Alegerile din Doneţk şi Lugansk s-au organizat cu tancuri şi mitralierele

Pseudoalegerile din regiunile Lugansk şi Doneţk, ocupate de separatişti, nu vor fi recunoscute de Kiev şi nici de comunitatea internaţională. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Liderul ucrainean a calificat scrutinul drept o farsă electorală, organizată cu ajutorul tancurilor şi a mitralierelor.

03 nov. 2014, 06:20
Alegerile din Doneţk şi Lugansk s-au organizat cu tancuri şi mitralierele

Potrivit lui Poroşenko, aşa-numitele alegeri din estul ţării nu au nicio legătură cu voinţa poporului ucrainean.  Preşedintele ucrainean i-a cerut Moscovei să nu recunoască rezultatele alegerilor, deoarece contravin acordului de încetare a focului, semnat la Minsk.

Nici Uniunea Europeană nu va recunoaşte scrutinul pe care îl consideră ilegal. În opinia oficialilor de la Bruxelles, acesta este un nou obstacol în calea soluționări pașnice a conflictului, scrie publika.md.

De cealaltă parte, Moscova a anunțat că respectă rezultatul alegerilor din estul separatist al Ucrainei.

Potrivit rezultatelor preliminare ale aşa-numitului scrutin organizat duminică de cele două republici autoproclamate, Lugansk şi Doneţk, lider a fost ales separatistul Alexandr Zaharcenko. Acesta ar fi obţinut peste 80 la sută din voturi.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI în estul separatist din Ucraina: Liderul rebelilor, câştigător, cu 81% dintre voturi

„Faptul că cetăţenii noştri au fost activi demonstrează că noi putem nu doar să luptăm, dar şi să ne construim viitorul şi să avem parte de o viaţă fericită. Suntem pregătiţi să discutăm cu toţi care ne aud şi care ascultă de vocea raţiunii pentru a evita vărsarea de sânge”, a spus liderul separatiştilor din estul Ucrainei, Alexandr Zaharcenko.

Autorităţile ucrainene au deschis o anchetă penală pentru tentativă de preluare a puterii şi schimbare a ordinii constituţionale. Scrutinul a avut loc la o săptămână după ce alegerile parlamentare din Ucraina au fost câştigate cu o majoritate covârşitoare de partidele proeuropene.

Peste 3.700 de oameni au murit în estul separatist al Ucrainei, de la izbucnirea conflictului în luna aprilie.