ALEGERI UCRAINA: Boxerul Vitali Kliciko, un nou mandat de primar al Kievului

Vitali Kliciko, celebrul boxer campion mondial la categoria grea şi aliat al preşedintelui prooccidental ucrainean Petro Poroşenko, a fost reales primar la Kiev în cel de-al doilea tur al alegerilor locale duminică, potrivit a două exit-poll-uri.

15 nov. 2015, 20:28
ALEGERI UCRAINA: Boxerul Vitali Kliciko, un nou mandat de primar al Kievului

Vitali Kliciko, 44 de ani, a obţinut între 65 şi 71,8% din voturi, potrivit sondajelor, contra circa 30% pentru adversarul său Borislav Bereza, un fost membru al mişcării ultranaţionaliste paramilitare Pravî Sektor.

Vitali Kliciko a fost ales primar al Kievului în mai 2014 în alegeri extraordinare, aminteşte AFP.

Cu toate acestea, bilanţul său în acest post nu-i impresionează pe toţi locuitorii, în timp ce criticii reproşează primarului absenţa unei strategii de dezvoltare reale pentru acest oraş cu aproximativ trei milioane de locuitori, unde infrastructura în cea mai mare parte datează din epoca sovietică.

La Dnipropetrovsk, mare oraş industrial aproape de estul separatist prorus, un aliat al oligarhului controversat Igor Kolomoiski este cel care a câştigat alegerile.

Boris Filatov a obţinut 62% din voturi faţă de 38% pentru Oleksandr Viklul care a fost viceprim-ministru în guvernul lui Viktor Ianukovici destituit în februarie 2014 după trei luni de contestaţie proeuropeană reprimată în sânge.

Noul ales Boris Filatov a făcut parte din echipa lui Igor Kolomoiski, al doilea cel mai bogat om din Ucraina care a fost odată guvernator al regiunii Dnipropetrovsk unde a reuşit să înăbuşe impulsurile separatiste.

Kolomoiski a fost demis în martie de Poroşenko după o dispută pentru controlul unui grup petrolier şi acuzat că a recurs la propriile miliţii.