ALEGERI PREZIDENŢIALE în Republica Moldova: Fotoliul de preşedinte, râvnit deja de patru politicieni

Fotoliul de președinte al Republicii Moldova este deja râvnit de patru politicieni, cu trei luni înainte de expirarea mandatului actualului șef al statului Nicolae Timofti.

RomaniaTV.net
14 dec. 2015, 17:32
ALEGERI PREZIDENŢIALE în Republica Moldova: Fotoliul de preşedinte, râvnit deja de patru politicieni

Presa de peste Prut scrie că în cursa pentru cea mai înaltă funcţie de la Chişinău ar urma să intre Renato Usatîi, lider al formațiunii proruse „Partidul Nostru”, Maia Sandu, fost ministru al educației, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, lideri ai Partidului Socialiștilor.

Cei patru aspiranți la funcția supremă în stat au lăsat să se înțeleagă, în declarațiile lor recente pentru mass-media locală, că vor candida pentru postul de președinte în cazul în care se va ajunge la alegerea prin vot direct a șefului statului.

În luna noiembrie, Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz favorabil inițiativei civice privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției Republicii Moldova astfel încât șeful statului să fie ales prin vot direct și nu de către parlament, așa cum este prevăzut în prezent.

În urma acestei decizii, parlamentul este obligat să stabilească data organizării referendumului, dar înainte de aceasta trebuie colectate semnăturile necesare într-un interval de timp de cel mult trei luni.

De amintit că datele recente ale Barometrului Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului de Politici Publice de la Chișinău, arată că Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor moldoveni, ea fiind urmată de Renato Usatîi și de Igor Dodon, ambii susținători ai apropierii Republicii Moldova de Rusia.