ALEGERI PREZIDENŢIALE. Ponta cere ACL să prezinte scuze pentru acuzele aduse preşedintelui IICCMER

Premierul Victor Ponta îi mulţumeşte directorului Fundaţiei Konrad Adenauer România, Sven-Joachim Irmer, pentru sprijinul acordat preşedintelui IICCMER, Radu Preda, şi cere ACL să prezinte public scuze pentru acuzaţiile aduse, informează un comunicat al Guvernului, transmite Agerpres.

12 nov. 2014, 10:36
ALEGERI PREZIDENŢIALE. Ponta cere ACL să prezinte scuze pentru acuzele aduse preşedintelui IICCMER

Potrivit sursei citate, prim-ministrul Victor Ponta a primit miercuri un răspuns din partea directorului Fundaţiei Konrad Adenauer România, Sven-Joachim Irmer, în care acesta îşi reiterează ‘sprijinul şi aprecierea cu privire la activitatea d-lui conferenţiar doctor Radu Preda în funcţia de preşedinte executiv al IICCMER’.

‘Reamintim că, în urmă cu două zile, am transmis o scrisoare către conducerea Fundaţiei, în care solicitam un punct de vedere, în urma acuzaţiilor venite din partea conducerii ACL, care acuzau politizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi îl acuzau pe domnul Radu Preda de simpatii politice. Mulţumind conducerii Fundaţiei Konrad Adenauer România pentru precizările formulate, domnul Victor Ponta cere public conducerii ACL să prezinte public scuze cu privire la acuzaţiile nefondate şi jignitoare aduse conducerii actuale a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului’, se mai arată în acelaşi comunicat.

‘Am luat act cu surprindere de poziţia Alianţei Creştin-Liberale (ACL), formaţiune compusă din două partide politice – PDL şi PNL – membre ale PPE, beneficiare ale sprijinului dumneavoastră, referitoare la domnul Radu Preda, preşedintele IICCMER: ‘Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, aflat în subordinea directă a primului ministru, a intrat în martie anul acesta pe mâna unui pesedist, Radu Preda, care a blocat seria de investigaţii începută anul trecut şi a căror rezultate se văd în justiţie (cazurile Vişinescu şi Ficior). Tăcerea şi indiferenţa au luat locul acţiunilor în justiţie pentru aducerea în faţa judecătorilor a celor vinovaţi de crimele comunismului. Amendăm totodată aici indiferenţa şi lipsa de implicare a acestei instituţii în ‘cazul Andrei Ursu’. Dezinteresul şi proasta gestionare a ‘cazului Andrei Ursu’ de către guvernul Ponta au făcut ca un om să treacă prin supliciul unei greve a foamei de 17 zile”, arăta premierul în scrisoarea transmisă luni Fundaţiei Konrad Adenauer.

Ponta îi solicita lui Irmer să îşi prezinte poziţia faţă de numirea şi activitatea lui Preda în fruntea IICCMER. ‘Dacă nu îl mai consideraţi potrivit, o să-i solicit domnului Radu Preda să se retragă din fruntea IICCMER, pentru ca numele său să nu mai fie folosit în scop electoral de către ACL’, afirma premierul în scrisoare.