ALEGERI SUA 2012. Ultima noapte de campanie a lui Obama: „Puterea este în mâinile voastre!”

ALEGERI SUA 2012. Preşedintele Barack Obama şi-a petrecut ultima noapte de campanie în statul Iowa, unde şi-a spus "ultimul cuvânt" înainte de marţea crucială a alegerilor. "Puterea nu mai este în mâinile mele. Este în mâinile voastre. De voi depinde ce veţi face", li s-a adresat preşedintele alegătorilor, luni noaptea, în Des Moines.

RomaniaTV.net
06 nov. 2012, 09:34

La capătul campaniei sale în cursa pentru Casa Albă, preşedintele Barack Obama a mers în statul Iowa, unde a avut ultima întâlnire cu electoratul înainte de „noaptea cea mai lungă”, cea a alegerilor, care va decide cine va sta în fotoliul prezidenţial. Obama a ales simbolic Iowa, acesta fiind statul în care şi-a depus candidatura pentru primul mandat prezidenţial.

În atmosfera caracteristică de campanie, cu steaguri americane fluturate de simpatizanţii săi optimişti, după jocuri de lumini, după o rugăciune, Imnul naţional, dar şi după prestaţia lui Bruce Springsteen şi o alocuţiune a Primei Doamne a Americii, Michelle Obama, preşedintele a urcat pe o scenă în ritmurile muzicii formaţiei U2, aşa cum a mai făcut şi alte dăţi. În faţa lui, pe bulevardul din Des Moines, o mulţime de cel puţin 20.000 de persoane îl aclama. 

Lacrima lui Obama

Seara trecută, manifestaţia şi atitudinea preşedintelui au fost avut ceva diferit, ca la un sfârşit de mandat. Obama părea mai calm şi mai familiar, pus pe povestit, pe introspecţie şi un pic sfătos şi nostalgic, scrie presa americană. Nu a mai vrut sloganuri de campanie, ci a povestit mai multe amintiri din prima lui campanie electorală, din 2008, încercând să îşi „energizeze” suporterii cu anecdote din trecut. La un moment dat, în timp ce îi vorbea electoratului, un fotoreporter a imortalizat o lacrimă care i s-a prelins pe obraz.

„Am revenit aici să vă cer să mă ajutaţi să termin ce am început împreună. Am venit aici, pentru că de aici a început mişcarea noastră pentru schimbare”, a spus preşedintele, arătând cu degetul, în spatele lui, către o clădire modestă ce găzduise primul său birou de campanie, în 2008. „Chiar aici”, a spus cu nostalgie Obama.

Obama a recunoscut, reflectând asupra mandatului său care tocmai se încheie, că unii dintre simpatizanţii săi s-ar fi putut simţi „frustraţi de calea schimbării”, dar în acelaşi timp i-a avertizat că „progresul” promis de rivalul său republican, Mitt Romney, ar putea fi o deşertăciune în condiţiile actuale, când America este încă afectată de criză.

În final, Obama şi-a încurajat suporterii spunându-le: „Puterea nu mai este în mâinile mele. Este în mâinile voastre. De voi depinde ce veţi face!”…