Alegeri primare în SUA: Candidatul Pete Butigieg înfruntă ostilitatea privind homosexualitatea sa

După ascensiunea sa spectaculoasă în cursa pentru învestitura democrată, candidatul la Preşedinţia americană Pete Buttigieg a înfruntat pentru prima dată, cu aplomb, manifestaţii publice de ostilitate legate de homosexualitatea sa, informează joi AFP.

18 apr. 2019, 08:57
Alegeri primare în SUA: Candidatul Pete Butigieg înfruntă ostilitatea privind homosexualitatea sa

La 37 de ani, primarul oraşului South Bend este primul candidat la Casa Albă care şi-a declarat deschis homosexualitatea. Credincios şi practicant, el s-a căsătorit cu soţul său într-o biserică episcopală din oraşul său, în Indiana.

Aproape necunoscut înainte de a se lansa în cursa prezidenţială, la sfârşitul lui ianuarie, el a tot urcat de atunci în sondaje, ajungând în „plutonul” de frunte, însă rămâne în urma marilor candidaţi, potrivit Agerpres.

Soţul său i-a stat alături atunci când el şi-a lansat oficial candidatura, duminică, înainte de a se îndrepta spre Iowa, un mic stat foarte influent în alegerile primare democrate, pentru ca acesta va fi primul care va vota, în februarie 2020, în cadrul aşa-numitelor „caucus”.

O mulţime mai mare decât în timpul vizitei sale precedente îl aştepta acolo, marţi şi miercuri, şi tocmai în timpul uneia dintre aceste întâlniri cu alegătorii din Iowa el a fost agresat de mai multe ori verbal de manifestanţi. „Amintiţi-vă de Sodoma şi Gomora!”, a strigat un bărbat în timpul unui miting în Des Moines, marţi. „Ştiţi, vestea bună este că… starea sufletului meu este în mâinile Domnului, însă alegerile din Iowa sunt în ale voastre”, a reacţionat pe un ton calm Pete Buttigieg, provocând râsete în mulţime, informează Agerpres.

Într-un alt oraş din Iowa, în Fort Dodge, un bărbat l-a întrerupt strigând: „Bunici, doriţi ca nepoţii voştri să-i urmeze exemplul? Apără-ne, Doamne!”.