Alegeri SUA: Viktor Orban laudă succesul lui Donald Trump: Lumea a intrat într-o nouă eră

Premierul ungar Viktor Orban a susținut vineri că în opinia sa alegerea lui Donald Trump la Casa Albă va face ca lumea să fie mai bună și i-a felicitat pe cetățenii americani pentru că au ales un președinte care se opune imigrației, el aprobând totodată ideea președintelui ales al SUA ca Europa să facă mai mult pentru propria ei securitate și să nu se mai bazeze la acest capitol doar pe armata americană.

11 nov. 2016, 17:51
Alegeri SUA: Viktor Orban laudă succesul lui Donald Trump: Lumea a intrat într-o nouă eră

‘Lumea va fi un loc mai bun cu noul președinte american’, a reiterat Orban, singurul șef de guvern din Uniunea Europeană care și-a manifestat susținerea pentru Trump înaintea scrutinului din SUA.
Premierul ungar a apreciat totodată că odată cu victoria lui Trump ‘a câștigat simțul realității’ și că acum lumea ‘intră într-o nouă eră’.

Totuși, ‘campania (electorală) și guvernarea sunt două lucruri diferite’, a subliniat Orban referindu-se la politica pe care o va aplica Trump, menționând totodată că Ungaria are interesul ca politica externă americană să fie ‘rezonabilă, calmă și bine gândită’.

Cât despre relațiile viitoare dintre Budapesta și Washington, premierul ungar a spus că se așteaptă la ‘o întorsătură de 180 de grade’ în aceste relații.

Întrebat despre solicitarea lui Trump ca statele europene să facă mai mult pentru propria lor securitate, inclusiv prin sporirea bugetelor apărării, Orban pare să-i fi împărtășit ideea. ‘Ne-ar face bine dacă am lua securitatea mai în serios și să nu o considerăm că ne este oferită de o uriașă armată americană din afara continentului’, a indicat șeful executivului de la Budapesta.

În ceea ce privește relațiile dintre SUA și Rusia, el a menționat că există căi de diminuare a tensiunilor și că este în interesul Ungariei ca relațiile dintre Washington și Moscova să revină la ‘cultura păcii și cooperării’.

Citeşte şi Alegeri SUA: Susţinătorii lui Hillary cer Colegiului Electoral să o declarare pe ea învingătoare

Politicile promovate de Orban au fost sever criticate de Administrația președintelui Barack Obama, care a acuzat guvernul de la Budapesta de încălcarea regulilor democratice.

În declarația sa de vineri, Orban a recunoscut că a avut ‘o problemă’ cu Administrația de la Washington, întrucât ‘președintele (Obama n.r.) și politica sa externă urmau o ideologie liberală ce viza exportul de democrație în lume, așa cum înțeleg ei democrația’, premierul ungar amintind de asemenea că Administrația Obama ‘a susținut procesul imigrației’.