ALEGERI SUA 2020. Doi candidaţi democraţi rămaşi în cursa pentru Casa Albă

Competiţia pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an din SUA a rămas practic o cursă în doi după Super Marţea electorală, Joe Biden şi Bernie Sanders obţinând sprijin de la categorii divergente din electoratul american, notează Reuters şi DPA.

04 mart. 2020, 06:39
ALEGERI SUA 2020. Doi candidaţi democraţi rămaşi în cursa pentru Casa Albă

ALEGERI SUA 2020. Potrivit sondajelor la ieşirea de la vot realizate de Edison Research, afro-americanii, persoanele în vârstă şi absolvenţii de colegii l-au susţinut în general pe Biden (77 de ani) în cele 14 state disputate marţi, ajutându-l să câştige în cel puţin opt state, printre care Alabama, Arkansas, Oklahoma, Tennessee, Massachusetts şi Minnesota.

Latino-americanii, cei născuţi între 1981 şi 2001 (aşa-numiţii ‘Millennials’) şi bărbaţii albi l-au sprijinit în mare majoritate pe Sanders (78 de ani), care este probabil să câştige în Colorado, California, Vermont şi Utah.

În California, Biden a fost susţinut de 38% dintre afro-americani, iar Sanders de 55% dintre latino-americani.

Biden şi Sanders sunt aproape la egalitate în Texas (fiecare asigurându-şi cel puţin 200 de locuri de delegaţi din totalul de 415 ce revin acestui stat), unde avantajele demografice ale candidaţilor s-au anulat reciproc. În acest stat, Joe Biden a obţinut 60% din voturile alegătorilor de culoare, în timp ce Bernie Sanders 45% din voturile hispanicilor.

O altă concluzie a Edison Research, care compilează sondaje şi rezultate în timp real pentru organizaţii media precum ABC News, CBS News, CNN, NBC News şi Reuters, este aceea că aproximativ jumătate dintre alegătorii din Super Marţea electorală au hotărât doar în ultimele câteva zile pe cine vor vota. Cei mai mulţi dintre cei care s-au decis pe ultima sută de metri l-au susţinut pe Biden.

Cel puţin şapte din zece alegători din California, Texas, Virginia, Carolina de Nord şi Tennessee au afirmat că actuala criză provocată de coronavirus le-a influenţat decizia la vot.

Miliardarul Michael Bloomberg, care a cheltuit sume mari în campania electorală, a avut o prestaţie dezamăgitoare în Super Marţea electorală, reuşind să câştige doar în teritoriul Samoa Americană. El ar urma să-şi prezinte miercuri intenţiile cu privire la restul competiţiei interne din Partidul Democrat.

Înfrângeri grele a suferit şi senatoarea progresistă Elizabeth Warren, care s-a plasat pe locul trei în propriul său stat, Massachusetts. Totuşi, nu există semnale că ea se va retrage acum din cursa electorală, în pofida apelurilor unor susţinători de-ai lui Bernie Sanders de a face acest lucru.

În Super Marţea electorală, candidaţii din Partidul Democrat şi-au disputat 1.357 de locuri de delegaţi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total de delegaţi democraţi.

Pentru a obţine nominalizare la prezidenţialele din noiembrie, un candidat democrat trebuie să obţină sprijinul unei majorităţi din cei 3.979 de delegaţi la primul vot din Convenţia Naţională Democrată, ceea ce înseamnă 1.991 delegaţi.