Alegeri SUA: Donald Trump sugerează un ASASINAT POLITIC împotriva lui Hillary Clinton

Candidatul republican în cursa pentru președinția SUA, Donald Trump, a suscitat o nouă polemică după ce a făcut declarații cu privire la poziția candidatei democrate Hillary Clinton în problema armelor de foc, declarații considerate ca fiind de fapt un apel la violență și criticate atât de tabăra democrată, cât și de unii republicani, relatează miercuri cotidianul francez Le Monde, citat de Agerpres.

10 aug. 2016, 08:20
Alegeri SUA: Donald Trump sugerează un ASASINAT POLITIC împotriva lui Hillary Clinton

În timpul unei întâlniri electorale din Carolina de Nord, marți, 9 august, Donald Trump a declarat că Hillary Clinton ‘ar vrea să abolească al doilea amendament’ al Constituției americane, înainte de a afirma că aceasta se va folosi de Curtea Supremă pentru a reuși în respectivul demers, în cazul în care va ajunge vreodată la Casa Albă. Al doilea amendament al Constituției americane autorizează portul de armă în SUA, precizează publicația franceză menționată.

‘Dacă ea va avea posibilitatea de a-și alege judecătorii, nu veți mai putea face nimic, băieți’, a atenționat candidatul republican la președinția americană. ‘Cu toate că, dat fiind al doilea amendament, poate că există o soluție, cine știe…’, a adăugat el, declanșând o nouă controversă.

Hillary Clinton a deplâns într-un comunicat ‘declarațiile inacceptabile (venite) din partea unui candidat la președinție’, adăugând: ‘Trebuie să arătăm că nu vom tolera acest tip de politică în America’. La rândul său, șeful de campanie al doamnei Clinton, Robby Mook, l-a acuzat pe candidatul republican că folosește ‘un limbaj periculos’.

Chris Murphy, senatorul democrat de Connecticut, și-a spus punctul de vedere pe Twitter: ‘Nu-i de joacă, oameni instabili înarmați cu arme de foc puternice și cu ură irațională față de Hillary vă ascultă’.

Chiar și în tabăra republicanilor, tot mai agasați de ieșirile reprezentantului lor în cursa pentru Casa Albă, s-au făcut auzite voci de protest. Fostul director al CIA, Michael Hayden, a criticat aceste afirmații, care, în opinia sa, ‘sugerează fie o referință de foarte prost gust la un asasinat politic și o încercare de umor, fie o incredibilă lipsă de sensibilitate’.

Citeşte şi Alegeri SUA: Hillary Clinton anunţă că va participa la toate cele trei dezbateri televizate

Tabăra miliardarului s-a apărat, criticând într-un comunicat modul în care declarațiile lui Trump au fost interpretate de ‘mass-media necinstite’. Astfel, Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului și susținător al lui Trump, a estimat chiar ca fiind ‘dezgustător’ faptul că mass-media pot sugera vreo incitare la violență.

Intervievat de postul Fox News, candidatul republican a dat asigurări că el s-a referit la puterea alegătorilor și că ‘nu pot exista altfel de interpretări’ ale discursului său. ‘Aceasta se numește puterea de a uni. Susținătorii celui de-al doilea amendament sunt foarte dinamici și extrem de uniți, ceea ce le conferă o mare putere politică’, a precizat Jason Miller, principalul consilier al lui Trump în probleme de comunicare.

În orice caz, lobby-ul pentru armele de foc, National Rifle Association, și-a ales tabăra. Organizația a investit 3 milioane de dolari într-o campanie împotriva lui Hillary Clinton. ‘Aceasta este una dintre femeile cele mai bogate din lume. De treizeci de ani, ea se deplasează prin lume într-un jet privat, protejată de gărzi de corp înarmate. Însă ea nu crede în dreptul vostru de a avea o armă asupra voastră pentru a vă apăra’, se spune într-un spot publicitar de 30 de secunde difuzat marți.