Alegeri SUA: Susţinătorii lui Hillary cer Colegiului Electoral să o declarare pe ea învingătoare

Peste 2 milioane de persoane semnează o petiție cerând Colegiului Electoral să voteze pentru Hillary Clinton. În mai puțin de 24 de ore, o petiție online cerând Colegiului Electoral să o aleagă pe Hillary Clinton în locul lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite a adunat peste două milioane de semnături.

11 nov. 2016, 16:00
Alegeri SUA: Susţinătorii lui Hillary cer Colegiului Electoral să o declarare pe ea învingătoare

„Dl Trump este nepotrivit să servească” în funcția de președinte, susține petiția. „El găsește țapi ispășitori prea mulți americani și impulsivitatea lui, agresiunea, minciuna, recunoașterea unor antecedente de agresiune sexuală și lipsa totală de experiență îl fac un pericol pentru Republică”.

„Secretarul Clinton a câștigat votul popular și ar trebui să fie președinte”, continuă petiția. „Singurul motiv pentru care Trump ‘a câștigat’ este din cauza Colegiului Electoral. Dar Colegiul Electoral ar putea da de fapt Casei Albă pe celălalt candidat. De ce să nu folosim această cea mai nedemocratică dintre instituțiile noastre pentru a asigura un rezultat democratic?”.

După cum explică petiția, în ciuda faptului că Clinton a câștigat votul popular marți, Trump a fost în cele din urmă în măsură să obțină mai multe voturi electorale, făcându-l astfel câștigător și al 45-lea președinte ales al SUA. Dar din punct de vedere tehnic, Colegiul Electoral nu votează până în 19 decembrie și electorii au puterea de a o alege pe Clinton în loc de Trump, prin urmare răsturnând „rezultatele” alegerilor.

Citeşte şi Protest extrem al unei sportive din Statele Unite după ce Donald Trump a fost ales preşedinte

Mai exact, cei care au semnat petiția cer unor electori să voteze împotriva statelor lor, în scopul de a o face pe Clinton câștigătoare. Dar chiar dacă petiția își atinge obiectivul de trei milioane de semnături, este foarte puțin probabil că acest Colegiu Electoral o va vota pe Clinton.

Din punct de vedere istoric, 99% dintre electori în Colegiul Electoral „au votat așa cum au promis” și cei care nu au făcut-o nu au influențat niciodată alegerile. După cum explică Independent Review Journal, „ultima oară când un elector a votat împotriva angajamentului său a fost în 2004, când un singur elector a votat pentru colegul în cursă al lui John Kerry, John Edwards, în loc de Kerry. Votul lui, la fel ca voturile oricărui alt elector infidel în istoria americană, nu a avut niciun efect asupra rezultatului alegerilor”.