ALEGERI SUA 2012: Joe Biden – vicepreşedinte; politician cu experienţă, dar un obişnuit al gafelor

Joe Biden, în vârstă de 69 de ani, care a candidat la un nou mandat în funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, este vechi în politica americană, dar experienţa sa este adeseori umbrită de predispoziţia sa de a comite gafe.

RomaniaTV.net
07 nov. 2012, 06:32
ALEGERI SUA 2012: Joe Biden – vicepreşedinte; politician cu experienţă, dar un obişnuit al gafelor

Cel de-al 47-lea vicepreşedinte al Statelor Unite, un bărbat înalt şi zâmbitor care va împlini 70 de ani la 20 noiembrie, a reprezentat din 1973 până în 2009 statul Delaware, la nord-est de Washington, în Senat, unde a prezidat multă vreme Comisia pentru Afaceri Externe.

 El a pledat pentru reducerea numărului de arme strategice cu URSS şi s-a opus războiului din Irak, pe care l-a susţinut într-o primă fază, înainte de a juca un rol important în definirea politicii externe a preşedintelui Barack Obama în privinţa Irakului şi Afghanistanului.

Catolic, fiul unui vânzător de maşini din Pennsylvania (est), el a fost avocat şi este un apropiat al mediilor populare. Biden este un apărător al programelor sociale şi al drepturilor homosexualilor.

 Fin cunoscător al şicanelor lumii politice, el este apreciat pentru stilul lui direct. Dar predispoziţia sa pentru glume şi îndepărtarea de la discursul scris îi joacă adeseori feste.

În august, Joe Biden a afirmat că declaraţiile republicanului Mitt Romney privind băncile „le înlănţuiesc picioarele americanilor”. într-un discurs în fostul stat sclavagist Virginia (est).

La începutul lui octombrie, el a afirmat, după care a revenit, că clasa medie „a fost devastată în ultimii patru ani”, respectiv în timpul mandatului lui Barack Obama.

Începutul său de carieră este marcat de o tragedie. În timp ce devine în noiembrie 1972, la vârsta de 30 de ani, cel de-al cincilea cel mai tânăr senator din istoria ţării, tânăra sa soţie şi fiul lor în vârstă de 13 luni mor o lună mai târziu într-un accident de maşină. Cei doi băieţi ai lor sunt grav răniţi.

Noul senator va depune jurământul în salonul de spital şi va face drumuri dus-întors cu trenul între Wilmington şi Washington aproape toată cariera sa lungă de senator.

El s-a recăsătorit în 1977 cu Jill, profesor universitar, cu care are o fiică.

Joe Biden a fost candidat la învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale în 1987, abandonând cursa după ce a fost acuzat de plagiat. El şi-a încercat şansa în 2007, dar a fost dominat rapid de candidaturile lui Hillary Clinton şi Barack Obama.