ALEGERI SUA 2020. Cum îşi desemnează americanii preşedintele. Scenariile lui Donald Trump şi Joe Biden de a ajunge la Casa Albă

ALEGERI SUA 2020. Donald Trump şi fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden se înfruntă marţi, în alegerile prezidenţiale americane, un sufragiu universal indirect, în care şeful statului este desemnat de către un Colegiu Electoral.

03 nov. 2020, 10:56
ALEGERI SUA 2020. Cum îşi desemnează americanii preşedintele. Scenariile lui Donald Trump şi Joe Biden de a ajunge la Casa Albă

ALEGERI SUA 2020. Americanii nu îşi aleg în mod direct preşedintele, ci un Colegiu Electoral, alcătuit din mari electori, însărcinat potrivit Constituţiei să-l desemneze pe preşedinte, ceea ce face din acest scrutin un sufragiu universal indirect. Acest Colegiu este alcătuit din 538 de mari electori, repartizaţi în cele 50 de state ale ţării.

Cu toate acestea, unele state au o greutate mai mare decât altele, în funcţie de reprezentanţii pe care-i trimit în Camera inferioară a Congresului şi cei doi senatori. De exemplu, California are 55 de mari electori, Texas – 38, iar Florida şi New Yorkul – 29. Illinois şi Pennsylvania au câte 20, Ohio – 18, Georgia şi Michigan – 16, iar Carolina de Nord – 15. Montana sau Dakota de Nord sunt reprezentate, în schimb, doar trei mari electori.

Citeşte şi ALEGERI SUA 2020. Donald Trump vs. Joe Biden, americanii îşi aleg astăzi preşedintele, scrutinul e ameninţat de revolte populare

În toate statele – cu exceţia Maine şi Nebraska – funcţionează regula „winner-takes-all”, adică dacă un candidat obţine victoria într-un stat, el obţine voturile tuturor marilor săi electori.

Aşa cum s-a întâmplat în 2016, un candidat poate obţine victoria în scrutinul de la nivel naţional, dar poate fi înfrânt în alegeri, deoarece este devansat în statele cu greutate mai mare.

Pentru a deveni preşedintele Statelor Unite, învingătorul este necesar să obţină votul a 270 de mari electori.

Scenariile pentru Trump şi Biden

Trump poate obţine 270 de voturi de la marii electori în mai multe feluri, însă cea mai bună cale este să obţină victoria în Florida şi Pennsylvania. Dacă obţine victoria în ambele state şi păstrează Carolina de Nord şi Arizona, unde a obţinut victorii la limită în 2016, dar şi Georgia şi Ohio, în care a învins în 2016 dar în care este în pericol acum, va învinge. Florida, cu cei 29 de mari electori ai săi, este statul crucial al lui Trump. În cazul unei înfrângeri în Florida, el va pierde alegerile, spun analiştii.

Citeşte şi Pariu record, de un milion de lire sterline, pe victoria lui Joe Biden. Alegerile din SUA sunt cel mai pariat eveniment din istorie

Joe Biden se concentrează asupra statelor din Midwest şi celor care au trecut de partea lui Trump în 2016, Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania. El vizează de asemenea o vitorie în Arizona, un stat care nu a mai trimis un democrat la preşedinţie din 1996. El vizează totodată Florida, cel mai mare premiu pe câmpul de luptă electorală şi un stat care ar bloca realegerea lui Donald Trump în cazul în care ar trece de partea democraţilor.