doi la 30 octombrie, notează Le Figaro.

„M-am gândit mereu că o să câştigăm aceste alegeri (…) Pentru noi doar se prelungeşte aşteptarea”, a afirmat Lula, în vârstă de 76 de ani, care şi-a întâlnit după alegerile de duminică susţinătorii pe Avenida Paulista, la Sao Paulo.

Citeşte şi: Preţul petrolului scade puternic. Cum sunt influenţate preţurile carburanţilor la pompă

Bolsonaro, 67 de ani, a obţinut în primul tur un rezultat mai bun decât arătau sondajele, potrivit news.ro.

„Surpriza nu este că va exista al doilea tur de scrutin, ci faptul că rezultatul este strâns”, afirmă Carlos Fico, directorul site-ului Congresso em foco, specializat în politică. “Al doilea tur nu va fi uşor pentru Lula”, a adăugat el.

Citeşte şi: Uniunea Europeană, embargo pe importurile de petrol din Rusia începând cu 5 decembrie

La alegerile de duminică au mai existat nouă candidaţi, însă şapte dintre ei nu au depăşit 0,5 la sută. Simone Tebet a obţinut 4,1 l sută din voturi, iar Ciro Gomes a obţinut 3 la sută.