ALEGERI SUA 2012: Istoria unui război fără sfârşit GALERIE FOTO

La fiecare 4 ani, americanii îşi aleg preşedintele ţării. De-a lungul istoriei alegerilor din SUA, în fotoliul prezidenţial s-au succedat şi democraţi, şi republicani. De la Abraham Lincoln încoace, 18 republicani au ajuns la Casa Albă şi numai 15 preşedinţi au provenit din rândul democraţilor.
Sânziana Stancu
07 nov. 2012, 01:33
ALEGERI SUA 2012: Istoria unui război fără sfârşit GALERIE FOTO

Partidul Democrat şi preşedinţii săi marcanţi

Fondat cu mai bine de 200 de ani în urmă, Partidul Democrat s-a născut din ideea potrivit căreia Guvernul ar trebui să reprezinte poporul, iar averea personală şi statutul unei persoane nu trebuie să o îndreptăţească pe aceasta să fie la putere.

 

– Unul dintre momentele de referinţă în istoria Partidului Democrat din SUA a fost în anii 1930, când americanii s-au îndreptat către democraţi, din rândul cărora l-au ales pe Franklin Roosevelt preşedinte al Statelor Unite, în speranţa că va scoate ţara din Marea Depresiune.

Odată ales, Roosevelt nu le-a înşelat aşteptările americanilor şi a început  cu „New Deal” – un nou pact prin care le-a oferit, între altele, locuri de muncă, a stabilizat preţurile, a electrificat zonele rurale şi alte comunităţi defavorizate. Sub Roosevelt, prin politica de securitate socială, americanii şi-au construit societatea pe principii ce sunt valabile şi astăzi, cum este cel potrivit căruia „a îmbătrâni nu va mai însemna niciodată a sărăci”.

 

-Reconstrucţia Europei după cel de-al doilea război mondial se datorează unui alt preşedinte american democrat, Harry Truman. de numele lui se leagă celebrul Plan Marshall şi bazele fondării NATO. Prin integrarea militară, Truman a ajutat la eliminarea barierelor între rase şi sex şi la progresele înregistrate în privinţa drepturilor cetăţenilor în anii acre au urmat.

– În anii ’60, americanii au optat pentru un alt democrat marcant, John Kennedy. În timpul preşedinţiei lui, americanii au îndrăznit să exploreze Luna. De asemenea, sub preşedinţia lui Kennedy a fost creată o forţă de pace, Peace Corps şi a fost negocial Tratatul de interzicere a testării în atmosferă a armelor nucleare.

– După asasinarea lui Kennedy, americanii l-au ales pe Lyndon Johnson, care a transformat în lege Civil Rights Act şi Voting Rights Act. Tot sub Johnson a căpătat contur sistemul medical în sensul unei promisiuni ca fiecare american să aibă dreptul la îngrijirea sănătăţii şi când iese la pensie.

– În 1976, americanii îi aduceau la Casa Albă pe Jimmy Carter cu speranţa de a reda Casei Albe demnitatea compromisă de celebrul scandal Watergate. Carter a pus umărul şi la îmbunătăţirea sistemelor Educaţiei şi Energiei, precum şi la o pace durabilă între Israel şi Egipt.

 

– În 1992, după 12 ani de preşedinţie republicană, la Casa Albă se instala democratul Bill Clinton. El a reuşit să echilibreze bugetul Americii, reducând imensul deficit, a creat 23 de milioane de locuri de muncă şi a înregistrat cea mai lungă perioadă de expansiune economică pe timp de pace din istorie.

– În 2008, a venit rândul actualului preşedinte democrat Barack Obama să se instaleze în fotoliul de la Casa Albă. Este primul preşedinte de culoare care ocupă această funcţie. Americanii au demonstrat atunci că sunt capabili nu numai de simple schimbări, ci de schimbări radicale şi, totodată, că au reuşit cu adevărat, dacă cineva se mai îndoia, că pentru ei nu există niciun fel de bariere sociale.

Obama s-a confruntat cu cel mai mare marasm economic de după Marea Depresiune. Preşedinţia lui de până acum nu a fost deloc uşoară, dar în ciuda tuturor, încă pare a fi preferat de americani, deşi, potrivit celor mai recente sondaje de opinie, ar fi la egalitate sau având un foarte mic abans cu adversarul său republican Mitt Romney, cu care se va confrunta marţi, în bătălia electorală decisivă pentru Casa Albă.

 Partidul Republican şi preşedinţii săi marcanţi

Alături de Partidul Democrat, Partidul Republican este unul dintre cele două partide politice importante din SUA. A fost fondat de activiștii mișcării anti-sclavie, în 1854. Este adesea numit Grand Old Party sau GOP şi este considerat a fi un partid de centru-dreapta. Este partidul american având cel de-al doilea număr de votanţi înregistraţi din Statele Unite, numărând în 2004 55 de milioane votanți activi – aproximativ o treime din electorat. De-a lungul istoriei, a avut 18 președinți, comparativ cu 15, câţi a avut Partidul Democrat. 

Abraham Lincoln, figură marcantă a Partidului Republican, a fost ales preşedintele Americii în 1861. A fost cel de-al 16 preşedinte american. A fost asasinat în maprilie 1865. În timpul preşedinţiei sale, a condus cu succes ţara într-una dintre cele mai grave crize constituţionale, militare şi, nu în ultimul rând, morale, în timpul Războilui Civil. El a reuşit să menţină America unită, a abolit sclavia şi a contribuit la modernizarea economică şi financiară a ţării.

Theodore Roosevelt, Jr a fost un alt preşedinte republican marcant, cel de-al 26-lea al SUA pe care le-a condus timp de două mandate, între 1901 și 1909.  Având  42 de ani când a ajuns preşedinte, Roosevelt a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite. A fost un reformator, promovând ideile conservatoare ale partidului în secolul al 20-lea şi o personalitate puternică, uneori chiar nonconformistă.

– În 1968, republicanul Richard Nixon devine al 36-lea președinte al SUA. În 1972, este reales, dar este constrâns să demisioneze în 1974 din cauza celebrului scandal Watergate.

– După demisie, în scaunul prezidenţial a urcat republicanul Gerald Ford, care fusese vicepreşedinte în mandatul  lui Nixon. Ford a rămas în istorie şi ca singurul preşedinte care nu a fost niciodată ales. În 1976, el pierdea alegerile în faţa democratului Jimmy Carter.

– În 1980, ajunge la Casa Albă republicanul Ronald Reagan. Ca preşedinte, el a avut o politică intransigentă faţă de fosta URSS, în perioada războiului rece. Istoricii susţin că a avut o contribuție hotărâtoare la prăbușirea comunismului în Răsăritul Europei și la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere în următorii 20 de ani.

– În 1988  ajunge la putere George Bush. Devine cel de-al patruzeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii.

-Fiul său, George W.Bush ajunge la Casa Albă în 2000 şi obţine două mandar’te consecutive de preşedinte, până în 2008, când îi predă puterea actualului preşedinte american Barack Obama, care, la rândul său, l-a învins pe adversarul său republican John McCain.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă meteo! Furtuni electrice timp de două săptămâni, avertizează AccuWeather
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață