Alegeri prezidenţiale în UCRAINA: Regele ciocolatei are şanse să devină preşedinte

Supranumit "Regele ciocolatei" din Ucraina, Petro Poroşenko, se menţine în fruntea preferinţelor în vederea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, prevăzut pentru duminică, relevă un sondaj publicat marţi de agenţia Reuters, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 15:38

Petro Poroşenko, susţinător al revoltei proeuropene care a determinat plecarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie, ar urma să obţină sprijinul a 53,2% dintre alegători, potrivit acestui sondaj, al doilea care prefigurează o majoritate absolută pentru omul de afaceri în vârstă de 48 de ani.

Pe locul doi în acest sondaj s-a clasat Iulia Timoşenko, fosta şefă a guvernului, însă la o distanţă de 10,1 puncte procentuale.

Autorităţile interimare de la Kiev speră că alegerea unui nou preşedinte va aduce stabilitate politică, după cinci luni de revolte care au prilejuit proteste de stradă violente şi pe parcursul cărora peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată la Rusia, iar în estul fostei republici sovietice s-au produs rebeliuni separatiste proruse.

Petro Poroşenko a promis că, dacă va câştiga alegerile, restabilirea legii şi ordinii va constitui o prioritate. Poroşenko a fost ministru de externe şi al economiei în administraţiile anterioare, inclusiv în timpul lui Ianukovici.

Sondajul, realizat în comun de trei agenţii pe un eşantion de 6.200 de persoane în perioada 8-13 mai, a mai arătat că pe locul al treilea ar urma să iasă bancherul Serghei Tighipko, cu 8,8%. Tighipko se bucură de cea mai mare popularitate în estul predominant rusofon al Ucrainei, unde alegerile vor fi probabil sabotate de separatişti.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50% în primul tur, cel de la 25 mai, va fi organizat şi un al doilea tur de scrutin, la 15 iunie, între primii doi clasaţi.