ALEGERI SUA 2020. Trump a recunoscut pentru prima oară că Biden a câștigat alegerile. S-a răzgândit repede

ALEGERI SUA 2020. Mai multe autorităţi electorale americane anunţă că nu au găsit ”nicio probă” cu privire la ştergerea sau modificarea buletinelor de vot sau la piratarea sistemelor de vot, la zece zile de la alegerile prezidenţiale americane, în contextul în care Donald Trump nu-şi recunoaşte în continuare înfrângerea de către Joe Biden.

15 nov. 2020, 17:24
ALEGERI SUA 2020. Trump a recunoscut pentru prima oară că Biden a câștigat alegerile. S-a răzgândit repede

UPDATE: Trump a revenit cu o postare în care spune că nu cedează alegerile

ALEGERI SUA 2020. Donald Trump a recunoscut pentru prima oară că Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, însă și-a menținut afirmațiile  conform cărora votul a fost fraudat, relatează The Independent.

„A câștigat pentru că alegerile au fost aranjate. Observatorilor nu le-a fost permis accesul iar voturile au fost intabulate de o companie de stânga radicală, Dominion, cu o reputație proastă și echipament prost care nu s-ar califica nici măcar pentru Texas (pe care l-am câștigat la diferență mare), media tăcută și falsă și mai multe!”, a scris Trump pe Twitter.

Donald Trump, prima conferinţă de după alegeri: Doar timpul va decide cine e câştigător
ALEGERI SUA 2020. Președintele american nu a declarat, însă, că a pierdut și nici nu a renunțat la contestațiile și plângerile sale în ce privește procesul electoral, deși multe dintre acestea au fost deja respinse de judecători în mai multe state cheie.

Comentariile sale vin după ce câteva zeci mii de susținători ai săi și membri ai grupurilor de extremă dreaptă s-au adunat în capitala federală, Washington DC, pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor și a își arăta susținerea față de liderul de la Casa Albă.

Cel puțin 20 de persoane au fost arestate în timpul acestui marș în urma unor violențe și confruntări. În unul dintre clipurile video, mai multe persoane din mulțime, care poartă tricouri inscripționate cu simbolurile grupului de extremă-dreapta „Proud Boys” lovesc un bărbat cu un par în ochi și cu pumnul în față.

Pe timpul nopții, Trump a scris din nou mesaje în cascadă pe Twitter, susținând că de vină pentru violențele de la marșul său au fost „gunoaiele Antifa” și a îndemnat poliția „să-și facă treaba și să nu ezite”.

Sâmbătă, după marșul susținătorilor săi și la o zi după ce SUA a raportat cel mai mare număr de îmbolnăviri cu Covid-19 înregistrat vreodată de o țară, Donald Trump a plecat din nou la golf.

ALEGERI SUA 2020 Scrutinul de la 3 noiembrie, ”cel mai sigur din istoria” Americii, anunţă autorităţi electorale

”Alegerile de la 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Statelor Unite”, au subliniat într-un comunicat comun, joi, aceste autorităţi electorale locale şi naţionale însărcinate cu securitatea scrutinului, între care Agenţia pentru securitatea cibernetică şi securitatea infrastructurilor (CISA), aflată în subordinea Departamentului Securităţii Interne.

”Nu există nicio probă cu privire la ştergerea, pierderea sau modificarea buletinelor de vot în vreun sistem sau cu privire la vreo piratare de vreun fel”, subliniază ele în comunicat.

”În pofida faptului că ştim că procesul nostru electoral se confruntă cu multe afirmaţii fără fundament şi campanii de dezinformare, putem să vă asigurăm că avem o încredere absolută în securitatea şoi integritatea alegerilor noastre”, insită ele.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump răspândea, cu doar câteva ore mai înainte, informaţii false, potrivit cărora un sistem de vot – numit Dominion – a ”şters” 2,7 milioane de voturi în favoarea sa în întreaga ţară şi a reatribuit sute de mii de voturi rivalului său Joe Biden în Pennsylvania şi în alte state.

Aceste acuzaţii au fost dezminţite de către autorităţile electorale din statul-cheie Pennsylvania şi de societatea care gestionează sistemul Dominion.

Presa americană scrie că Donald Trump vrea să-l destituie pe directorul agenţiei guvernamentale CISA Chris Krebs, care a depus eforturi să respingă acuzaţiile de fraudă cu scopul de a pune în discuţie victoria lui Joe Biden în alegeri, dat învingător sâmbătă.

Trump refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea, complicând astfel perioada de tranziţie a preşedintelui-ales, care iurmează să preia puterea la 20 ianuarie.

 


loading...
Partenerii noștri