Alegeri SUA: Sanders şi Trump, preferaţi de electoratul din New Hampshire. Clinton, înfrângere usturătoare

Purtați de mânia unei părți a electoratului american, republicanul Donald Trump și democratul Bernie Sanders au câștigat detașat marți primarele prezidențiale din New Hampshire, Hillary Clinton înregistrând o primă înfrângere usturătoare, într-o campanie imprevizibilă.

10 feb. 2016, 06:47
Alegeri SUA: Sanders şi Trump, preferaţi de electoratul din New Hampshire. Clinton, înfrângere usturătoare

Sondajele anticipau un rezultat nefavorabil pentru Hillary Clinton, dar ea a sperat că va recupera cel puțin parțial diferența.

Bernie Sanders, senator democrat socialist în vârstă de 74 de ani care promite o revoluție politică, a obținut însă 59% din voturi față de 39% pentru Hillary Clinton, care a învins în acest stat în 2008, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 43% din voturi.

Donald Trump, miliardarul din domeniul imobiliar care denunță incompetența liderilor politici în declarații incendiare, a obținut 34% din voturile republicanilor, potrivit rezultatelor parțiale după 44% din voturile numărate.

Guvernatorul republican moderat de Ohio, John Kasich, a creat surpriza clasându-se pe locul al doilea (16%), în timp ce senatorul de Florida Marco Rubio a coborât pe poziția a cincea, cu 11% din voturi, după fostul guvernator de Florida Jeb Bush. I-a devansat ultraconservatorul senator de Texas Ted Cruz, cu 12% din voturi, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Alegeri primare în SUA: Sanders şi Clinton, la „cvasiegalitate” printre democraţi. Ted Cruz l-a devansat pe Trump

Micul stat New Hampshire (1,3 milioane de locuitori) a fost al doilea stat american care a votat, la o săptămână după Iowa, în lungul proces, stat după stat, care va permite desemnarea în această vară a celor doi candidați, democrat și republican, la Casa Albă.

Hillary Clinton a câștigat săptămâna trecută în Iowa la o mică diferență în fața lui Bernie Sanders.