ALEGERI PREZIDENŢIALE în Ucraina: Petro Poroşenko a câştigat din primul tur, conform exit poll-urilor

ALEGERI UCRAINA: Miliardarul Petro Poroşenko a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Ucraina, conform unui sondaj publicat după închiderea urnelor, el obţinând 55,9% din voturi, transmit agenţiile internaţionale de presă. Contracandidata sa, Iulia Timoşenko, ar fi reuşit să obţină 12,9% din voturi.

RomaniaTV.net
25 mai 2014, 17:09
ALEGERI PREZIDENŢIALE în Ucraina: Petro Poroşenko a câştigat din primul tur, conform exit poll-urilor

ALEGERI UCRAINA: Petro Poroşenko, „Regele Ciocolatei”, a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Ucraina, conform exit poll-urilor. Un exit poll îl arată câştigător pe Petro Poroșenko cu 55,9%, iar un al doilea cu 57.3%, la alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Ucraina.

Poroşenko a fost ministru de externe şi al economiei în administraţiile anterioare, inclusiv în timpul lui Ianukovici.

Miliardarul ucrainean Petro Poroşenko, favorit în sondaje cu peste 44% din intenţiile de vot, şi-a exprimat duminică speranţa că învingătorul scrutinului prezidenţial anticipat în Ucraina va fi stabilit în primul tur de scrutin.

‘Sper că alegerile vor avea loc într-o singură rundă’, a spus el jurnaliştilor, înainte de a merge să voteze la secţia amenajată la Casa Ofiţerilor din Kiev.

Întrebat unde va întreprinde prima vizită în calitate de şef al statului în cazul în care va câştiga alegerile, la Moscova sau la Bruxelles, Poroşenko a răspuns: ‘În Donbas’. ‘Se fac tentative de a transforma Donbasul într-un fel de Somalia, dar noi vom acţiona rapid şi eficient’, a spus candidatul la prezidenţiale, a cărui pază era asigurată de 10 gardieni.

ALEGERI UCRAINA: Poroşenko, a cărui avere este estimată la 1,6 miliarde de dolari, a mers să voteze împreună cu soţia sa şi cei patru copii ai lor.

La secţia de votare era aşteptat de câteva sute de jurnalişti din întreaga lume, care practic blocaseră activitatea biroului de vot.

Referitor la importanţa unui singur tur de scrutin, miliardarul ucrainean a explicat aceasta nu printr-o simplă ambiţie a sa, ci prin necesitatea de a instala ordinea cât mai rapid în ţară.

Întrebat despre posibilitatea unei întâlniri cu preşedintele rus, Vladimir Putin, Poroşenko a afirmat: ‘Desigur, Rusia este vecinul nostru. A vorbi despre stabilitate fără un dialog cu Rusia este imposibil’.

Cu toate acestea, el a declarat că nu recunoaşte Crimeea ca parte a Federaţiei Ruse. ‘În ceea ce priveşte Crimeea, situaţia este clară: Crimeea este pământ ucrainean şi nu există argumente pentru a recunoaşte anexarea ei’, a afirmat el, adăugând că va crea un minister special pentru Crimeea, care se va focaliza pe aducerea peninsulei sub jurisdicţia Ucrainei prin intermediul documentelor internaţionale, pe protecţia cetăţenilor ucraineni şi reinstalarea refugiaţilor din Crimeea. El a mai promis să combată corupţia dacă va ajunge preşedinte.

Cine este „Regele Ciocolatei”

Poroşenko este supranumit „Regele Ciocolatei” din Ucraina, cu o avere estimată la două miliarde de dolari. El domină piaţa dulciurilor din ţara vecină cu firma sa Roshen. În plus, are afaceri şi în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană.

Citeşte şi Ucraina a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană

Poroşenko a avut un rol-cheie în revoluţia portocalie din 2004 şi a fost ministrul de externe al Ucrainei. Totodată, el este singurul oligarh ucrainean care a susţinut deschis mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev.